Ny enhed i Vejdirektoratet skal få styr på statens arbejdsklausuler

LØNDUMPING: Ny statslig enhed til kontrol af arbejdsklausuler bliver placeret i Vejdirektoratet. Og der bliver nok at rette op på, viser ny beretning fra Rigsrevisionen, der retter skarp kritik af ministerierne.

Ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at departementer og styrelser meget ofte ikke kontrollerer, om leverandører overholder arbejdsklausuler. Det er i strid med loven. ARKIVFOTO.
Ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at departementer og styrelser meget ofte ikke kontrollerer, om leverandører overholder arbejdsklausuler. Det er i strid med loven. ARKIVFOTO.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Staten har ikke en tilfredsstillende brug af og kontrol med arbejdsklausuler, når ministerierne indgår kontrakter med private leverandører.

Rigsrevisionen i beretningen om statens brug af og kontrol med arbejdsklausuler

Når statsrevisorerne kalder noget for ”meget utilfredsstillende”, så ville vi ude på arbejdspladserne nok nærmere sige, at det er fandme for dårligt. Og det synes jeg helt ærligt, det er.

Henning Overgaard
Forbundssekretær, 3F

Vejdirektoratet får nu en central opgave i at sikre, at statslige leverandører holder sig fra social dumping.

Regeringen har nemlig valgt at placere sin nye statslige enhed til kontrol af arbejdsklausuler her, viser et aktstykke fra Transport- og Boligministeriet.

Enheden placeres her, fordi ministeriet allerede i dag har ansvar for store bygge- og anlægsprojekter, hvor man løbende har kontakt med arbejdsmarkedets parter om kontrol med løn- og arbejdsforhold.

Dokumentation

Kort om arbejdsklausuler

  • Statens institutioner skal i henhold til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter skrive en arbejdsklausul ind i deres kontrakter med private leverandører.
  • Arbejdsklausuler skal sikre, at leverandøren og eventuelle underleverandører giver deres ansatte løn, arbejdstid og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder i henhold til en kollektiv overenskomst på området.
  • Der er erfaringsmæssigt størst risiko for social dumping og brud på arbejdsklausuler inden for brancher, der beskæftiger ufaglærte og udenlandske arbejdstagere, for eksempel bygge- og anlægsbranchen, rengøringsbranchen og hotel- og restaurationsbranchen.

Kilde: Rigsrevisionen


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00