Debat

Care: Ny strategi skal sikre mere handling og mindre snak

DEBAT: Mange advokerer for grøn genopbygning. Så lad os allerede nu blive bedre til den disciplin, og lad os begynde nu med en stærk grøn økonomisk og social genopbygning efter coronakrisen, skriver Care-direktør, Rasmus Stuhr Jakobsen. 

Der skal være mere handling og mindre snak. Vi skal kritisk vurdere, hvor pengene går hen, og hvordan de bedst bidrager til en ny strategis målopfyldelse, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.
Der skal være mere handling og mindre snak. Vi skal kritisk vurdere, hvor pengene går hen, og hvordan de bedst bidrager til en ny strategis målopfyldelse, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.Foto: Pressefoto: CARE Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, CARE Danmark

Der var næppe nogen af os, der havde tænkt corona og covid-19-respons ind som en central del af vores strategier og handlingsplaner, da vi gik ind i 2020.

Derimod var der lagt op til en ny version af vores fælles udviklingspolitiske og humanitære strategi, der byggede videre på nogen af de indsatser, hvor Danmark har udmærket sig, som eksempelvis arbejdet for piger og kvinder og det demokratiske råderum.

Dertil skulle naturligvis lægges gevaldigt til på indsatser mod ulighed, som fyldte mindre under den tidligere regering.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og så naturligvis valgets store, og for nogle uventede, triumf, klimaet. Tilsammen en strategi, der formentligt nok kunne skabes bred opbakning til blandt de politiske partier.

Civilsamfundet skal styrkes
Og den ramme synes jeg, vi skal holde fast i. Og så skal vi derudover lægge en masse gode kræfter i at skabe grøn beskæftigelse i kølvandet på den langvarige økonomiske recession, udviklingslandene også står overfor.

Men generelt går der for få midler direkte til de aktører, der arbejder med udfordringerne i felten.

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør for Care Danmark

Derfor synes jeg i særlig grad, at det store strategiske spørgsmål ikke så meget ligger i hvad, vi gør, men snarere hvordan vi gør det.

Læs også

Det er åbenlyst, at vi kollektivt ikke er lykkedes med at skabe de stærke lokale institutioner, som vi under Grand Bargain i 2016 blev enige om.

Netop stærke lokale institutioner skal bære udviklingslande igennem kriser som den, vi oplever nu, og derfor skal vi fremover styrke ikke mindst udviklingen af stærke civilsamfund, men også de private sektorer og offentlige institutioner.

Mere handling, mindre snak 
Det står også klart for mig, at vi skal ramme jorden hurtigere og med mere.

Mere handling og mindre snak. Det betyder ikke nødhjælp, men derimod, at vi kritisk skal vurdere, hvor pengene går hen, og hvordan de bedst direkte og indirekte bidrager til en ny strategis målopfyldelse.

Er balancen rigtig mellem dem, der understøtter og koordinerer en respons og dem, der faktisk responderer.

Som eksempel er WHO under en coronarespons særlig vigtig til analyse og koordination, og det er derfor afgørende, at de ikke løber tør for penge.

Men generelt går der for få midler direkte til de aktører, der arbejder med udfordringerne i felten. Hvis vi får for mange led i kæden, skaber det ikke mere kvalitet, men snarere mere langsommelighed, fordyrelse og bureaukrati. 

Stærk grøn genopbyning
Afslutningsvis skal vi fremadrettet øge opmærksomheden på genopbygning.

Lige nu er vi mange, der taler om og advokerer for en grøn genopbygning. ”Build back better” og ”greener”, som udviklingsministeren retteligt har tilføjet.

Det bør ikke alene gælde nu, i arbejder under og efter coronakrisen, det skal vi gøre efter alle kommende katastrofer, pandemier, oversvømmelser, konflikter eller tørker, for fælles for dem er, at de, der hvor de rammer, sætter udviklingen i stå.

Der er ingen tvivl om, at vi, i kølvandet på klimaforandringer, over de næste mange år står overfor utallige afledte kriser i form af konflikter, fordrivelse og naturkatastrofer.

Kriser, der igen og igen vil rejse det samme spørgsmål; hvordan genopbygger vi efter en krise.

Så lad os allerede nu blive endnu bedre til den disciplin, og lad os begynde nu med en stærk, grøn, økonomisk og social genopbygning efter coronakrisen.

Dokumentation

Temadebat: Hvad bør coronakrisen betyde for Danmarks næste udviklingsstrategi?

Da regeringen og dens støttepartier efter folketingsvalget sidste forår blev enige om retningen for det nye fælles projekt i det såkaldte forståelsespapir, var det med løftet om at udarbejde en “ny udviklingspolitisk strategi, hvor øget klimabistand står centralt”. 

Men over de seneste måneder har covid-19-pandemien ændret verden ganske dramatisk herunder selvfølgelig også i de lande og regioner, hvor Danmarks bistandsarbejde foregår. 

Global vækst er erstattet af recession, og i udviklingslandene er der udsigt til store sult- og beskæftigelseskriser.

Samtidig har lukkede grænser og andre hensyn til pandemiens spredning ændret nødhjælpsarbejdernes grundlæggende arbejdsvilkår og sat flere danske udviklingsprojekter midlertidigt i stå. 

Derfor spørger Altinget nu et panel af centrale aktører, eksperter og politikere, hvordan de tror og håber, at coronakrisen kommer til at påvirke det danske udviklingsarbejde over de kommende år.

Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi afspejle den nye virkelighed? Hvordan ændrer støttebehovet sig i udviklingslandende? Hvor og hvordan kan Danmark gøre den største forskel? Og hvordan finder man balancen mellem håndtering af klimakrisen og de nye udfordringer, som covid-19 skaber? 

Panelet består af:

  • Anne Sophie Callesen (RV), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær i Care Danmark
    Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirksens Nødhjælp
  • Kristian Weise, generalsekretær i Oxam Ibis
  • Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet
  • Bo Øknsnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved DIIS
  • Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00