V: Sundhedsplejersker skal besøge forældre inden fødslen for at bekæmpe overvægt blandt børn

Det skal ifølge Venstre være muligt for familier i landets kommuner at få besøg fra sundhedsplejersken, inden de bliver forældre, for at få gode råd om deres kommende børns kostvaner. Forslaget skal være med til at forebygge overvægt blandt børn, lød begrundelsen fra partiet til en debat under Folkemødet.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Overvægt blandt børn og unge skal forebygges allerede inden fødslen. Og det skal i fremtiden i højere grad ske ved, at kommende forældre skal have mulighed for at tilvælge et hjemmebesøg fra en sundhedsplejerske, så de kan blive klogere på betydningen af sunde kostvaner. 

Sådan lød budskabet fra Venstres Jane Heitmann i en folkemødedebat om, hvordan man fremmer børn og unges sunde kostvaner, der blev afholdt i Altingets gård.

"Jeg så gerne, at sundhedsplejersken kom første gang allerede inden, man har født, så man allerede der har en lille smule hånd om moren og den nye familie. Sundhedsplejersken har en ekstrem stor troværdighed. Alle åbner døren for sundhedsplejersken, så det vil være helt oplagt at bruge sundhedsplejerskerne til at være icebreaker," lød det fra Jane Heitmann under debatten, der også havde deltagelse af KL, Kræftens Bekæmpelse og sundhedsprofessor Arne Astrup.

Frivilligt tilbud
Debatten bevægede sig over en lang række emner om alt lige fra størrelsen på slikposer til implementeringen af sundhedstiltag i Albertslund og Svendborg Kommune.

Altinget Børn fangede derfor Jane Heitmann (V) efter debatten og stillede hende fem uddybende spørgsmål om forslaget.

Jane Heitmann, hvorfor er det en måde at fremme en sundere vægt hos børn, som var temaet for debatten, ved at tilbyde besøg fra sundhedsplejersken inden fødslen?

”Hvis vi skal forebygge overvægt, og det skal vi, så er en af mulighederne at få sundhedsplejerskerne på banen allerede før, det lille barn er født. Sundhedsplejerskerne har en enorm legitimitet, og de bliver mødt med en enorm velvilje, så de har nogle muligheder, som det kommunale eller offentlige Danmark ikke har for at sparke døren ind hos familierne.”

Hvis vi skal forebygge overvægt, og det skal vi, så er en af mulighederne at få sundhedsplejerskerne på banen allerede før, det lille barn er født. Sundhedsplejerskerne har en enorm legitimitet, og de bliver mødt med en enorm velvilje, så de har nogle muligheder, som det kommunale eller offentlige Danmark ikke har.

Jane Heitmann
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Venstre

”Alle forældre vil deres børn det bedste, så derfor giver det mening, hvis man allerede tidligt kan få sundhedsplejerskerne på banen til at tage en snak med de gravide om eksempelvis kostvaner, men også om betydningen af det, der bliver serveret ved middagsbordet, når barnet er født.”

Skal tilbuddet gælde i alle 98 kommuner, hvem skal det gælde for, og hvordan skal det skrues sammen?

”Det er jo en hårfin balance mellem på den ene side at lade det offentlige Danmark banke på døren og på den anden side at trække noget ned over hovedet på forældrene. Forældrene kan jo sige ja eller nej tak til sundhedstilbud, og sådan skal det også være med sundhedsplejerskerne. Det er ikke noget, man skal have trukket ned over hovedet, men det skal være et tilbud."

Indspark til politiske drøftelser efter sommerferien
Er det et forslag, I kommer til at spille ind i politiske forhandlinger efter sommerferien?

”Vi kommer til at tale om overvægt på mange flanker – også efter sommerferien. Forslaget kan være et indspark til den debat, som vi skal have efter sommerferien.”

Hvis nogen undrer sig over, at en liberal politiker foreslår et tilbud, hvor det offentlige kommer hjem og banker på døren hos dem, inden de har fået et barn og vil lære dem en ting eller to om sund kost, søvn, stresspåvirkning, som alle har en indvirkning på børns vægt, hvad er så dit modsvar?

”Det er helt afgørende, at vi får set på forebyggelse bredt. Vi har i mange år i sundhedsvæsenet haft et meget skarpt fokus på behandling, og der må vi bare sige, at tiden også er til nu, at vi får set på, hvordan vi kan få styrket de forebyggende indsatser. Det handler også om overvægt. Der bliver vi nødt til at tænke nyt og overveje, om vi kan bruge nogle af de mange kompetencer i sundhedsvæsenet på en ny og anderledes måde."

Hvem skal det gælde for?

”Jeg så sådan set gerne, at alle gravide får tilbuddet. Man skal ikke differentiere på, om nogle er bedre stillet end andre. Alle der er på vej med et barn skal have et tilbud om et besøg fra sundhedsplejersken.”

Gense hele debatten her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00