Debat

Forsker og VVS-formand: Investeringer i skolers indeklima er givet godt ud

DEBAT: Ventilationen er for dårlig i halvdelen af danske skoler, og det går ud over børnenes trivsel og indlæring. Derfor bør indeklimaet sættes på dagsordenen til gavn for både elever, lærere og samfundsøkonomien, skriver Henrik W. Petersen og Jørn Toftum.

Ventilationen er for dårlig i omtrent halvdelen danske skoler. Det har konsekvenser for børnenes indlæring og trivsel, skriver Henrik W. Petersen og Jørn Toftum.
Ventilationen er for dårlig i omtrent halvdelen danske skoler. Det har konsekvenser for børnenes indlæring og trivsel, skriver Henrik W. Petersen og Jørn Toftum.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik W. Petersen og Jørn Toftum
Hhv. forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet og professor, DTU BYG, Institut for Byggeri og Anlæg

På verdensplan er danske folkeskoleelever nogle af dem, der tilbringer mest tid i skolen. Med de 10.960 timer, som danske skoleelever i gennemsnit tilbringer i folkeskolen i løbet af et skoleliv, svarer det til, at de bruger cirka 20 procent af deres vågne timer i skolen. 

Derfor er indeklimaet i de bygninger og lokaler, de opholder sig i, af allerstørste betydning. Og desværre peger en lang række rapporter og studier på, at indeklimaet i danske folkeskoler er alt for dårligt.

Tallene er bekymrende
Omfattende undersøgelser af luftkvaliteten i danske folkeskoler viser, at ventilationen er utilstrækkelig i omtrent halvdelen af skolerne. Selvom der findes veldokumenterede løsninger, som kan sikre en god luftkvalitet, må mange klasseværelser stadig tage til takke med brugerstyret manuel ventilation – altså et vindue. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er derfor desværre heller ikke overraskende, at koncentrationen af CO2 i op mod 91 procent af danske klasseværelser er højere end de anbefalede grænseværdier. Nu hvor vi nærmer os den kolde tid – og særligt med en pandemi i omløb – er det simpelthen ikke tilstrækkeligt.

Tallene er særligt bekymrende, når vi samtidig ved, at børn er mere påvirkelige over for dårligt indeklima end voksne, og at dårligt indeklima går ud over børnenes trivsel og indlæring. Vi ved også, at et højt CO2-niveau i klasseværelserne kan have en negativ effekt på børnenes mentale funktion.

Omfattende undersøgelser af luftkvaliteten i danske folkeskoler viser, at ventilationen er utilstrækkelig i omtrent halvdelen af skolerne. 

Henrik W. Petersen og Jørn Toftum
Hhv. forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet og professor, DTU BYG, Institut for Byggeri og Anlæg

Godt indeklima kan godt betale sig
Men hvad er så løsningen? Først og fremmest mener vi, at det er på tide, at indeklimaet kommer højere op på kommunernes prioritetsliste. Vi er ikke blinde over for, at kommunerne er hårdt spændt for økonomisk, og at der nogle gange skal prioriteres benhårdt. Men godt indeklima er simpelthen for vigtigt til at blive nedprioriteret.

Samtidig peger studier på, at det faktisk godt kan betale sig at investere i indeklimaet. Forbedret indeklima kan nemlig have en positiv afledt effekt på samfundsøkonomien, både for kommuner og staten, fordi højere præstationer blandt eleverne kan resultere i, at de bliver mere veluddannede og produktive voksne. Og samtidig kan bedre indeklima medføre mindre sygefravær for både elever og lærere. 

Herfra skal der derfor lyde en opfordring til politikerne – både på Christiansborg og i kommunalbestyrelserne – om at sætte indeklimaet højere på dagsordenen. Vi er overbeviste om, at det vil kunne betale sig, og at det vil skabe bedre forhold for børn og undervisere i landets skoler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

0:000:00