Socialrådgiverne: Socialtilsynet skal kontrollere private tilbuds økonomi

DEBAT: Siden 2014 har Socialtilsynet lukket 35 opholdssteder og tilbud for udsatte borgere. Sagerne viser behovet for, at tilsynet får bedre muligheder for at kontrollere økonomien i private tilbud, skriver Mads Bilstrup.

Af Mads Bilstrup
Formand for Dansk Socialrådgiverforening Region Nord

Siden 2014 har tilsynet lukket 35 opholdssteder og andre tilbud på grund af blandt andet overgreb og svigt af sårbare børn og voksne.

34 af dem var private tilbud, som blev betalt af landets kommuner for deres arbejde med udsatte grupper. I nogle tilfælde rigtigt mange penge, som for eksempel bostedkæden Hjorthøjgård, hvis tidligere direktør ifølge Fagbladet FOA har trukket mange millioner til sig selv ud af selskabet.

Der findes rigtig mange private organisationer i Danmark, som igennem årtier har leveret en kæmpe indsats for samfundets udsatte, herunder humanitære organisationer som Mødrehjælpen og Danner, der hjælper enlige forsørgere og familier med rådgivning, støtte og midlertidig bolig.

Og der er ingen tvivl om, at mange private opholdssteder og andre tilbud hjælper udsatte børn og voksne til at komme videre i tilværelsen.

Flere ressourcer til at tjekke økonomi
Alligevel ser vi altså jævnligt eksempler på svigt af de mennesker, som har allermest brug for samfundets hjælp, samtidig med at ejerne af tilbuddene trækker penge ud.

Det bør ikke kunne lade sig gøre. Motivationen for arbejdet med anbragte børn, psykisk sårbare mennesker og andre udsatte grupper skal være at hjælpe, ikke at blive mangemillionær. Hvis det sidste er tilfældet, går det ud over kvaliteten og dermed de mennesker, der har brug for hjælp og støtte. Desværre er det i dag helt lovligt for ejere af nogle typer af private tilbud at trække et eventuelt overskud ud.

Vi mener derfor, at politikerne bør tilføre Socialtilsynet flere ressourcer til at holde skarpt øje med ikke blot kvaliteten af de sociale tilbud, men også tilbuddenes økonomi.

Forrige artikel Pædagogiske aktører til politikerne: Tag barnets første år alvorligt Pædagogiske aktører til politikerne: Tag barnets første år alvorligt Næste artikel Forældre: Regeringen må gøre op med historisk lave normeringer Forældre: Regeringen må gøre op med historisk lave normeringer
Her er de vigtigste dagsordener på socialområdet i efteråret

Her er de vigtigste dagsordener på socialområdet i efteråret

OVERBLIK: 10-års plan for psykiatrien, forbud mod profit på velfærd, barnets lov og fordeling af satspuljereserven. Det er bare nogle af de politiske drøftelser, der venter forude. Få overblikket over et hæsblæsende politisk efterår her.