Flere og flere kvindelige læger sætter sig i lederstillinger på landets hospitaler

Andelen af kvinder blandt ledende overlæger er næsten fordoblet på et årti, viser tal fra Overlægeforeningen. Det glæder formand Susanne Wammen. Det kan dog have en bagside, hvis kvindelige læger i fremtiden kommer i markant overtal på landets sygehuse, og områder i sundhedsvæsenet tømmes for mandlige ansatte, siger ekspert.

En overvægt af kvindelige medicinstuderende sætter sig spor overalt i sundhedsvæsenet - også i den lægelige ledelse på sygehusene. Her er det medicinstuderende på Københavns Universitet.
En overvægt af kvindelige medicinstuderende sætter sig spor overalt i sundhedsvæsenet - også i den lægelige ledelse på sygehusene. Her er det medicinstuderende på Københavns Universitet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Udviklingen med flere kvindelige læger sætter sig nu for alvor igennem i sygehusenes afdelingsledelser, viser tal fra Overlægeforeningen. På ti år er andelen af ledende kvindelige overlæger steget fra 25 procent i 2011 til 42 procent i 2021.

At kvinderne haler ind på deres mandlige kolleger er en naturlig og positiv udvikling, som også kommer patienterne til gavn, mener formand for Overlægeforeningen, Susanne Wammen:

"Det betyder, at vi får et bredere perspektiv ude på afdelingerne. Det er mit indtryk, at mange kvinder interesserer sig for ledelse, og også at de ofte har en anden tilgang til det end den traditionelle mandlige leder."

0:000:00