Debat

Hus Forbi: Her er fire indsatsområder til at bekæmpe hjemløshed

DEBAT: Danmark er ikke kommet ret langt med at bekæmpe hjemløshed. Fire områder er afgørende og vil, hvis de løses, give muligheder for at komme langt, skriver Rasmus Wexøe Kristensen.

En Hus Forbi-sælger i Pilestræde i København. Der er sket alt for lidt i bekæmpelsen af hjemløshed over de seneste 25 år, skriver Hus Forbi sekretariatsleder, Rasmus Wexøe Kristensen.
En Hus Forbi-sælger i Pilestræde i København. Der er sket alt for lidt i bekæmpelsen af hjemløshed over de seneste 25 år, skriver Hus Forbi sekretariatsleder, Rasmus Wexøe Kristensen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Wexøe Kristensen
Sekretariatsleder, Hus Forbi

I 2021 har Hus Forbi 25 års jubilæum. Det er 25 år, som talerør for hjemløse og socialt udsatte. Et talerør, som giver den udsattes stemme værdi, og hvor vi sætter deres ønsker, behov og holdninger forrest.

Samtidig har vi i 25 år givet hjemløse og socialt udsatte et værdigt alternativ til tiggeri og kriminalitet, nemlig muligheden for at kunne tjene deres egne penge ved at sælge avisen.

Men kigger vi tilbage i aviserne siden 1996, er vi som land ikke nået særlig langt med at bekæmpe hjemløshed. Vi har i dag alt for mange hjemløse og udsatte i Danmark, faktisk flere, end dengang vi startede. Langt flere, end hvad velfærdsdanmark kan være bekendt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Igennem alle årene er der særligt fire problemer og indsatsområder, der har gået igen – og som stadig ikke er løst. Men løser vi dem, kan vi for alvor gøre noget ved hjemløshed:

1: 'Flere billige boliger på vej' (Artikel i Hus Forbi, 2016)
Det har været et vedvarende problem de sidste 25 år: Der mangler boliger, som udsatte og hjemløse kan betale.

Det politiske og det sociale Danmark skal forstå og turde stå ved, at hjemløse er lige præcis så unikke og nuancerede mennesker som alle andre

Rasmus Wexøe Kristensen
Sekretariatsleder, Hus Forbi

Specielt i de større byer, hvor mange hjemløse og udsatte oftest klumper sig sammen. De bliver som oftest først tilbudt pladser på herberger, dernæst en billig bolig i et belastet kvarter.

Det skaber udsatte boligområder, hvor vejen tilbage til gaden er alt for let. For at komme hjemløshed til livs kræver det grundlæggende en nytænkning af den måde, som vi huser de mest udsatte.

2: 'Hvem ville ikke blive syg' (Artikel i Hus Forbi, 2005)
Rigtig mange hjemløse har en psykiatrisk diagnose, som oftest med en kombination af flere andre diagnoser.

I de sidste 25 år har vi i Danmark ikke formået at behandle og støtte udsatte og hjemløse nok.

Lykkes det at få huset en hjemløs i egen lejlighed, men ikke at behandle personens psykiske problemer, så er sandsynligheden, for at personen ender på gaden, meget stor.

Hvis vi vil løse Danmarks store problem med hjemløshed, kræver det, at vi får opprioriteret psykiatristøtten.

3: 'Misbrug står i vejen for nyt liv' (Artikel i Hus Forbi, 1996)
Alt for mange mennekser, der er hjemløse, har et misbrug. Hver tredje har et stofmisbrug, mens hver fjerde har et alkoholmisbrug.

Misbruget kan være selve årsagen til, at den enkelte ender på gaden, men det kan også være en følgevirkning af at være blevet hjemløs og ende i et miljø, hvor der er et stort indtag af alkohol og stoffer.

Skal vi bekæmpe hjemløshed, er det afgørende, at vi giver den enkelte hjemløse den rette hjælp, og at vi intensiverer støtten.

4: 'Missede aftale og røg på gaden' (Artikel i Hus Forbi, 2008)
De fleste hjemløse og socialt udsatte har en dårlig tilknytning til arbejdsmarkedet. Størstedelen kan ikke varetage normale stillinger på fuldtid, og mange har brug for førtidspension.

Desværre ender mange på kontanthjælp – eller endnu værre: Nedsatte ydelser, mens de bliver presset ud i meningsløs jobaktivering.

Det skaber en stor mistillid til det system, der skal hjælpe dem. I for mange tilfælde dropper den udsatte at modtage økonomisk støtte for at slippe for jobcentrene – og bliver dermed efterladt uden indkomst.

Skal vi bekæmpe hjemløshed, må jobcentrene anerkende og værdsætte de hjemløse og udsatte med de ressourcer, som de har.

Fire afgørende indsatsområder
Skal vi i Danmark rent faktisk bekæmpe hjemløshed, er der behov for, at vi ikke blot gentænker og løser en af de fire overordnede problemer og indsatsområder.

Det politiske og det sociale Danmark skal forstå og turde stå ved, at hjemløse er lige præcis så unikke og nuancerede mennesker som alle andre.

Hus Forbi lægger derfor op til, at den helt nødvendige helhedsorienterede indsats ikke låses fast i for eksempel et "Housing first"-koncept.

Alle fire områder er tilsammen en vej ud af hjemløshed, og det er det enkelte menneske, der må definere udgangspunket – ikke et forkromet koncept med "måske succes" i Finland eller samme "gave" i en ny indpakning herhjemme, fordi gaven indtil nu ikke bragte den "lykke", som var afsenderens intention i første omgang.

Lykkes det ikke, er det mere end sandsynligt, at Hus Forbi de kommende 25 år fortsat kommer til at sætte fokus på selvsamme fire problemer og indsatsområder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00