Kommentar af 
Ulla Tofte

Museumsdirektør: Nationens sjæl er på spil, når Børsen er truet

Børsen er et sindbillede på danskhed: I ly af store naboer, men åben for verden. Folkeligt forankret, men med højt til loftet. Derfor er Børsen et samlende symbol og et nationalt ikon. Og derfor føles branden så voldsomt. Som et tab af noget vigtigt – vores fælles historie, skriver Ulla Tofte, der er direktør for Det Nationalhistoriske Museum.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ulla Tofte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid, hvor der er krig i Europa, hvor konflikten i Mellemøsten truer verdensfreden, og hvor den globale opvarmning ændrer geopolitiske forhold, kan det umiddelbart forekomme overraskende, hvor stor en effekt Børsens brand har på de fleste danskere.

Chok, vantro – ja, ligefrem sorg over at se en gammel bygning brænde. Det er de følelser, der rammer os, mens billeder af det ikoniske tårn, der styrter sammen, flimrer hen over skærmen. Hvorfor føles det så voldsomt?

Fordi vi – midt i vores adskilte og individualiserede liv – pludselig forstår, at vi er bundet sammen af noget fælles. En fælles historie og en fælles kulturarv. Begge dele manifesterer sig fysisk i Børsens spir. Og når det falder, rokker det ved noget fundamentalt.

Det er næppe en terrorhandling, der antændte Børsens spir tirsdag morgen, og branden udløser derfor ikke frygt på samme måde, som da tvillingetårnene kollapsede på det sydlige Manhattan for mere end 20 år siden. Det er snarere følelsen af tab, der rammer: Tabet af noget vigtigt – nemlig af historie.

Læs også

Når vi til daglig har travlt med at kigge fremad, travlt med at løse klimaudfordringer, befolkningsnedgang eller bare spekulere på, hvad de høje renter kommer til at betyde for vores privatøkonomi, forekommer historien temmelig nyttesløs. Hvorfor skal vi kende den, og hvad skal vi bruge den til?

Det spørgsmål satte Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen sig for at besvare, da han i 1878 besluttede at grundlægge et nationalhistorisk museum på Frederiksborg Slot. Slottet, hvis brand 20 år forinden havde udløst noget, der minder om national landesorg, var netop et ikon – '… en slags folkets mindeborg' for alle danskere.

Pludselig forstår vi – midt i vores adskilte og individualiserede liv – at vi er bundet sammen af noget fælles. En fælles historie og en fælles kulturarv.

Ulla Tofte
Direktør, Det Nationalhistoriske Museum

Jacobsen havde som barn besøgt det med sin far, og mødet med den historiske bygning havde gjort dybt indtryk på ham. Som nationalliberal og demokrat var han dybt optaget af fremskridtet og modernisering af Danmark. Men han var samtidig meget bevidst om, at forbindelsen til fortiden er en afgørende faktor for dannelsen af en kollektiv identitet. Og at kollektive fortællinger blandt andet kan skabes ud af ikoniske bygningsværker, som Frederiksborg og Børsen.

Udover at have fælles bygherre, nemlig Christian 4., befinder Børsen sig ligesom Frederiksborg i krydsfeltet mellem fortiden og fremtiden. Og i spændingsfeltet mellem det lokale og det globale. 

At Dansk Erhverv som én af landets største og mest moderne interesseorganisationer har til huse i én af landets ældste bygninger understreger bare, at historien betyder noget – også for et erhvervsliv med fokus på fremtiden. Historien giver os en kollektiv ballast og en fælles referenceramme.

Læs også

Dét har Brian Mikkelsen og hans forgængere på posten altid været bevidste om, og derfor har organisationen også brugt de sidste par år til at skaffe midler til en gennemgribende restaurering af bygningen: Her skulle Hans Steenwinckel den Yngres smukke og særprægede renæssancebygning igen komme til sin ret. Her skulle alle forbipasserende beundre de nyhuggede sandstenskulpturer på facaden.

I Børssalen skulle glasmosaikker i lofterne med byvåben fra Europas vigtige havnebyer minde os om betydningen af internationale netværk og handelsforbindelser. Portrætter af mænd og kvinder, der med deres mod og virkelyst har skabt succesfulde virksomheder og nye arbejdspladser, skulle inspirere unge til selv at kaste sig ud i iværksætteri og erhvervseventyr.

Og Krøyers berømte maleri ’Fra Københavns Børs’, der forestiller 57 fremtrædende erhvervsfolk, skulle også i fremtiden inspirere erhvervsledere til at reflektere over deres rolle og ansvar for det danske samfund. Lykkeligvis blev billedet reddet ud inden ilden bredte sig.

Når Børsen er truet, er det, som om nationens sjæl er på spil

Ulla Tofte
Direktør, Det Nationalhistoriske Museum

Alle, der bor i Danmark, kender Børsen. Med sin beliggenhed – sammenklemt mellem by og havn, ud til en befærdet gade og med folkestyrets vældige borg i baggrunden, er Børsbygningen et sindbillede på danskhed: I ly af store naboer, men åben for verden. Folkeligt forankret men med højt til loftet. Rundet af fortiden men med blikket rettet mod fremtiden.

Når Børsen er truet, er det, som om nationens sjæl er på spil. At der tilmed er tale om en verdslig bygning, hvor alle, uanset religiøst tilhørsforhold i århundreder har været velkomne, føjer blot endnu en dimension til bygningens betydning som et samlende symbol.

Der er næppe tvivl om, at Børsen vil blive genopbygget efter branden. For opbakningen til at redde og bevare en bygning som Børsen i dag er mindst lige så stor, som den var for 150 år siden, da Frederiksborg Slot brændte.

Dengang var det ikke regeringen, men først og fremmest befolkningen, der i første omgang trådte sammen og trådte til. Takket være en stor landsindsamling, hvor borgere i alle sogne spyttede i kassen, kunne man kun halvandet år efter branden holde rejsegilde for det genopbyggede slot. Og det var, som om at kærligheden til bygningen og dermed dens symbolske betydning som nationalt ikon kun blev større efter branden.

På samme måde kan man mærke den folkelige opbakning og store opmærksomhed omkring historie og kulturarv, som vigtige identitetsmarkører for både fællesskab og for individ.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tofte

Direktør, Frederiksborg - nationalhistorisk museum, fhv. bestyrelsesmedlem, Dansk Erhverv
cand.mag. i historie og fransk (Københavns Uni. 1998)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00