Debat

Debat: Gør det mere attraktivt for små uddannelsesinstitutioner at fusionere

DEBAT: Gymnasiernes problemer kræver lokale løsninger. Eksempelvis bør det være mere attraktivt for små uddannelsesinstitutioner at fusionere, så der kan bevares uddannelser i de mindre byer, skriver seks debattører.

Små gymnasier bør nemmere kunne fusionere, så der fortsat kan være et bredt udbud af ungdomsuddannelser i hele landet, skriver seks debattører.
Små gymnasier bør nemmere kunne fusionere, så der fortsat kan være et bredt udbud af ungdomsuddannelser i hele landet, skriver seks debattører.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af seks debattører
Se dokumentationsboksen

I disse dage forhandler partierne på Christiansborg om fremtidens gymnasier – herunder tilskudssystemet, regler for kapacitet og elevfordeling.

Og der er i høj grad brug for nye løsninger. I de forgangne 10 år er ungdomsårgangene blevet mindre i 18 ud af 22 Syddanske kommuner. Samlet set er der omtrent 6.000 færre unge (15-19-årige) i 2020 sammenlignet med 2010. Og den tendens forventes at fortsætte frem til 2030.

Blandt andet derfor er der behov for at se på tilskudssystemet. Med de mindre ungdomsårgange er der brug for, at uddannelsesinstitutionernes finansiering i højere grad skal gives som grundtilskud og i mindre grad som aktivitetsafhængigt tilskud.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det nytter ikke noget at lade pengene følge eleven, når der bliver færre og færre elever – i hvert fald ikke hvis man fortsat vil sørge for, at de unge kan tage en uddannelse, uanset om de bor i København eller Kerteminde.

Lokale løsninger
For udfordringerne er forskellige fra region til region, ligesom der er store forskelle på udfordringerne i store og små byer. Derfor bør løsningerne tage udgangspunkt i lokale udfordringer, muligheder og behov.

Når små institutioner i dag vælger at fusionere for at skabe bedre kvalitet og studiemiljø, så bliver de efterfølgende straffet økonomisk ved at få frataget det ene grundtilskud.  

Seks debattører
Se dokumentationsboksen

De politiske beslutninger skal træffes tæt på de unge, og de unges valg af uddannelse skal altid respekteres og søges imødekommet.

Løsningerne skal samtidig både understøtte en god og balanceret elevsammensætning på de enkelte institutioner og sikre, at der også i fremtiden er adgang til gode uddannelsesmuligheder i hele Syddanmark.

Erhvervsgymnasierne skal med i elevfordelingen
Hvis adgangen til uddannelsesmuligheder i hele Syddanmark skal bevares, er det vores holdning, at erhvervsgymnasierne skal med i elevfordelingen.

Med de nuværende regler er unge nærmest garanteret en plads på de større byers erhvervsgymnasier, også selvom der er plads på erhvervsgymnasiet i deres lokalområde.

Det underminerer elevfordelingen på det almengymnasiale område og gør det samtidig vanskeligt for de mindre erhvervsgymnasier at overleve på længere sigt. Derfor skal de nye regler om kapacitet og fordeling af elever gælde for alle gymnasiale uddannelse, det vil sige også hhx og htx.

Gør det attraktivt at fusionere
Derudover bør også udbudsretten nytænkes. Hvis en institution ønsker at trække et udbud af en ungdomsuddannelse ud af et område, skal de øvrige institutioner i området have mulighed for at overtage udbudsretten, så der fortsat kan være et bredt udbud af ungdomsuddannelser alle steder i landet.

Læs også

Endelig bør det gøres mere attraktivt for små uddannelsesinstitutioner at fusionere, hvis det sker for at bevare ungdomsuddannelser i de mindre byer. Når små institutioner i dag vælger at fusionere for at skabe bedre kvalitet og studiemiljø, så bliver de efterfølgende straffet økonomisk ved at få frataget det ene grundtilskud.

Dette er en kontraproduktiv regel, som partierne på Christiansborg hurtigst muligt bør lave om på.

Det er hårde tider for især de mindre ungdomsuddannelsesinstitutioner – lad os sammen finde løsninger, der kan sikre, at de også i fremtiden kan tilbyde at uddanne vores unge.

Dokumentation

Indlægget er skrevet af:

  • Stephanie Lose (V), regionsrådsformand, Region Syddanmark
  • Tage Petersen (V), udvalgsformand, Udvalget for uddannelse og arbejdskraft, Region Syddanmark
  • Ruth Funder, rektor, Haderslev Katedralskole, formand, Fordelingsudvalg Sønderjylland
  • Gitte Barkholt, rektor, Grindsted Gymnasium, formand, Fordelingsudvalg Sydvestjylland
  • Christian Alnor, rektor, Middelfart Gymnasium, formand, Fordelingsudvalg Fyn
  • Poul Erik Madsen, rektor, Fredericia Gymnasium, formand, Fordelingsudvalg Trekantsområdet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Alnor

Fhv. rektor, Middelfart Gymnasium og HF
cand.mag.art. i litteratur og engelsk (Syddansk Uni. 1984)

Poul Erik Madsen

Rektor, Fredericia Gymnasium, formand, University College Lillebælt, næstformand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie
cand.mag. i dansk og geografi (Aarhus Uni. 1979)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00