Debat

Privat aktør: Kommuner er ladt i stikken på socialområdet

DEBAT: Socialtilsynet skal have flere beføjelser til at sikre, at kommunerne blandt andet gennemfører personrettede tilsyn på anbringelsessteder. Det vil styrke dialogen, skriver Jørgen Aabye, direktør for Fonden Startskuddet. 

Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Aabye
Direktør i Fonden Startskuddet

Formand for Danske Handicaporganisationer efterlyser i et debatindlæg på Altinget flere beføjelser til Socialtilsynet. Han ønsker blandt andet, at tilsynet kan pålægge kommunerne at udarbejde handleplaner og gennemføre personrettede tilsyn på anbringelsesstederne for handicappede.

Som direktør for en privat aktør på det specialiserede sociale område kan jeg kun bakke om formandens ønske. For også på det socialpædagogiske og socialpsykiatriske område oplever vi, at kommunerne er ladt i stikken.

"Ladt i stikken?" vil nogen måske spørge. "Er Socialtilsynets manglende beføjelser over for kommunerne ikke ikke netop et udtryk for det modsatte - at kommunerne slipper for let?" Nej, ikke hvis man har den grundantagelse, at kommunerne rent faktisk ønsker at hjælpe deres udsatte borgere så godt som muligt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er en tendens til at tro eller mene, at det er en belastning at være underlagt Socialtilsynet, men sagen er jo, at vi aktører på det specialiserede område har behov for en kontinuerlig sparring om vores generelle og konkrete evne til at løse de opgaver, kommunerne stiller os.

Jørgen Aabye
Direktør for Fonden Startskuddet

Brug for sparring
Der er en tendens til at tro eller mene, at det er en belastning at være underlagt Socialtilsynet, men sagen er jo, at vi aktører på det specialiserede område har behov for en kontinuerlig sparring om vores generelle og konkrete evne til at løse de opgaver, kommunerne stiller os.

Den sparring har vi i kraft af ekstern supervision af ansatte og ledere, kollegial vidensdeling, kurser, ekstrauddannelser på vores egne bosteder og dagtilbud. Vi har den også med ledere og kolleger på andre sociale tilbud. Men vi har også en vigtig sparring med Socialtilsynet.

Også på det socialpædagogiske og socialpsykiatriske område oplever vi, at kommunerne er ladt i stikken.

Jørgen Aabye
Direktør for Fonden Startskuddet

En sparring, som i høj grad forpligter os, og som er med til at holde os skarpe på vores fagligheder og vores ydelser. Socialtilsynet er det konstante prik på skulderen, der minder os om, at vi kan altid gøre det lidt bedre.

Skærper kommuners fokus
Indrømmet, vi har også ind imellem frustrationer over Socialtilsynet, men det angår typisk mere selve eksekveringen af arbejdet, end det angår funktionen. Vi kunne også ønske os en sparring, der i højere grad end nu fokuserer på optimering af kvaliteten, men forbedringspotentialer har dog også en plads i dialogen, og vi ville ikke undvære den.

Så når Danske Handicaporganisationers formand foreslår, at Socialtilsynet får mulighed for blandt andet at pålægge kommunerne at udarbejde manglende eller mangelfulde handleplaner eller at gennemføre personrettede tilsyn på anbringelsesstedet, så kan man kun bakke op. Det vil skærpe kommunens fokus på området og forbedre de udførende medarbejderes rammer for opgaven. Og det vil øge og kvalificere kommunernes dialog med anbringelsesstederne.

Og allervigtigst: Det vil hæve den samlede indsats for vores udsatte børn, unge og voksne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00