Debat

Erhvervsskoler: Lad nye penge komme ud i taksterne frem for bundne puljer

Når politikerne skal aftale nye indsatser for erhvervsuddannelserne er det vigtigt, at der både er incitamenter for unge og voksne, hvis vi skal have flere til at gå efter et svendebrev, skriver Kasper Palm og Ole Heinager.

Mattias Tesfaye skal lede forhandlingerne om udmøntningen af et løft af erhvervsuddannelserne. 
Mattias Tesfaye skal lede forhandlingerne om udmøntningen af et løft af erhvervsuddannelserne. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kasper Palm
Ole Heinager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Erhvervsuddannelserne bliver nu for alvor prioriteret. Fra næste år og frem indfaser regeringen en tiltrængt vitaminindsprøjtning i erhvervsuddannelserne på 300 millioner kroner i 2024 stigende til 900 millioner kroner i 2030, hvoraf 200 millioner kroner er en kvalitetspulje, der bliver gjort permanent.

Det er svært at få armene ned, men hvorfor skulle vi også det? Erhvervsuddannelserne er vores hjertebarn. Vi brænder for at uddanne stolte og dygtige faglærte, der er med til at udvikle vores land, og som er en afgørende grundsten i vores velstand.

Derfor skal der også lyde et af hjertet tak til regeringen for, at vores bekymringer er blevet taget alvorligt. Vi kan nu komme nærmere at realisere vores drømme om at styrke kvaliteten i erhvervsuddannelserne. Vi har nemlig en stor opgave foran os med at sikre nok faglærte til fremtiden. 

Læs også

Puljer giver ringere effekt

Vi anerkender fuldstændig børne- og undervisningsminister Mattias Tesfayes udlægning af, at der er forskellige behov på de 101 forskellige erhvervsuddannelser. Han har ret. Drømmene og behovene er vidt forskellige fra erhvervsskole til erhvervsskole. En erhvervsskole er ikke bare en erhvervsskole, men hver sin egen i både størrelse, beliggenhed og uddannelsesudbud.

Vi er helt med på, at ministeren har brug for vished for, at regeringen får udbytte af sin investering.

Derfor har vi brug for, at midlerne kommer ud og arbejder klogt på erhvervsuddannelserne, og opfordrer til, at bevilllingsløftet kommer ud i taksterne og ikke i bundne puljer. Mange små puljer giver ikke nogen stor effekt, mens tidsbegrænsede puljer indskrænker mulighederne for langvarige investeringer.

Erhvervsskolerne har derimod brug for at kunne målrette indsatserne der, hvor behovet er størst. Vi opfordrer derfor alle erhvervsskoler til at tage de strategisk drøftelser i bestyrelser og ledelser om, hvordan de øgede investeringer bedst kan anvendes i forhold til at løfte kvaliteten.

Vi er helt med på, at ministeren har brug for vished for, at regeringen får udbytte af sin investering. Derfor er vi også helt med på, at vores indsats som erhvervsskoler måles. Vi synes det vigtige må være at se på output, og om vi løfter opgaven.

Får vi så løst udfordringen med at vi kommer til at mangle faglærte? Det er det store spørgsmål.

Kan ikke trylle

Vi har en opgave, som vi er klar til. Men anerkendelsen af praktiske færdigheder og erhvervsfaglige uddannelser er ikke noget vi alene kan trylle frem.

Der skal mange indsatser til, der leder mod målet.

Her er det vigtigt, at politikerne målretter indsatser for at styrke børn og unges interesser for de erhvervsfaglige fag, og samtidig sætter fokus på, at flere af de lidt ældre unge og voksne har de rette incitamenter til at gå efter et svendebrev.

Det glæder os, at der er flere ting på vej fra politisk hold på disse dagsordener, herunder en permanent mulighed for 110 procent af dagpengesatsen for voksne over 30 og regeringens planer om at skabe en folkeskole, der i højere grad folder fagenes praktiske dimension ud. Der skal mange indsatser til, der leder mod målet.

På erhvervsskolerne har vi i hvert fald arbejdstøjet på.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Palm

Formand, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier – Bestyrelserne, forbundssekretær, Dansk Metals uddannelsessekretariat
Maskinarbejder

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København, afgående formand, DEG-L (Lederne i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier) (24/4-24)
cand.scient.pol.

0:000:00