Statsministeren annoncerer paradigmeskifte i tilgangen til udsatte unge
Mange unge har mere brug for et job end en uddannelse, lød det, da statsminister Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen besøgte ungeindsatsen KBH+ og talte med udsatte unge om deres vej igennem systemet.
Signe Løntoft
RedaktørTidligere regeringer har haft for stort fokus på skole og uddannelse, når det kommer til udsatte unge.
"Vi gør mange unge en bjørnetjeneste, hvis vi har et entydigt fokus på uddannelse. De vil have meget bedre af simpelthen at få et job."
Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag i forbindelse med et besøg på den kultursociale institution KBH+, der er en ungeindsats drevet af AskovFonden.
Ane Halsboe-Jørgensen (S) deltog også i besøget, hvor en række unge fortalte om, hvilke udfordringer de har mødt i forhold til uddannelse og arbejde.
I for lang tid har svaret altid været uddannelse, uanset hvad for et menneske, der kom ind af døren.
Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Beskæftigelsesministeren bakkede op om behovet for et politisk paradigmeskifte:
"I for lang tid har svaret altid været uddannelse, uanset hvad for et menneske, der kom ind af døren," sagde hun og uddybede:
"Når jeg hører de unges fortællinger, går det igen, at oplevelsen af at være en del af et arbejdsfællesskab er vigtig. Selv få timers arbejde har værdi, fordi det er myndiggørende at bidrage og tjene sine egne penge. Det skal vi blive bedre til at understøtte."
Er grunden til, at det er dig og ikke Mattias Tesfaye (S), der deltager i dag, at fokus er flyttet fra uddannelse til beskæftigelse?
"Vi arbejder tæt sammen, for det er en central pointe, at vores områder i højere grad skal tænkes sammen. Men Mattias Tesfaye og jeg deler opfattelsen af, at dét at begå sig på en arbejdsplads og lave et stykke praktisk arbejde kan have værdi på samme måde som uddannelse," sagde Ane Halsboe-Jørgensen.
Anledningen til besøget er en ny kortlægning fra Beskæftigelsesministeriet af gruppen af unge uden job og uddannelse.
Kortlægningen udkom torsdag og viser, at trods rekordhøj beskæftigelse er der fortsat 43.000 unge mellem 15 og 24 år, der står uden uddannelse og job. Det svarer til 6,4 procent af alle i aldersgruppen.
Fritidsjobs og småjobs
Den såkaldte restgruppe har en særlig plads i SVM-regeringens regeringsgrundlag, og Mette Frederiksen har flere gange givet udtryk for, at gruppen ligger hende på sinde.
Statsministeren fremhæver især muligheden for fritidsjobs og småjobs med få ugentlige arbejdstimer som en af de løsninger, regeringen ønsker at hjælpe på vej.
"Det er ikke afgørende, hvor mange timer man starter med at have. Det vigtige er, at man får en stabilitet og indgår i nogle forpligtelser. Det er helt grundlæggende usundt for mennesker ikke at have noget at stå op til om morgenen."
Reformkommissionen anbefalede i 2023 blandt andet at afskaffe uddannelsespålægget for unge og at flytte fokus til løntimer på arbejdsmarkedet for udsatte borgere.
Mette Frederiksen har tidligere over for Altinget givet udtryk for, at hun betragter det som en fejl, at man i kontanthjælpsreformen fra 2013 lagde for meget vægt på uddannelse.
Det budskab gentager hun nu:
"Det ensidige fokus på uddannelse har desværre spændt ben for nogle unge," sagde hun.
Så vi skal væk fra tanken om, at de unge først og fremmest skal hjælpes til at få en ungdomsuddannelse?
"Ja. Mange fra den her gruppe kan sagtens have et job, hvis bare rammerne er til det. Og hvis de først kommer i gang på arbejdsmarkedet, så vil nogle af dem gå i gang med en uddannelse senere."
Vi har i regeringen blandet blod på, at de her unge er nogle af de vigtigste i denne valgperiode.
Mette Frederiksen (S)
Vi ved, at når beskæftigelsen falder, så er det ufaglærte, der har størst risiko for at ryge bag i ledighedskøen. Risikerer man ikke, at de her unge bliver taberne, hvis de ikke får en uddannelse, men bare kommer ud på arbejdsmarkedet?
"Jo, men nogle af de her unge har jo fået mange nederlag, fordi de er startet på flere uddannelser uden at kunne gennemføre."
Samtidig vil nogle blive motiveret til at tage mere uddannelse efter nogle år på arbejdsmarkedet, mener statsministeren:
"Det er ikke fordi, de aldrig skal have en uddannelse. Men hvis vi bliver ved med at fokusere på uddannelse, når der samtidig er sårbarhed eller misbrug eller massive sociale problemer indover, så knækker de måske nakken."
Regeringen tager i den kommende tid hul på en række initiativer, som skal hjælpe gruppen af unge uden job og uddannelse, siger Mette Frederiksen.
"Vi har i regeringen blandet blod på, at de her unge er nogle af de vigtigste i denne valgperiode."
Regeringen har allerede lavet aftaler om FGU og ordblindeområdet, siger statsministeren, ligesom hun nævner regeringens folkeskoleudspil med fokus på en mere praktisk skole og mulighed for juniormesterlære.
I den kommende tid vil regeringen have fokus på beskæftigelsesområdet, men der kommer ikke én stor reform, siger Mette Frederiksen.