Flere skal testes for coronavirus med nye maskiner

TEST: Med 62 indlagte med coronavirus er antallet fordoblet siden søndag. Og med et stort mørketal af smittede er der behov for at teste langt flere med tre nye testmaskiner, der netop er kommet til Danmark, lyder det fra sundhedsministeren. (OPDATERET)

Tre
nye testmaskiner er blevet indkøbt og er i gang med at blive installeret i København,
Aarhus og Odense, fortalte sundhedsminster Magnus Heunicke på pressemødet.
Tre nye testmaskiner er blevet indkøbt og er i gang med at blive installeret i København, Aarhus og Odense, fortalte sundhedsminster Magnus Heunicke på pressemødet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Engell KjøllerOle Nikolaj Møbjerg Toft

Der er i øjeblikket registreret 898 smittede personer i Danmark, hvoraf 62 er indlagt på et hospital.

”Ti af dem er på intensiv afdeling,” sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag.

Søndag var der 28 indlagt. Det er altså mere end en fordobling inden for det seneste døgn.

Magnus Heunicke understreger, at der er et stort mørketal i forhold til andelen af smittede, da ikke alle med symptomer bliver testet.

”Vi må formode, at antallet af smittede er langt større end det registrerede tal,” sagde han.

Derfor skal flere danskere nu testes for coronavirus.

Nye testmaskiner
På eftermiddagens pressemøde kunne Magnus Heunicke fortælle, at tre nye testmaskiner er blevet indkøbt og er i gang med at blive installeret i København, Aarhus og Odense.

”Det er testmaskiner, der har væsentlig større kapacitet og hastighed, end vi har haft tidligere i Danmark,” sagde Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren holdt i går møde med verdenssundhedsorganisationen, WHO, som opfordrede til at teste mere. Det er en af grundene til, at vi har indkøbt testmaskinerne, sagde Magnus Heunicke.

Allan Randrup Thomsen, der er professor ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, ser indkøbet af de nye testmaskiner som ”rettidig omhu” fra myndighedernes side.

Han gør dog opmærksom på, at maskinerne kun kan bruges, hvis man også har nok reagenser, som er det udstyr, man skal bruge, hver gang man tager en prøve. 

Men han mener ikke, at det giver mening at teste bredere ud i samfundet i stedet for kun på indlagte patienter. 

"Jeg vil mene, bredere testning er irrelevant i den nuværende situation, hvor vi ved, at virussen spredes i samfundet. Og en person, der er negativ i dag, kan være eller blive positiv i morgen," siger Allan Randrup Thomsen.*

Læs også

600 testes dagligt
På pressemødet fremgik det, at sundhedsmyndighederne fortsat tester flere hundrede danskere for coronavirus dagligt.

600 patienter bliver testet for coronavirus om dagen, lyder det fra Kåre Mølbak, professor og faglig direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut.

”Det er et ret stort antal, som gør, at vi med sikkerhed kan følge epidemiens udvikling,” sagde han.

5.778 personer er i øjeblikket blevet undersøgt for corona, sagde han på pressemødet klokken 14 mandag eftermiddag.

Opsang til danskerne
Med det stigende antal smittede er det vigtigt, at vi hanker op i os selv, sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

"Det her skal tages alvorligt. Der er desværre for mange, der ikke gør, hvad myndighederne klart anbefaler," sagde sundheds- og ældreministeren i forhold til at holde afstand.

"Vi kan risikere at starte nye smittekæder. For enden af smittekæder er der udsatte borgere. Vi skal stoppe den meget hastige spredning og få det mere under kontrol," sagde Magnus Heunicke.

Han understregede situationens alvor og gentog myndighedernes retningslinjer om at undgå fysisk tæt kontakt, selvom man ikke har symptomer på coronavirus.

Hastelov træder i kraft i morgen
Torsdag sidste uge blev en hastelov vedtaget. Den træder i kraft i morgen tirsdag.

Den giver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke mulighed for at begrænse større forsamlinger og udstikke begrænsninger for besøg på hospitaler og ældrecentre.

Det sker for at undgå, at gæster smitter personale og indlagte patienter og for at undgå tyveri af værnemidler og håndsprit.

*Allan Randrup Thomsens sidste citat er indsat klokken 20.36. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00