Debat

Venstre: Regeringen har efterladt FGU på perronen

Socialdemokratiet har ikke skænket FGU en tanke, siden pandemien ramte. Men FGU'erne trænger til mere end snak, skriver Stén Knuth (V).

Statsministeren, finansministeren og sågar børne- og undervisningsministeren har glemt FGU, skriver Stén Knuth (V).
Statsministeren, finansministeren og sågar børne- og undervisningsministeren har glemt FGU, skriver Stén Knuth (V).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Stén Knuth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsministeren, finansministeren og sågar børne- og undervisningsministeren har glemt FGU.

Hvordan skal jeg ellers tolke det, når de fra Folketingets talerstol bebuder, at der findes 45-50.000 unge, der hverken er i arbejde eller under uddannelse, som vi nu skal gøre noget for. Og for at virke handlekraftige bebudede de, at der skulle sættes en række initiativer i værk, og tiltagene skulle komme på stribe for regeringen.

Socialdemokraterne var selv med til at etablere den forberedende grunduddannelse (FGU), som en mulighed for, at unge, der er blevet hægtet af i uddannelsessystemet, kan komme tilbage på sporet. FGU er dermed en arvtager til de tidligere produktionsskoler, ungeindsatsen fra VUC og kommunernes mange små indsatser for at få unge godt i gang i uddannelsessystemet.

Nuvel, FGU har haft en svær start. Da FGU endelig kom i gang, så ramte corona-pandemien. Siden da har Socialdemokratiet ikke skænket FGU en tanke.

Glemt blev FGU, da der blev lavet speciel støtte til lærerpladser for erhvervsuddannelserne. Glemt er de blevet i forhold til de bygninger, som de overtog; og glemt er elevdemokratiet, da FGU'erne ikke er blev tildelt penge til at understøtte elevrådsarbejde, fordi regeringen vel har forestillet sig, at FGU-elever ikke ville være stærke nok til at have en stemme. Eller hvad?

Kræver bare, vi kommer i gang

Vi havde første møde om bygningsanalysen på FGU-området i uge 38.

Analysen har for længst været færdig, men mødet er igen og igen blevet udskudt. Heldigvis var vi flere, der mente, at FGU'erne trænger til mere end snak.

Derfor blev det også besluttet, at vi nu går sammen på FGU-området, og finder en dag, hvor vi får drøftet udfordringerne og fundet konkrete løsninger.

Men det handler dog om mere end bygninger. Det handler også taxametersystemet, EGU og andre instrumenter, som FGU'erne bruger i deres arbejde med at få unge, der er mere praktiske anlagte, i uddannelse eller i arbejde.

Det bliver også en alvorlig samtale om den kommunale indsats og samarbejde med de FGU-institutioner der findes rundt omkring i Danmark, som skal bruges meget mere offensivt i forhold til de påståede 45-50.000 unge, som endnu ikke er i gang.

Det er glædeligt, at ministeren nu forstår alvoren, for der ligger et kæmpe potentiale i at få disse unge i gang. Det kræver ikke, at vi opfinder den dybe tallerken. Løsningen ligger lige på den flade hånd – det kræver bare, vi kommer i gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00