Ny debat: Hvad skal sundhedsvæsenet gøre mindre af – eller slet ikke gøre – i fremtiden?

Fremtiden kræver, at sundhedsvæsenet er tilpasningsdygtig, men er der arbejdsopgaver, som sundhedsvæsenet kan bruge mindre tid på, uden det går ud over kvaliteten? Eller er der løsninger, som ligefrem er overflødige? De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat.

Altinget spørger i de kommende uger, hvilke løsninger og arbejdsgange i sundhedsvæsenet, der kan fylde mindre eller helt undværes fremover. 
Altinget spørger i de kommende uger, hvilke løsninger og arbejdsgange i sundhedsvæsenet, der kan fylde mindre eller helt undværes fremover. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Grube Condrup

Vi hører det igen og igen. Sundhedsvæsenet er presset, og presset bliver ikke mindre i fremtiden, for udfordringerne står i kø. Vi lever længere, der mangler arbejdskraft, og sundhedsudgifterne stiger.

I sin afskedstale som formand for Danske Regioner sagde Stephanie Lose (V) blandt andet, at regionerne skal blive bedre til at skære det overflødige væk, hvis sygehusene skal kunne hænge sammen i en fremtid med flere ældre med brug for behandling.

Samme toner lyder fra sundhedsøkonomer, der peger på, at presset på sundhedsvæsenet kun vil vokse i de kommende år. Som professor Jakob Kjellberg har sagt i en artikel i Altinget: ”Medmindre vi vælger at masseimportere arbejdskraft, må vi finde nogle måder at løse opgaverne på, som ikke kræver de samme ressourcer som i dag.”

0:000:00