Enige debattører: Patientrettighederne fungerer ikke på synsområdet

Patienter mister synet, mens de venter på behandling for våd AMD. Derfor skal patientrettighederne ændres, så de tager hensyn til subakutte sygdomme. Det var et af synspunkterne på en folkemødedebat torsdag. 

Direktør i Øjenforeningen Marijke Vittrup og professor og klinikchef Morten La Cour på Altingets folkemødescene torsdag.
Direktør i Øjenforeningen Marijke Vittrup og professor og klinikchef Morten La Cour på Altingets folkemødescene torsdag.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Ældre med øjensygdomme, der kan true synet på få uger, venter i månedsvis på en tid hos en øjenlæge - og derefter endnu længere på en diagnose og behandling.

I en debat på Folkemødet ønskede Øjenforeningen at stille skarpt på udfordringerne med de lange ventetider.

Politikerne var enige i, at der var et problem:

"Det er ikke et dansk sundhedsvæsen værdigt, at man risikerer at blive blind, mens man står på venteliste," sagde sundhedsordfører Per Larsen (K).

"Systemet skal jo reagere hurtigere ved førlighedstruende sygdomme, som det her jo er," sagde regionsrådsmedlem Torben Kjær (EL).

Direktør i Øjenforeningen Marijke Vittrup pegede på behovet for en national taskforce, forankret i Sundhedsstyrelsen:

"Vi skal sikre, at vi får fuldt udbytte af de penge, vi allerede bruger på det her område," sagde hun.

Patientrettigheder skævvrider
En del af debatten handlede om patientrettighedernes rolle.

Professor og klinikchef på Rigshospitalet Morten La Cour fortalte, at kapaciteten hos øjenlægerne er presset, og at det af og til går ud over behandlingen af våd AMD:

"I og med at patientrettighederne kun sikrer, at vi starter behandlingen op inden for fire uger, så skævvrider de området. Vi bliver nødt til at nå et antal grå stær-operationer inden for fire uger, selvom det måske ikke er så akut, og det bruger øjenlægerne jo tid på, mens patienter med et mere langvarigt forløb med våd AMD nogle gange venter for længe."

Klaus Lunding, formand for Danske Patienter, lagde op til en ny patientrettighed for subakutte sygdomme:

"Man kan godt overveje, om vi skal have de samme patientrettigheder for alle sygdomme. Våd AMD er en subakut sygdom, så den skal måske ikke kategoriseres på samme måde som andre øjensygdomme," sagde han.

Kræver flere penge
Også Per Larsen ønskede at kigge på patientrettighederne for at fokusere indsatsen:

“Det her er mere akut end det, vores nuværende patientrettigheder kan klare, men måske skal man lave en ny rettighed," sagde han.

Udover at være sundhedsordfører på Christiansborg, er Larsen regionsrådsmedlem i Nordjylland. Han kunne derfor også sætte ord på regionernes dilemma:

"Der skal nogle nye penge til, for problemet er, at ventetiden hos øjenlægerne er for lang. Der skal være bedre mulighed for at få en akuttid hos en øjenlæge,” sagde han og satte trumf på:

"Heunicke siger jo ofte, at der er kompenseret for demografien, men det her er jo en klokkeklar konsekvens af demografien. Og det er altså ikke noget, regionerne bare kan løse inden for deres normale budgetter," sagde han og henviste til den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner:

"Regionerne har lige fået en økonomiaftale på kun cirka halvdelen af det, de mente var behovet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

Klaus Lunding

Formand, Danske Patienter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00