Debat

Handelsskoleelever bedømmer regeringen: Hverken en pragtpræstation eller til dumpekarakter

S-regeringens uddannelsespolitik har båret præg af gode hensigter, men præstation og eksekvering halter bagud. Opgaven er simpelthen ikke helt færdig, så at sige. På den baggrund ender regeringen med middelkarakteren 4 fra handelseleverne, skriver landsformand Maria Bøge Blenstrup.

Under corona blev vi inddraget og vores indspark taget alvorligt. Det takker vi for. Desværre har denne rose også torne, og det stak i hjertet på os, da regeringen kom med sit sundhedsudspil, skriver Maria Bøge Blenstrup.
Under corona blev vi inddraget og vores indspark taget alvorligt. Det takker vi for. Desværre har denne rose også torne, og det stak i hjertet på os, da regeringen kom med sit sundhedsudspil, skriver Maria Bøge Blenstrup.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Maria Bøge Blenstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er eksamenstid på ungdomsuddannelserne, og vi elever tager atter plads i forberedelseslokalerne. Det samme gør Socialdemokratiet, der ligeledes står foran en afgørende prøve, om hvorvidt de danske vælgere vurderer dem bestået til endnu en periode. Mon ikke vi alle oplever et præstationspres i disse afgørende dage?

Sætter man os som censor ved det grønne bord, er det hverken entydigt en pragtpræstation eller til dumpekarakter. Perioden har båret præg af gode hensigter, men præstation og eksekvering halter bagud. Det må vi sande.

I det nuværende karaktersystem starter man på et 12-tal, hvorefter man løbende falder efter antallet af fejl. Selvom denne vurderingsform ikke ligefrem opfordrer til en ekstra indsats, så er det nu engang den, vi bedømmer regeringen ud fra.

En rose med torne

Under corona var vi elever historisk ansvarlige. Vi gav afkald på nogle af vores vigtigste ungdoms- og uddannelsesår for at sikre sundhedsvæsen og sårbare.

Temadebat

Elever evaluerer S-regeringens uddannelsespolitik

Med under et år tilbage til næste folketingsvalg er det tid til at evaluere S-regeringens præstation på uddannelsesområdet.

Hvordan har regeringen overordnet set præsteret? Har de god orden i prioriteterne, og arbejder de koncentreret og fokuseret med opgaverne – eller lader de sig nemt forstyrre i timen?

Og har den haft god disciplin, når det kommer til at overholde deadlines og indgå i gruppearbejde med Folketingets øvrige partier?

Altinget Uddannelse giver i denne korte temadebat ordet til elevorganisationerne, der har fået til opgave at give børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og resten af regeringen karakter for de seneste tre år. 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ofringerne står på to ben: et fagligt og et socialt. Rosen er berettiget til Socialdemokratiet og partierne, da vores opråb om manglende tid til læring og repetition blev hørt og eksaminerne reduceret.

Under corona blev vi inddraget og vores indspark taget alvorligt. Der blev også givet en tiltrængt pose penge til elevbevægelsen, så vi kan genoprette det elevdemokrati og de sociale fællesskaber, der blev ødelagt under pandemien. Det takker vi for. Desværre har denne rose også torne, og det stak i hjertet på os, da regeringen kom med sit sundhedsudspil.

Vi er historisk ansvarlige unge, der har givet afkald på fest, farver og ungdomsliv i cirka to år, hvorefter vi bliver mødt med et forslag om alkoholforbud og et muligt stop for fester på ungdomsuddannelserne.

Der er en diskrepans mellem det ansvar vi unge tager, og den umyndiggørelse sundhedsudspillet afspejler. Det kan vi ikke se bort fra i vores karakterudmåling, hvorfor regeringen falder en karakter.

Overfladiske tiltag

Da pandemien og mundbindene var væk, stod vi klar i kampen for bedre merkantile ungdomsuddannelser. Desværre er det tydeligt, at regeringens tid og ressourcer i "børne- og undervisningstimerne" er blevet brugt forkert op til netop denne eksamen. For gaber man over mere end man kan magte, så kommer intet helt i mål. Især de vigtige taxameterforhandlinger er blevet udskudt igen og igen og igen.

Med den nuværende hastighed og prioritering, risikerer vi, at der når at blive valgt et helt nyt Folketing. Et, der har en ny prioriteringsliste. Vi har drøftet time efter time, og hørt den ene tilkendegivelse efter den anden – men ingen konklusion har vi fået.
 
Til gengæld har man så forsøgt at kaste røgslør over de manglende konklusioner med smarte bemærkninger og halve svar. Det gælder alt fra klimaerhvervsskoler til erhversrettet stx til atten nye udbud af ungdomsuddannelser.

Overfladiske tiltag, der hverken løser grøn omstilling, manglen på faglærte eller øger kvaliteten på vores uddannelser. Der hvor der skulle løftes på taxameter, ser vi i stedet lappeløsninger. Dette fører unægteligt også til et fald i karakter.

Mulighed for højere karakter inden et folketingsvalg

På det tekniske og almene område, har regeringen godt fat. Der kommer løsninger og forslag. For at rette op på sin præstation må regeringen vise os med mere end gode intentioner, at Danmark er en handelsnation, og at merkantile ungdomsuddannelser derfor har en værdi.

Regeringsperioden har båret præg af gode hensigter, men præstation og eksekvering halter bagud.

Maria Bøge Blenstrup
Formand, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

Hhx er mere værd i taxametersystemet, EUD/EUX Business er centrale for et grønnere Danmark. Det vil vi se handling på.

Når man tager regeringens fejl, succeser og mangler i betragtning, kan vi ikke forsvare at komme over et 7-tal. De manglende aftaler gør det svært at komme med en endelig karakter. Opgaven er simpelthen ikke helt færdig, så at sige. På den baggrund ender regeringen med middelkarakteren 4 fra handelseleverne.

Dette indlæg indeholder heldigvis dybdegående feedback, og vi er klar på dialog. Vi håber, regeringen tager den til sig, så vi forhåbentligt kan give en højere karakter på baggrund af afgjorte resultater inden et folketingsvalg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Bøge Blenstrup

FN-ungdomsdelegat
Politik og Økonomi, Aarhus Universitet

0:000:00