Debat

Ulrik Wilbek: Hjælp til psykisk mistrivsel hos børn skal være en kommunal opgave

Langt flere børn mistrives psykisk. KL har leveret et konkret forslag om én indgang i kommunen, der skal sikre, at børn med angst, depression eller anden mistrivsel kan få den nødvendige, hurtige hjælp. Vi behøver ikke afvente afprøvning, skriver Ulrik Wilbek, formand for KL's Socialudvalg.

Familier med børn og unge som mistrives, bør kunne henvende sig gennem én indgang i kommunerne, der skal være let tilgængelig for forældre, børn og unge. Fagprofessionelle i og uden for kommunen skal kunne henvise til tilbuddet, skriver Ulrik Wilbek.
Familier med børn og unge som mistrives, bør kunne henvende sig gennem én indgang i kommunerne, der skal være let tilgængelig for forældre, børn og unge. Fagprofessionelle i og uden for kommunen skal kunne henvise til tilbuddet, skriver Ulrik Wilbek.Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix
Ulrik Wilbek
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommunerne har gennem de sidste fem år oplevet, at der er langt flere børn og unge, der mistrives psykisk.

Derfor er der naturligt nok stor efterspørgsel efter, at kommunerne i større omfang kan afhjælpe børn og unges problemer omkring angst, depressive symptomer og mistrivsel.

Temadebat

Hvad mangler regeringen at levere på for, at Mette Frederiksen fortsat kan kalde sig 'Børnenes statsminister'? 

Mette Frederiksen (S) erklærede i 2018, at hun ville være børnenes statsminister. Siden er hun i talrige kontekster og indslag blevet holdt op på ambitionen. 

Men hvad skal der til for, at hun kan beholde den selvudnævnte titel – og dermed overholde valgløftet om, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i? 

Altinget Børn spørger de kommende uger aktører på børneområdet, hvor regeringen skal tage fat i den nye politiske sæson for at gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i. 

Vil du deltage i debatten, så skriv til [email protected].

I det faglige oplæg til en 10-års plan for psykiatrien fremgår det da heldigvis også, at et tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel står højt på prioriteringslisten.

Desværre peger oplægget på, at et tilbud først skal udvikles og afprøves, før det kan iværksættes. Men hvorfor skal vi starte forfra, hver gang et nyt initiativ er på tegnebrættet?

Vi har brug for hurtig handling, for flere indsatser er allerede, ved hjælp af puljemidler, afprøvet med gode resultater gennem flere år. Det eneste kommunerne mangler i denne sammenhæng er at få opgaven tildelt, få aftalt rammerne og indfasningen og få ressourcerne til at bygge et tilbud op, der matcher den kommunale hverdag.

Familier skal kunne henvende sig gennem en indgang i kommunen

KL har i sit indspil til 10-års planen for psykiatri lagt et forslag frem om, hvordan sådan et tilbud kan se ud.

Vi har foreslået, at familierne kan henvende sig gennem én indgang i kommunerne, der skal være let tilgængelig for forældre, børn og unge. Fagprofessionelle i og uden for kommunen skal kunne henvise til tilbuddet.

Det gode samarbejde skal opbygges mellem psykiatri, den praktiserende læge og kommunerne. 

Ulrik Wilbek (V)
Formand, KL's Socialudvalg

I indgangen mødes børnene og deres familier af kompetente fagpersoner, der kan vurdere og tage stilling til, hvad der er den rette indsats for netop dén familie. Det kan være behandling ved en psykolog, men det kan også være andre af kommunens tilbud, eller det kan være, at barnet har brug for at blive henvist til børne-/ungepsykiatrien.

Hvis et barn eksempelvis har skolevægring, skal der ofte både psykologbehandling og en skoleindsats til. Det holistiske syn og samspillet mellem barnets verdener, må aldrig gå på kompromis med en individuel indsats eller gennem et stort bureaukrati for at få den rette hjælp.

Grundstenene i kommunerne er lagt

Det tager naturligvis tid at opbygge den rigtige kapacitet i kommunerne til at løse denne nye opgave.

Der skal investeres i at uddanne og ansætte flere psykologer, familiebehandlere, lærere og pædagoger. Og der skal investeres i nye former for samarbejder og organiseringer i kommunerne. Det gode samarbejde skal opbygges mellem psykiatri, den praktiserende læge og kommunerne. Der er allerede noget at bygge på, og derfor skal vi også hurtigt i gang.

Det er også vigtigt, at et nyt tilbud spiller sammen med de allerede eksisterende tilbud som for eksempel kommunernes Pædagogisk Psykologiske Rådgivning (PPR) og ikke tager ressourcer herfra.

Vi skylder børnene, de unge og deres forældre, at der nu investeres i den tidlige indsats, i fællesskabet, i den gode skolegang og i det enkelte barn.

Ulrik Wilbek (V)
Formand, KL's Socialudvalg

PPR-psykologerne skal fortsat rådgive, vejlede og understøtte de stærke børnefælleskaber i dagtilbud og skole. Det er så vigtigt, at vi har psykologer, der kan indgå i det praksisnære samarbejde med det øvrige pædagogiske personale. Det samme gælder familiebehandlingen i kommunernes familiehuse, rådgivning og vejledning hjemme i småbørnsfamilier af sundhedsplejerskerne.

Invester i den tidlige indsats

Vi skylder børnene, de unge og deres forældre, at der nu investeres i den tidlige indsats, i fællesskabet, i den gode skolegang og i det enkelte barn. Og vi skylder børnene, de unge og deres forældre, at de ved, hvor de skal gå hen for at få den rette hjælp.

Det er netop det, KL’s forslag ind i 10-års planen for psykiatri går ud på. Men det vil være så ærgerligt, hvis etablering af netop dette tilbud skal trækkes i langdrag. Lad os i stedet komme i gang - og lad os sammen følge udviklingen.

KL og kommunerne er klar til at påtage sig opgaven. Vi har allerede taget det første spadestik, men for at træet kan plantes, hullet kan dækkes, og træet kan gro, skal der investeres i kommunerne over de næste 10 år.

KL bidrager gerne til en samlet plan for den kloge investering og implementering heraf. Lad os nu prioritere, sætte handling bag ord og for børnenes skyld gå hånd i hånd i indeværende år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00