Debat

KL: Indsatserne mod vold på botilbuddene er en god start

DEBAT: Det er afgørende, at der iværksættes tiltag for at forebygge vold på botilbuddene, skriver Thomas Adelskov (S), der dog ikke forestiller sig, at alt bliver løst med de foreslåede indsatser. Men de er en god start og skærper opmærksomheden.

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Adelskov (S) 

Formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg


De seneste år er der sket flere drab på medarbejdere på socialpsykiatriske botilbud og forsorgshjem. Det foranledigede i forsommeren, at en arbejdsgruppe med deltagelse af staten, KL og Danske Regioner igangsatte et arbejde for at komme med forslag til indsatser, der kan støtte op om det voldsforebyggende arbejde på socialpsykiatriske botilbud.

Det har særligt haft arbejdsgruppens bevågenhed, at en lille gruppe borgere er for syge og udadreagerende til, at de kan være på de socialpsykiatriske botilbud. Der er for KL at se tale om borgere, som bliver udskrevet fra, eller som afvises i hospitalspsykiatrien, men som er for dårlige til at være i de socialpsykiatriske botilbud.

Alligevel er det her, de havner.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ny tilbudsform
Arbejdsgruppen præsenterede for nylig otte indsatsområder til forebyggelse af vold, blandt dem et forslag om en ny tilbudsform. Det er nu op til Christiansborg at forhandle løsningerne på plads, herunder om der skal etableres en ny tilbudsform, i hvilket regi og med hvilken lovhjemmel.

Det er afgørende for KL’s bestyrelse, at der iværksættes tiltag for at forebygge vold på botilbuddene. Der skal derfor findes et tilbud til denne gruppe af mennesker, så de modtager den behandling og støtte, som de har brug for. Derfor bakker KL op om behovet for en ny tilbudsform, men under den klare forudsætning, at tilbuddet forankres i psykiatrien, fordi det er afgørende, at behandlingsdelen kommer til at fylde meget.

Vi ønsker ikke nye tvangs- eller magtbeføjelser i serviceloven. Den slags hører ikke hjemme på de sociale botilbud og vil ikke løse problemerne.

Thomas Adelskov, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg

Vi ønsker ikke nye tvangs- eller magtbeføjelser i serviceloven. Den slags hører ikke hjemme på de sociale botilbud og vil ikke løse problemerne.

Regeringen har foreslået en mellemvej – en ny hovedlov. Det er ikke et forslag, der er groet i vores have. For det giver ikke mening at opfinde en ny lov, når vi har en ganske fornuftig psykiatrilovgivning. Med en ny lov risikerer vi at skabe nye snitflader, som ingen har gavn af.

Ingen lette løsninger
Vores stillingtagen betyder ingenlunde, at vi løber fra ansvaret over for denne gruppe af borgere ved at kræve en placering i regi af psykiatrien. Tværtimod vedstår vi os størstedelen af det økonomiske ansvar for denne gruppe borgere. For os er hovedprioriteten ikke, hvem der betaler gildet, men at vi ikke skubber problemerne videre og risikerer en utryg hverdag for medarbejdere og borgere på sociale tilbud.

I kommunerne gør vi os ingen forestillinger om, at tingene bare er løst med de otte foreslåede indsatsområder. Men de er en god start og skærper vores opmærksomhed på den fortsatte indsats.

Det skylder vi de mest udsatte borgere, så de får den behandling og øvrige indsats, som de behøver. Det skylder vi de øvrige beboere og medarbejderne på botilbud, så de kan bo og arbejde under trygge og gode rammer. Nu er det så op til Christiansborg at beslutte, hvordan løsningerne skal være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

0:000:00