Debat

Erhvervsgymnasier til GL-formand: Din idé om tvangsfordeling af vores elever baserer sig på en falsk præmis

Thomas Kepler tager fejl, når han skriver, at elevfordelingsaftalen er nødvendig på erhvervsgymnasierne. Han har nemlig ikke belæg for sine to påstande, skriver fem repræsentanter for erhvervsgymnasierne.

En ’one-size-fits-all’-elevfordeling, der er designet til stx, er ikke en god løsning for alle, skriver fem repræsentanter for erhvervsgymnasierne.
En ’one-size-fits-all’-elevfordeling, der er designet til stx, er ikke en god løsning for alle, skriver fem repræsentanter for erhvervsgymnasierne.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg i Altinget den 4. november påstår Thomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og lektor på Aalborghus Gymnasium, at elevfordelingsaftalen også er nødvendig på de erhvervsgymnasiale uddannelser (hhx og htx).

Helt konkret opstiller Thomas to påstande i sit debatindlæg. For det første hævder han, at et stigende antal elever har søgt mod storbyerne, og at denne udvikling vil lukke de små gymnasier og uddannelsesafdelinger i provinsen.

For det andet påstår Thomas, at den nye aftale vil medvirke til, at flere elever vil få deres første prioritet opfyldt med hensyn til uddannelsesønske.

Søgning mod storbyen kontra befolkningsudviklingen

I Danmark findes der cirka 178 uddannelsesinstitutioner, der udbyder stx og hf. Til sammenligning er tallet for hhx cirka 64 skoler og for htx cirka 55 skoler.

Tallene viser med tydelighed, at de erhvervsgymnasiale uddannelser langt de fleste steder vil være placeret med større geografiske afstande end tilfældet med stx.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Oliver Gabrielsen, formand Landssammenslutningen af Handelsskoleelever
  • Julie Kølskov Madsen, forkvinde Erhvervsskolernes Elevorganisation
  • Rikke Christoffersen, direktør Aalborg Handelsskole
  • Annette Vilhelmsen, direktør TietgenSkolen Odense
  • Niels Yde, direktør Learnmark Horsens

Påstanden om, at langt flere elever søger mod byen fremfor at blive i lokalområdet er derfor ikke så udpræget, som Thomas gerne vil gøre det til. Afstanden er simpelthen for lang.

I artiklen nævner han specifikt Svendborg og Hobro som eksempler på affolkningen. Det er et billede, som vi ikke kan genkende på de erhvervsgymnasiale uddannelser.

Handelsgymnasiet i Svendborg er et godt og stærkt erhvervsgymnasium, som også har godt fat i de lokale elever. Søgningen mod Odense er minimal – kun tre til fire elever søger årligt mod Odense, og det er typisk elever, der skal ind og spille fodbold i OB.

På tilsvarende vis er Aalborg ikke ved at affolke Hobro. Aalborg Handelsgymnasium havde i 2022 seks ansøgere, der kunne have ramt Hobro inden for 45 minutter.

Resultatet af den nye elevfordeling vil i Aalborg dog blive, at vi på Handelsgymnasiet Aalborg skal elevfordele mellem skolens egne to afdelinger i Aalborg.

Tvangsfordeling er ikke løsningen

Det giver da overhovedet ingen mening. Det samme kan gøre sig gældende i byer som for eksempel Aarhus og København, der også har flere hhx-afdelinger tilknyttet samme uddannelsesinstitution.

Der bør være lokalt fokus på at styrke samarbejdet til glæde og gavn for eleverne.

Oliver Gabrielsen, Julie Kølskov Madsen m.fl.
Se alle indlæggets afsendere i faktaboksen

Vi kan ikke forsvare at flytte penge fra undervisning til en stor og bureaukratisk administration, der ikke kommer til at løse de store demografiske udfordringer, vi står overfor.

Vi anerkender, at det fremover kan blive sværere at drive skoler i de mindre samfund, hvilket i høj grad kan tilskrives befolkningsudviklingen.

Der er færre unge i yderområderne – og det kan naturligvis få betydning en række steder. En tvangsfordeling af elever er og bliver aldrig den gode løsning set med erhvervsgymnasiale briller.

I stedet bør der lokalt være fokus på at styrke samarbejdet til glæde og gavn for eleverne for eksempel via campusdannelser, som Nyborg er et godt eksempel.

Færre elever vil få deres 1. prioritet opfyldt

Thomas Kepler påpeger videre i sit indlæg, at flere unge vil få deres foretrukne uddannelsesønsker opfyldt og henviser til en række procenttal udarbejdet af Børne- og Undervisningsministeriet.

Træk elevfordelingsaftalen tilbage og brug pengene på undervisning.

Oliver Gabrielsen, Julie Kølskov Madsen m.fl.
Se alle indlæggets afsendere i faktaboksen

Men hvor er logikken i, at flere elever vil få opfyldt deres foretrukne uddannelsesønske, når vi ophæver det frie valg? Tværtimod, hvis du spørger os. Børne- og Undervisningsministeriet skriver da også selv, at deres beregninger er ”behæftet med meget store usikkerheder”.

På de erhvervsgymnasiale uddannelser har vi altid sat en ære i at optage alle elever, som søger os, og som er gymnasieparat - med undtagelse af Niels Brock, som har været overansøgt.

Mange steder i landet oplever vi derudover en søgning mod hhx/htx i løbet af grundforløbet, således vi tager elever ind, som oprindeligt havde søgt en anden gymnasietype. Så nej, vi kan ikke genkende tallene fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Løs problemer, der hvor de faktisk er

På erhvervsgymnasierne vil vi mægtig gerne være med til at løse problemerne der, hvor problemerne er. En ’one-size-fits-all’-elevfordeling, der er designet til stx, er bare ikke en god løsning for alle.

På hhx/htx vil det tværtimod skabe flere udfordringer. Lad os i stedet lave løsningsforslag med udgangspunkt i de unge, og som samtidig sikrer de allerbedste uddannelsesmuligheder for dem. Sådan betegner vi solidaritet.

Det er sund fornuft og en ansvarlig omgang med skatteydernes penge. Træk elevfordelingsaftalen tilbage, brug pengene på undervisningen, og hold os ude af en alt for kompleks og for os virkelighedsfjern model. Den passer ikke til os.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Oliver Gabrielsen

Formand, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

Julie Kølskov Madsen

Formand, Erhvervsskolernes ElevOrganisation

Rikke Christoffersen

Direktør, Aalborg Handelsskole, bestyrelsesmedlem, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, lederne, næstformand for bestyrelsen, Spar Nord Fonden og DEG-L's bestyrelse
cand. oecon.

0:000:00