Sårbare unge er sværere at hjælpe under coronakrisen

AFSTAND: Nedlukningen af samfundet har gjort det vanskeligere for kommuner at komme i kontakt med sårbare unge på traditionel vis. Samtidig melder flere rådgivningslinjer om øget ungeaktivitet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja HagedornSimon Egelund HansenMartine Seedorff Perregaard

Hvad gør man, når man på grund af corona pludselig ikke kan række en fysisk hånd ud til sårbare børn og unge, som man plejer?

Det spørgsmål har mange kommuner stået over for de seneste uger, hvor landet har været lukket ned i kampen mod virussen. Sådan lyder det fra Center for Digital Pædagogik, der er en ngo, som assisterer kommunerne i deres tilbud til børn og unge.

"Vi har hørt fra kommuner – nogle af dem rådvilde og frustrerede – at de mangler redskaber til at kunne opretholde kontakten med sårbare børn og unge under corona," siger initiativtager og centerleder Anni Marquard til Altingets ungemedie, Spektrum.

Hun fortæller, at ngo’en under coronakrisen har indgået nye samarbejder med syv kommuner, så de bedre kan nå deres sårbare børn og unge. Centerlederen oplever, at det primært er kommunernes specialområde, der er blevet ramt af coronakrisen.

Fakta
Spektrum er et journalistisk medie til unge om samfund og politik. Målet er at give unge en stemme i debatten, og derfor er Spektrum en plads, hvor unge selv kan producere, engagere sig, bidrage med historier og idéer. Spektrum er grundlagt i 2018 og hører under Altinget.

Kilde: https://spektrum.altinget.dk/

"Vi samarbejder typisk med SSP-konsulenter og ungdomscentre, som arbejder med unge, der enten er visiteret til et socialt tilbud eller forebyggende sociale indsatser," siger Anni Marquard.

Flere kommuner har også kontaktet Red Barnet Ungdom for at få hjælp under coronakrisen.

"Vores samarbejdspartnere i kommuner og på skoler fortæller os, at der er børn og unge, der har det svært, og som de gerne vil have koblet frivillige på. Så vi kan bestemt genkende billedet af, at der er et behov," siger program- og udviklingschef i Red Barnet Ungdom Camilla Carlsson.

Det er dog ikke kun kommuners arbejde med sårbare børn og unge, der er udfordret af coronavirussen.

Også hos Sind Ungdom, der støtter unge med psykiske problemer, oplever man, at den normale indsats er udfordret, fordi det fysiske fremmøde er erstattet af fysisk afstand. Her fortæller landsformand Theodor Gjerding, at det blandt andet er et problem, at eksempelvis unges kontaktpersoner ikke har mulighed for at hjælpe dem på vej til et forløb.

"Det bliver rigtig besværligt at tilbyde fællesskaber, hvor unge kan komme og få et frirum, når man ikke kan mødes fysisk. Corona har betydet, at vi har skullet tænke meget mere alternativt. Og det viser sig, at når først det gælder, er viljen til at mødes på andre måder og skabe alternative former for fællesskaber rigtig stor," siger han.

Rådgivningslinjer har travlt
Siden nedlukningen i begyndelsen af marts har Center for Digital Pædagogik oplevet en stigning på 300 procent i antallet af henvendelser fra unge i kommunerne, der bad om hjælp. Niveauet er siden blevet mere stabilt, men der er fortsat rigtig travlt, oplyser centerleder Anni Marquard.

Travlheden mærkes også hos en række rådgivningslinjer, som henvender sig til børn og unge enten online eller over telefonen.

Ventilen, der forebygger og afhjælper ensomhed blandt unge, har ikke tal for aktiviteten under corona. Men de oplever, at både unge og også pårørende i stigende grad henvender sig. Samme melding lyder blandt andet fra Det Sociale Netværk, der tæller Headspace og Ungekompasset.

En spritny rapport tegner et billede af, at børn og unges sociale trivsel er under pres. Knap 6.000 elever i 3.-9. klasse på skoler i seks jyske og fynske kommuner har svaret på en rundspørge om nødundervisning udsendt af en forskergruppe fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Undersøgelsen viser, at flere end 9 ud af 10 elever savner deres klassekammerater efter mange ugers social isolation derhjemme. Og en femtedel føler sig ensomme.

Netop ensomhed er også noget af det, der fylder mest i henvendelserne hos Psykiatrifonden. Her melder man om en fordobling blandt besøgende (hvoraf 75 procent er under 30 år) i deres chat. Samtidig har Psykiatrifonden lavet en corona-pop-up for unge, der lider af angst, og den er også "meget velbesøgt", oplyser lederen af Psykiatrifondens rådgivning, Liza Marie Johnson.

Præciseret tirsdag 5. maj 2020:

Det fremgik tidligere af artiklen, at der var sket en stigning i antallet af henvendelser om hjælp fra kommunerne på 300 procent. Det er dog ikke korrekt. Stigningen omhandler antallet af henvendelser fra unge i kommunerne, der er steget med 300 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00