Dagens overblik: Regeringen vil forkorte danskuddannelse for indvandrere

Partier vil styrke datasikkerhed i kommunerne. Brudt klimaløfte kaster skygger over COP26. Corydon kritiserer S-regeringen for manglende lederskab. Og regeringen vil skære i danskuddannelse til indvandrere. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i de vigtigste politiske nyheder på dagen, hvor der tegner sig et politisk flertal for igen at kategorisere corona som samfundskritisk og genindføre coronapasset.

Regeringens støttepartier – Enhedslisten og Radikale - oplyste sent mandag, at de bakker op om tiltagene for at følge Epidemikommissionens anbefaling.

Her lægger regeringen op til at indføre coronapas:

  • Indendørs serveringssteder
  • Natklubber og diskoteker
  • Partybusser med videre
  • Botilbud, plejecentre og sygehuse
  • I fængsler og arresthuse

Derudover ønsker regeringen at kræve fremvisning af coronapas ved arrangementer for mere end 200 personer indendørs eller 2000 udendørs.

Regeringen vil skære i danskuddannelse til indvandrere
Som en del af en 37 timers arbejdspligt vil regeringen forkorte danskuddannelsen for flygtninge og indvandrere. Det fremgår af et internt forhandlingsnotat, skriver Dagbladet Information.

Regeringens plan vækker kraftig kritik fra Danske Sprogcentres formand, Lars Nordborg.

”Det er den allersvageste gruppe. Det her vil betyde, at flere stopper på et lavere sprogniveau, og det vil både gå udover ligestillingen og beskæftigelsen,” siger han til Information.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye understreger i et skriftligt svar til avisen, at sproget også kan læres andre steder – eksempelvis på arbejdsmarkedet, og at "omlægningen" vil blive tilpasset målgruppen.

Partier vil styrke datasikkerhed i kommunerne
Venstre, SF og Enhedslisten vil have oprustet datasikkerheden i landets kommuner. Først og fremmest vil partierne have skabt et bedre overblik over, hvor godt sikret kommunerne egentlig er mod it-kriminelle, skriver DR.

Udmeldingen kommer, efter at DR har beskrevet, hvordan hver tredje borgmester og flere hundrede byrådsmedlemmer har fået lækket private adgangskoder.

”Datasikkerheden flyder generelt helt vildt i det offentlige Danmark, og det er et kæmpe problem, fordi der er så mange oplysninger om borgerne – om os allesammen – involveret,” siger Eva Flyvholm (EL) til DR.

Corydon: Vi havde ikke behøvet at tabe på udlændingepolitikken i 15 år 

I et stort interview i Altinget kritiserer tidligere S-finansminister Bjarne Corydon regeringen for manglende økonomisk lederskab. For at blive stram på udlændingepolitikken, er Mette Frederiksen blevet slap på økonomi, lyder analysen.

”Det er den deal, hun har lavet for at få for de socialdemokratiske medlemmer og de røde støttepartier til at spise det. Men det havde man ikke behøvet, hvis man havde været villig til at udvise noget lederskab. Det er noget, hun har gjort, fordi kommunikation betyder så meget for hende. Prisen for at bevæge sig derhen på udlændinge er, at man har måttet opgive det, der fungerede på økonomi,” siger Bjarne Corydon.

Brudt klimaløfte kaster skygger over COP26
På COP26 er det taget hul på forhandlinger om en fremtidig klimabistand til fattige ulande, mens det endnu ikke er lykkedes at leve op til den nuværende aftale, skriver Altinget.

Danmark vil kæmpe for højere ambitioner, understreger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S). Han vil dog ikke selv sætte konkret beløb på klimabistanden efter 2025, hvor den nuværende aftale udløber.

”Det med at spørge: Hvilket niveau skal der være, hvor mange millioner dollar skal der være til det her ... Det er synligt for alle, at behovet er enormt,” siger han til Altinget.

”Men fra dansk side presser vi på for at få lande til at føle ansvar. Ikke bare føle det. Men også tage det. Og så sikre bedre finansiering.”

Rigsretssag: Embedsmænd følte sig fanget i en catch 22
Mandag var der igen afhøring i Rigsretten, hvor tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg sidder tiltalt for ulovlig adskillelse af asylpar.

Her gav specialkonsulent i Udlændingestyrelsen Kristina Rosado udtryk for, at embedsværket stod i et svært dilemma, efter at ministeriet udsendte en pressemeddelelse, som kom til at fungere som en undtagelsesfri instruks.

”Hvis vi efterlevede instruksen i sin rene form, så ville vi jo nok gøre noget, man ikke må. Og hvis vi undlod, så ville vi jo gå imod en klar tjenestebefaling. Det må man jo heller ikke,” sagde hun under afhøringen. Altinget giver løbende overblik over retsmøderne her.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssagen fortsætter mod Inger Støjberg
  • Klokken 13: Udvidet spørgetid med statsministeren i folketingssalen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00