Danmarks vaccine-repræsentant: Vi klarer os fantastisk godt takket være Europa

CORONAVIRUS: ”Jeg ville gøre det på præcis samme måde igen,” siger Nikolai Brun, der repræsenterer Danmark i styregruppen for EU’s vaccineplaner. Han afviser blankt kritikken af Europas fælles strategi. Samtidig annoncerer EU-Kommissionen fordobling af indkøb fra BioNTech-Pfizer fra 300 mio. til 600 mio. doser. 

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenOle Nikolaj Møbjerg Toft

På trods af vores lands lille størrelse har vi fået nogle aftaler med de allerstørste vaccine-producenter, som vi ikke tror, vi ville kunne have fået hjem alene.

Nikolai Brun
Enhedschef, Lægemiddelstyrelsen

BRUXELLES: De seneste ugers anklager om nøl og bureaukrati i Europas fælles vaccinestrategi er helt uden hold i virkeligheden, siger den mand, der siden i sommer har repræsenteret Danmark i det unikke nye samarbejde om fælles indkøb.

”Hvis jeg skulle spole tiden tilbage til dengang indkøbene startede, så ville jeg på basis af den viden, vi havde i juni måned, anbefale at gøre det på præcis samme måde,” siger Nikolai Brun, enhedschef for medicinsk strategi og innovation i Lægemiddelstyrelsen.

Brun er Danmarks mand i den magtfulde europæiske styregruppe med sundhedseksperter fra alle 27 medlemslande, som i et halvt år har kontrolleret EU-Kommissionens forhandlinger og aftaler om indkøb af mange hundrede millioner doser vaccine.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00