Aktørerne har talt: Det mener vi om Reformkommissionens anbefalinger

"For nemt", "ærgerligt" og "manglende helhedsblik". Altinget har de seneste uger givet ordet til en række aktører med holdninger til Danmarks voksen- og efteruddannelsessystem, efter Reformkommissionen i april præsenterede deres anbefalinger. Vi samler op på debatten.

Danske Gymnasier håber, at Reformkommissionen frem mod de næste anbefalinger om unge og uddannelse besøger de treårige hf-klasser.
Danske Gymnasier håber, at Reformkommissionen frem mod de næste anbefalinger om unge og uddannelse besøger de treårige hf-klasser.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Rammer Reformkommissionen plet med deres anbefalinger til efteruddannelse?

Det har en række aktører debatteret i den seneste temadebat hos Altinget Uddannelse.

Udgangspunktet for debatten har været Reformkommissionens første runde af anbefalinger, som i april blev udgivet i publikationen Nye Reformveje 1.

Mange var i deres indlæg omkring spørgsmålet om den enkelte medarbejders manglende motivation til at uddanne sig videre, som ifølge Reformkommissionen er den primære årsag til en vigende opbakning.

AE mener, at der i stedet bør rettes mere fokus på virksomhedens motivation og engagement i medarbejdernes voksen- og efteruddannelse, mens fire AMU-direktører i deres indlæg rejste tvivl om effekten af kommissionens forslag til en ny VEU-hjemmeside.

DEA påpegede, at "motivation er en kompleks udfordring, som er forskellig fra faggruppe til faggruppe". Konkret for pædagoger er det ifølge Bupl ikke motivationen, der mangler, men derimod mulighederne og prioriteringen.

Altinget Uddannelse giver dig her en opsamling på debatten, som du efterfølgende kan dykke mere ned i.

Jakob SølvhøjJakob Sølvhøj
Medlem af Folketinget (EL) og undervisningsordfører

"Det er nærmest ufatteligt, at kommunerne ikke har lagt en systematisk plan for at uddanne de ufaglærte i ældreplejen og den pædagogiske sektor i samarbejde med staten og de faglige organisationer. Det kan lade sig gøre, hvis den politiske vilje er til stede."

Læs hele indlægget her.

Hanne PontoppidanHanne Pontoppidan
Formand, Uddannelsesforbundet

"Vi undrer os over, at Reformkommissionen ikke for alvor er taget fat på det problem, at vi giver et ofte uoverskueligt uddannelsessystem til dem med de korteste uddannelser." 

Læs hele indlægget her.

Ole HeinagerLars GoldschmidtOle Heinager og Lars Goldschmidt
Hhv. formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne og, formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne

"Vi skal styrke Arbejdsmarkedsuddannelser. AMU holder nøglen til de udfordringer, der står og banker på døren; heriblandt den grønne omstilling, klimasikringen og den digitale udvikling."

Læs hele indlægget her.

Nanna HøjlundNanna Højlund
Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

"Det er ærgerligt, at Reformkommissionen ikke er mere tydelige omkring konkrete anbefalinger til at styrke VEU-planlægningsindsatsen. Vores undersøgelser viser, at uddannelsesplanlægning på arbejdspladsen er et af de bedste redskaber til at fremme motivationen for efteruddannelse."

Læs hele indlægget her.

Pernille BrøndumUlla Winther KochTomas KeplerPernille Brøndum, Ulla Koch og Tomas Kepler
Hhv. formand, Danske HF & VUC (Lederne), formand, Danske HF & VUC (Bestyrelserne) og formand, GL 

"Mange VUC-afdelinger er lige nu så hårdt pressede, at de selv efter meget omfattende tilpasninger og opsigelser af dygtige undervisere har svært ved at få det til at hænge sammen økonomisk. Vi har hårdt brug for en ny økonomisk model, der er mindre konjunkturafhængig."

Læs hele indlægget her.

Søren HeiselSøren Heisel
Forbundssekretær, 3F

"Der er brug for en enorm investering for at løfte voksen og efteruddannelsesområdet til et niveau, hvor det kan bidrage til den grønne omstilling."

Læs hele indlægget her

Henrik NeversHenrik Nevers
Formand, Danske Gymnasier

"Det er mit håb, at Reformkommissionen frem mod de næste anbefalinger om unge og uddannelse besøger de treårige hf-klasser og oplever deres store potentiale."

Læs hele indlægget her.

Mie Dalskov PihlMie Dalskov Pihl
Chefanalytiker og projektchef, AE

"Reformkommissionen burde have haft lidt større fokus på virksomhedens motivation og engagement i medarbejdernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse."

Læs hele indlægget her.

Nadeem FarooqNadeem Farooq
Underdirektør, FA

"Stadigt flere medarbejdere har brug for et stærkere efteruddannelsesudbud på videregående niveau. Men deltagerbetalingen er i dag ofte så høj, at virksomhederne må afstå fra at sikre deres medarbejdere den nødvendige opkvalificering."

Læs hele indlægget her.

Lisbeth Lintz ChristensenLisbeth Lintz Christensen
Formand, Akademikerne

"Der er brug for et mere bredt og fleksibelt efter- og videreuddannelsessystem. Et sted at starte er, at der tages initiativ til en samlet national kompetencestrategi, der ser på arbejdsmarkedet som helhed på tværs af faggrupper og uddannelsesniveauer."

Læs hele indlægget her.

Elisa RimplerElisa Rimpler
Formand, Bupl

"Det er for nemt, når Reformkommissionen vil gøre det til et individuelt problem, at få lønmodtagere får den nødvendige efteruddannelse. Når det gælder pædagoger, er det ikke motivationen, der mangler, men derimod mulighederne og prioriteringen."

Læs hele indlægget her.

Stefan HermannStefan Hermann m.fl.
Rektor, Københavns Professionshøjskole

"Reformkommissionens manglende helhedsblik på de samlede videregående uddannelser er et problem. Et eksempel er den gennemgående grundtanke, at de lange universitetsuddannelser bør praksisrettes."

Læs hele indlægget her.

Jannik BayJannik Bay
Uddannelses- og integrationschef, DA

"Næsten halvdelen af gruppen af ufaglærte og faglærte hverken deltager i eller ønsker at deltage i uddannelsesaktiviteter. Det er en udfordring, som vi må tage meget alvorligt, og som giver anledning til at overveje, om VEU-systemet er godt nok."

Læs hele indlægget her.

Stina Vrang EliasStina Vrang Elias
Adm. direktør, Tænketanken DEA

"Reformkommissionen fremhæver, at manglende motivation for videre- og efteruddannelse er akilleshælen i det danske VEU-system. Men motivation er en kompleks udfordring, som er forskellig fra faggruppe til faggruppe."

Læs hele indlægget her.

Kasper Munk RasmussenKasper Munk Rasmussen
Chefkonsulent og uddannelsesansvarlig, SMVdanmark

"Den mest effektive vej til mere efteruddannelse i Danmark er, at vise virksomhederne hvilke forretningsmæssige muligheder, det åbner op for. Det kan for eksempel være mere bæredygtige løsninger." 

Læs hele indlægget her

René Knudsen
Formand, HK Service Hovedstaden

"Reformkommissionen får ikke udfordret myten om, at universiteternes grunduddannelse altid er bedst til at levere den arbejdskraft, der er brug for."

Læs hele indlægget her.

John Meinert Jacobsen og René Nielsen
Hhv. direktør i AOF Danmark og næstformand i Dansk Metal og formand for AOF

"Det undrer os, at Reformkommissionen ikke har set i retning af at ændre taxametertilskuddet, så skolerne får muskler til et virksomhedsopsøgende arbejde, der vil kunne kickstarte brugen af efteruddannelse i virksomhederne."

Læs hele indlægget her.

Peter Thomsen, Lars Thore Jensen, Torben Pedersen og Heino Svenningsen
Hhv. direktør, AMU Nordjylland, AMU Fyn, AMU Vest og AMU Syd

Læs hele indlægget her.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Meinert Jacobsen

Direktør, AOF Danmark
cand.scient. Economics and Geography (KU, 2000), Master of Management Development (CBS, 2004)

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København, afgående formand, DEG-L (Lederne i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier) (24/4-24)
cand.scient.pol.

Lars Goldschmidt

Næstformand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne, Næstformand Dansk Fjernvarmeforening, Formand for Horsens Fjernvarme
cand.polyt. (DTU 1981), ph.d. (DTU 1985), ph.d. (CBS 1993)

0:000:00