Debat

Forsikring & Pension og Autobranchen: Loven mod vanvidskørsel straffer også de forkerte

Selvom vanvidsbilisme skal stoppes, straffer loven til tider uskyldige, som ikke ved, at deres bil bliver brugt til vanvidskørsel. Hvis bilen ejes af en anden, bør bilen kun beslaglægges, skriver Pia Holm Steffensen og Gitte Seeberg.

Hvis en bil, som bruges til vanvidskørsel, ejes af en anden privatperson, virksomhed eller leasingselskab, bør bilen kun beslaglægges, skriver Pia Holm Steffensen og Gitte Seeberg.
Hvis en bil, som bruges til vanvidskørsel, ejes af en anden privatperson, virksomhed eller leasingselskab, bør bilen kun beslaglægges, skriver Pia Holm Steffensen og Gitte Seeberg.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Seeberg
Pia Holm Steffensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På den første måned med den ny lov om vanvidsbilisme har politiet beslaglagt 53 biler. Ingen kan være uenige i, at det er alt for mange, som kører vanvittigt i en bil.

Men i 28 tilfælde var bilens ejer ikke selv med i bilen. Vi mangler stadig at se, hvad en dommer vil gøre med de beslaglagte biler, men man risikerer at straffe 28 uskyldige ved at konfiskere deres biler og sælge dem på auktion, så pengene ryger i statskassen frem for til ejeren. Det er at gå for vidt.

Vi vil opfordre regeringen til at arbejde hurtigt og få ændret på lovgivningen

Pia Holm Steffensen og Gitte Seeberg
Underdirektør i Forsikring & Pension og direktør i Autobranchen Danmark

Når regeringen som hovedregel mener, at alle biler benyttet til vanvidskørsel skal konfiskeres, også selv om bilens ejer ikke er involveret, er det meget vidtgående.

Det betyder, at uskyldige personer og virksomheder vil miste biler til hundredtusindvis af kroner uden selv at være skyldig eller medskyldig i vanvidskørsel.

Hvis naboens søn kører vanvidskørsel i min bil, bliver jeg straffet for hans forbrydelse ved, at min bil konfiskeres og bortauktioneres til fordel for statskassen. Det er absurd, medmindre jeg havde kendskab til nabosønnens vanvidskørsel.

Tilsvarende kan virksomheder, delebilstjenester og leasingvirksomheder med videre miste deres biler, hvis en ansat, bruger eller leasingtager kører vanvidskørsel.

Hverken private eller virksomheder har noget ansvar for den kørsel. Med den nuværende lovgivning svarer det til, at et hotel straffes med bøder i hundredtusindklassen for, at en af deres gæster begår en forbrydelse på værelset. Det er uhørt.

Andre lande sikrer bilejerens retssikkerhed
Sverige har derimod sikret retssikkerheden. I Sverige kan vanvidsbilister også miste deres bil, men det kræver, at bilens ejer er (med)skyldig.

Tilsvarende vil den retmæssige ejer af en leasingbil, leasingselskabet, få leveret bilen tilbage, hvis politiet beslaglægger den i forbindelse med vanvidskørsel. På denne måde sikres ejerens retssikkerhed, samtidig med at bilen øjeblikkeligt bliver fjernet fra vanvidsbilisten.

Hvis bilen ejes af en anden privatperson, virksomhed eller leasingselskab, bør bilen kun beslaglægges. Derefter skal domstolene hurtigst muligt vurdere, om bilens ejer havde kendskab til eller burde have kendskab til bilistens vanvittige adfærd

Pia Holm Steffensen og Gitte Seeberg
Underdirektør i Forsikring & Pension og direktør i Autobranchen Danmark

I Frankrig, Holland, Norge og Tyskland er der ligeledes mulighed for at konfiskere biler i forbindelse med vanvidskørsel, men de har også valgt at sikre bilejerens retssikkerhed.

Ingen af landene har nemlig valgt at straffe private eller virksomheder for vanvidskørsel, som de ikke selv har deltaget i eller haft kendskab til.

Vi vil opfordre regeringen til at arbejde hurtigt og få ændret på lovgivningen og gerne se nærmere på lovgivningen i de førnævnte lande.

Aflever bilen til ejeren
AutoBranchen Danmark og Forsikring & Pension støtter fuldt ud, at vanvidsbilister, der kører i deres egen bil, skal have bilen konfiskeret på stedet og bortauktioneret til fordel for statskassen, som loven siger nu og har sagt siden 31. marts.

Hvis bilen derimod ejes af en anden privatperson, virksomhed eller leasingselskab, bør bilen kun beslaglægges. Derefter skal domstolene hurtigst muligt vurdere, om bilens ejer havde kendskab til eller burde have kendskab til bilistens vanvittige adfærd.

Hvis det er tilfældet, skal bilen selvsagt konfiskeres, da bilens ejer da er medskyldig, ellers skal bilen afleveres til ejeren. Hvis der er tale om en leasingbil, opsiges kontrakten automatisk, hvorefter vanvidsbilisten skal betale resten af leasingydelsen og alle andre omkostninger.

Vores forslag følger de samme principper, som Sverige har baseret deres lovgivning på. Med forslaget fjernes vanvidsbilistens adgang til bilen med det samme, mens bilejerens retssikkerhed opretholdes.

Der er også et forebyggende element i forslaget, da private og leasingselskaber ved, at hvis vanvidsbilisten låner/leaser endnu en bil hos dem, kan den blive konfiskeret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00