Bompenge splitter sindene overalt i Europa

TRÆNGSEL: Spørgsmålet om trængselsafgifter deler befolkningerne overalt i Europa. Men de fleste erfaringer viser også, at modstanden mod bompenge svinder ind, når systemet først er blevet etableret.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Det var et kæmpestort emne ved valgkampen i 2008. Udvidelsen til det vestlige London var ekstremt upopulær, og Johnson gik til valg på at fjerne den og blev valgt. I det vestlige London blev det nærmest betragtet som ren chikane og blot som en måde at kradse ekstra skatter ind.

Lone Theils
Freelance korrespondent i London
Trængselsafgifter er en politisk kampplads mellem venstre- og højrefløjen overalt i Europa, hvor spørgsmålet har været aktuelt.

Modstanden har været massiv alle steder. Og som i Danmark er modstanden blevet intensiveret, når planerne for alvor er blevet konkretiseret, så man kan se, hvem der skal betale, hvor meget og hvornår.

I Holland droppede den nye borgerlige regering efter valget i 2010 at arbejde videre med planerne om et GPS-baseret roadpricingsystem, som var blevet sat i værk af den tidligere centrum-venstre regering.

Og i Storbritannien blev planerne om en betalingsring stemt langt ned under asfalten af et stort flertal på mere end 70 procent ved folkeafstemninger i storbyerne Edinburgh og Manchester.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00