Debat

AMU-Fyn: Lad voksne tage en erhvervsuddannelse gennem AMU-systemet

Man bør se på de faglige uddannelser som et legoklods-system, hvor voksne over en årrække kan sammensætte deres faglige uddannelse ved at tage en række AMU-kurser og gennem praktisk erfaring, skriver direktør Lars Thore Jensen.

<span>Der er ingen grund til at tro, at de gymnasiale uddannelsers appel&nbsp;bliver mindre i de kommende år, skriver Lars Thore Jensen.<br></span>
Der er ingen grund til at tro, at de gymnasiale uddannelsers appel bliver mindre i de kommende år, skriver Lars Thore Jensen.
Foto: Kennett Krebs
Lars Thore Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fremskrivninger viser, at Danmark i 2030 kommer til at mangle cirka 100.000 personer med en erhvervsuddannelse. Problemstillingen påpeges løbende, men det er ikke nok at påpege behovet. Man må også ændre noget.

Manglen på faglærte bliver vanskelig at tilfredsstille alene gennem uddannelse af unge. For det første fordi ungdomsårgangene i de kommende år bliver mindre og mindre, og for det andet fordi det er vanskeligt for erhvervsuddannelserne at konkurrere med de gymnasiale uddannelser.

De gymnasiale uddannelser - STX, HHX, HTX og HF - appellerer i dag med succes til cirka tre ud af fire unge. Der er ingen grund til at tro, at denne appel bliver mindre i de kommende år. Der er imidlertid tre andre grupper end de 16-19-årige, som også vil kunne levere faglærte.

Der er en stor gruppe er studenter, som ikke har lyst til at starte en videregående uddannelse. Fra denne gruppe kan der sikkert hentes yderligere elever til erhvervsuddannelserne.

Hvis EUD-andelen i denne gruppe skal øges, så kunne de faglige udvalg eksempelvis gennemtænke mulighederne for at lave en studentermerit til unge, som kommer med en gymnasial baggrund.

Et legoklods-system
Derudover findes der en stor gruppe ufaglærte voksne, som godt kunne tænke sig at blive faglærte, og en gruppe af faglærte voksne, som godt kunne tænke sig at tage en anden erhvervsuddannelse.

Der er en stor gruppe er studenter, som ikke har lyst til at starte en videregående uddannelse. Fra denne gruppe kan der sikkert hentes yderligere elever til erhvervsuddannelserne.

Lars Thore Jensen
Direktør, AMU-Fyn

I forhold til disse gruppers forudsætninger og behov kunne man også foretage ændringer, som ville tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne.

For det første bør man se på de faglige uddannelser som et legoklods-system, hvor voksne over en årrække kan sammensætte deres faglige uddannelse ved at tage en række AMU-kurser. Samtidig skal de tilegne sig praktisk erfaring ved almindeligt lønarbejde.

Løsningen vil kræve, at de faglige udvalg systematisk gennemtænker udvalget af AMU-kurser, som skal gøre det muligt for voksne at tage en hel faglig uddannelse. På den måde kunne voksne med praktisk erfaring bruge et antal år på at blive faglærte ved hjælp af AMU-systemet.

Det vil være forskel på, hvor svær denne øvelse vil være i den enkelte faglige udvalg, men det burde være muligt. Systemet vil mindre om GVU, Grunduddannelse for Voksne, som blev afskaffet i 2015.

Det andet tiltag, der ville øge udbuddet af faglærte, vil være at hæve løntabsgodtgørelsen, når man deltager på et AMU-kursus. Man kunne eksempelvis hæve den til 110 procent af den maksimale dagpengesats. Dette vil sidestille AMU-kurserne med den økonomiske kompensation, som i øjeblikket gives til voksne, der melder sig til en hel EUD.

Danmark kan øge uddannelsen af faglærte - hvis man vil!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Thore Jensen

Direktør, AMU-Fyn

0:000:00