Formand lover grundig undersøgelse

MEDICIN: Formanden for Medicintilskudsnævnet afviser kritik om, at nævnet ikke vil bruge al relevant viden, når det skal beslutte, hvilke af de dyre antidepressiv-præparater der skal have fjernet det offentlige tilskud.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Problemet er bare, at vi ofte ser, at der ikke rigtig findes dokumentation for, at de har ret.

Mogens Laue Friis
Formand, Medicintilskudsnævnet
Fakta
 Revurderingen af medicintilskud
  • Lægemiddelstyrelsens Medicintilskudsnævn gennemgår lige nu den tilgængelige medicin på en række lidelser.

  • Hvis hvis der findes flere præparater til én lidelse, og de vurderer, at det billigste præparat har samme effekt som de dyrere, fjerner de det generelle tilskud til de dyre præparater.

  • "Tilskuddet" er den del af receptmedicinens pris, som det offentlige betaler, mens patienten betaler resten på apoteket. 

  • Lægerne kan stadig udstede recepter på de dyrere præparater, men lægen skal udarbejde en særskilt ansøgning til Lægemiddelstyrelsen, hver gang der udskrives en recept.

  • De biligste præparater, som som beholder det generelle tilskud, skal lægen ikke udarbejde tilskudsansøgninger til.

  • Formålet med revuderingen af medicintilskudene er at bruge tilskudskronerne mest rationelt.

Hvis Medicintilskudsnævnet foretager en lige så voldsom omlægning af tilskuddene for antidepressiva, som det gjorde med blodtryksmedicinen, vil de sparede medicinudgifter blive tabt på øgede udgifter til sygedagpenge, ligesom antallet af selvmord risikerer at stige.

Sådan lyder kritikken i dagens anden artikel i Altinget (se linkboks) fra professor i psykiatri og ledende overlæge Poul Videbech fra Århus Universitetshospital.

Han har for Sundhedsstyrelsen udarbejdet et referenceprogram, der vejleder praktiserende læger og psykiatere i, hvilke præparater de skal forsøge sig med. Ifølge ham har tilskudsnævnet angivelig ikke tænkt sig at anvende dette referenceprogram.

0:000:00