Debat

Dansk Kiropraktor Forening: Sundhedsvæsenet skal blive langt bedre til at samarbejde på tværs

Sundhedsvæsenet skal lægge gamle vaner på hylden og bruge faggrupperne til det, de er gode til. Og så skal vi simpelthen holde op med at scanne og ordinere medicin til patienter, der ikke har brug for det, skriver Michael Christensen. 

På det muskuloskeletale område oplever vi desværre igen og igen, at patienter får ordineret smertestillende medicin  og at der scannes på livet løs inden de konservative muligheder er udtømt, skriver Michael Christensen. 
På det muskuloskeletale område oplever vi desværre igen og igen, at patienter får ordineret smertestillende medicin  og at der scannes på livet løs inden de konservative muligheder er udtømt, skriver Michael Christensen. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
Michael Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal vi spare penge og ressourcer i sundhedsvæsenet, er der to hurtige veje dertil.

Den første er at bruge faggrupperne til det, de er gode til. Den anden er, at vi simpelthen holder op med at operere, scanne og ordinere medicin til patienter, der ikke har brug for det.

Det korte svar på spørgsmålet ”Hvad skal sundhedsvæsenet gøre mindre af?”, er i virkeligheden, at vi skal holde op med at gøre det forkerte og i stedet satse på det rigtige. Ja, det lyder som et vildt koncept.

Lad os starte med det første. Jeg har sagt det før, men i det danske sundhedsvæsen er vi ikke gode til at samarbejde, og vi udnytter ikke kompetencerne hverken på tværs af faglige, geografiske og administrative skel.

Det betyder i al væsentlighed, at en patient, der går ind ad døren til sundhedsvæsenet vil få en overraskende forskellig behandling, alt efter hvilken region de bor i, og hvilken fagperson der står på den anden side af døren.

Temadebat

Hvad skal sundhedsvæsenet gøre mindre af?

Sundhedsvæsenet er presset og det bliver ikke mindre i fremtiden. Er der noget sundhedsvæsenet med fordel kan gentænke og gøre mindre af eller ligefrem droppe? 

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og sundhedsaktører vil diskutere, hvilke konkrete behandlinger, kontroller eller indsatser, som kan klares med færre ressourcer end i dag, og hvordan prioriteringen ikke udelukkende overlades til den enkelte afdeling eller medarbejder.

Du kan se debatpanelet her.

Hvis du er interesseret i at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til Mette Grube Condrup på [email protected] for at aftale nærmere.
Vis mindre
 

Dyrt og unødvendigt

Ifølge tal fra årsrapporten fra Regionernes Dansk Rygdatabase opererer man langt flere rygpatienter i Nordjylland og i Midtjylland, end man gør i Hovedstaden.

Hvor stor en andel der bør opereres, er naturligvis umuligt at sige, men det er påfaldende at nord- og midtjyske sygehuse opererer lige så meget som privathospitaler.

For mig peger det på, at der er en relativt stor gruppe mennesker, der burde være tilbudt konservativ behandling først. Så hvorfor er det ikke sket? Mangler der incitamenter eller faglighed?

Det bringer mig hen til min anden pointe. På det muskuloskeletale område oplever vi desværre igen og igen, at patienter får ordineret smertestillende medicin med mange bivirkninger, at der scannes på livet løs, og så gennemføres der operationer inden de konservative muligheder er udtømt.

Det er dyrt og det er unødvendigt.

Henvis til hinanden

En dugfrisk undersøgelse fra Australien viser, at en tredjedel af de patienter, der møder op i akutmodtagelsen med rygsmerter, kommer hjem med en ordination på opioider, og at de stadig tager medicinen en måned senere.

Hvordan det præcis ser ud i Danmark ved jeg ikke, men brugen af opioider i Danmark er, trods en stor indsats, de seneste år stadig alt, alt for stor.

I det danske sundhedsvæsen er vi ikke gode til at samarbejde, og vi udnytter ikke kompetencerne hverken på tværs af faglige, geografiske og administrative skel

Michael Christensen
Formand, Dansk Kiropraktor Forening

Det samme gælder scanninger. Der tages billeder, som gjaldt det livet i sundhedsvæsenet. Er det nødvendigt for at kunne stille diagnoser? Nej. Koster det penge? I den grad. Virker det? Overhovedet ikke.

Hvorfor gør vi det så? Gammel vane er vel et slags svar, men det skal vi stoppe med at bruge som argument. I stedet skal hver patient mødes med faglighed og de sundhedsfaglige retningslinjer i det nære sundhedsvæsen. Og så er det vigtigt, at vi bruger hele sundhedsvæsenet – og at vi kan og vil henvise til hinanden.

Danskernes dårlige rygge, slid- og leddegigt, knogleskørhed, diskusprolapser og andre rygsygdomme koster samfundet 17,2 milliarder kroner om året og rammer hvert år mere end 1,2 millioner danskere.

I Dansk Kiropraktor Forening har vi i flere år argumenteret for, at der skal laves en strategi for behandling af muskel- og ledsmerter. Vores argumenter er blevet overhørt.

Og selvom undersøgelse efter undersøgelse viser, at eksempelvis ryg- og nakkeproblemer er blandt de sygdomme, der koster mest og har de største konsekvenser for blandt andet på arbejdsevnen, bliver det desværre ignoreret. Og det er selvom, der er evidens for at rådgivning, træning og manuel behandling faktisk virker.

Så vi skal altså gøre mindre af det, vi plejer at gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Christensen

Formand, Dansk Kiropraktor Forening
cand.manu. (SDU 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024