Debat

Dansk Byggeri: Det er ikke endestationen at blive faglært

DEBAT: Der er mange karriereveje, når man tager en erhvervsuddannelse. Flere bliver selvstændige, læser til ingeniør eller noget tredje. Faglærte har mange muligheder, og det skal unge vide, når de vælger ungdomsuddannelse, skriver Louise Pihl fra Dansk Byggeri.

Det er afgørende vigtigt, at de unge og deres forældre
er blevet grundigt informeret om og har sat sig ind i andre muligheder end den
slagne vej på gymnasiet, skriver Louise Pihl fra Dansk Byggeri. 
Det er afgørende vigtigt, at de unge og deres forældre er blevet grundigt informeret om og har sat sig ind i andre muligheder end den slagne vej på gymnasiet, skriver Louise Pihl fra Dansk Byggeri. Foto: Pressefoto, Dansk Byggeri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Pihl
Underdirektør, Dansk Byggeri

1. marts var det sidste frist for tilmelding til ungdomsuddannelserne – og det bliver spændende at se, hvordan de unge i 9. og 10. klasse har valgt i år.

Ikke mindst set i lyset af den massive mangel på faglærte, som Danmark står over for.

En udfordring, vi i Dansk Byggeri tager meget alvorligt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Unge skal kende mulighederne
Sidste år valgte 19,4 procent af eleverne en erhvervsuddannelse som første prioritet. Det var ét procentpoint flere end året før og et skridt i den rigtige retning. Men det er stadig langt fra regeringens mål om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 procent i 2025.

Alle unge mennesker skal vælge uddannelse ud fra deres evner og interesse, det kan der ikke være tvivl om. Men det er vigtigt, at valget ikke bare sker i blinde.

At flere har den opfattelse, at en faglært uddannelse er en endestation, vil jeg også gerne skyde en pil igennem. Med en tømrer-, murer- eller snedkeruddannelse for eksempel er der mulighed for at læse videre til ingeniør, bygningskonstruktør med videre, og mange faglærte vælger efter nogle år at etablere egen virksomhed.

Louise Pihl
Underdirektør, Dansk Byggeri

Det er afgørende vigtigt, at de unge og deres forældre er blevet grundigt informeret om og har sat sig ind i andre muligheder end den slagne vej på gymnasiet. De skal have et reelt kendskab til mulighederne på både gymnasierne og erhvervsuddannelserne.

De skal vide, hvad erhvervsuddannelserne indeholder, hvilke jobmuligheder der er efter endt uddannelse, og hvordan mulighederne er for at læse videre. Uden den viden er det svært for de unge at træffe det rigtige valg − og for forældrene at give gode råd.

Erhvervsuddannelser er ikke en endestation
En erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen er attraktiv på rigtig mange måder. Antallet af praktikpladser er steget støt de seneste år, og inden for langt de fleste fag er der i dag rigtig god mulighed for at få en praktikplads.

Der er elevløn under uddannelsen, og der er mange veje at gå efter endt uddannelse. Mestre og virksomheder står allerede i dag i kø for at ansætte dygtige faglærte. En kø, der bliver længere og længere, i takt med at de store årgange går på pension.

At flere har den opfattelse, at en faglært uddannelse er en endestation, vil jeg også gerne skyde en pil igennem.

Med en tømrer, murer- eller snedkeruddannelse for eksempel er der mulighed for at læse videre til ingeniør, bygningskonstruktør med videre, og mange faglærte vælger efter nogle år at etablere egen virksomhed.

Studentereksamen kan også bruges som faglært
Det er også værd at vide for de mange gymnasieelever, som i løbet af uddannelsen eller efter studentereksamen bliver klar over, at en praktisk uddannelse og karriere ville passe dem bedre.

I dag er der gode overgangsordninger, som sikrer, at tiden i gymnasiet ikke er spildt. Og endelig kan en eux-uddannelse, der kombinerer en erhvervsuddannelse med boglige fag på gymnasieniveau svarende til en hf, være en rigtig god løsning for de mange unge, der trives godt med både teoretiske og praktiske udfordringer.

Held og lykke til alle de nye elever og lærlinge, som i de kommende måneder skal i gang med en erhvervsuddannelse. Vi håber, at I hver især har truffet det bedste valg for jer. I Dansk Byggeri sender vi en ekstra varm hilsen til jer, der har valgt en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet.

Velkommen på byggepladsen og i værkstedet – vi har brug for jer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Pihl

Underdirektør, Dansk Byggeri, direktør, Byggeriets Uddannelser
cand.scient.pol (Københavns Uni. 1998)

0:000:00