Debat

EL: Dansk bistand skal forhindre ekstremisme i Syrien

DEBAT: Pro-demokratiske oprørere i Syrien har kæmpet mod både Assad-regimet og IS, og vi skylder at hjælpe dem med genopbygningen af deres land. Uden hjælp er der grobund for fornyet ekstremisme, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

Foto: Enhedslisten/Andreas Bro
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Villumsen (EL)
Politisk ordfører

Det kunne nærmest ikke være mere symbolsk, da den kvindelige leder af den militære operation for befrielsen af Raqqa stod der midt i ruinerne af Islamisk Stats selvudråbte kalifat og erklærede sejr. Vi skylder de modige kvinder og mænd, der har ofret sig i frontlinjen mod Islamisk Stat, en kæmpe tak.

Uden disse pro-demokratiske oprører, der både har kæmpet mod Assad-regimet og IS, ville Raqqa ikke kunne være befriet. De har i bogstavelig forstand været kanonføde på jorden i kampen mod terror.

Spørgsmålet er, hvad der skal ske nu. Vil støtten fra Danmark og vesten forsætte, eller vil de pro-demokratiske kræfter blive ladt i stikken og løbet over ende af Assad-regimet med støtte fra det iranske præstestyre.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Hverken den danske regering eller den amerikanske præsident Trump har fremlagt klare planer for fremtiden efter Islamisk Stat. Det er mildt sagt bekymrende.

Humanitær hjælp er afgørende 
Hvis ikke den militære sejr over IS følges op af en aktiv stabiliseringsindsats og hjælp til de pro-demokratiske kræfter, så risikerer vi, at konflikten i Syrien fortsætter med endnu flere dræbte og endnu flere på flugt. Ser man på et kort over Syrien, så har de pro-demokratiske oprørere fra SDF-alliancen befriet et stort landområde øst for floden Eufrat og dele af det nordlige Syrien langs den tyrkiske grænse. Dette område er på størrelse med Belgien og rummer millioner af indbyggere og internt fordrevne flygtninge fra andre dele af Syrien.

Det er afgørende, vi fra dansk side sætter handling bag ordene om at hjælpe i nærområderne og siger fra over for politiseringen af nødhjælpen.

Nikolaj Villumsen (EL)
Politisk ordfører

Her forsøger man på ruinerne af Assads brutale diktatur at opbygge et demokratisk samfund, der gør op med regimets sekteriske splittelse. Jeg besøgte selv områderne som den første europæiske parlamentariker tilbage i november 2014. Her mødtes jeg med arabere, kurdere og kristne, der alle tog del i oprøret mod diktaturet og kampen mod ekstremisterne fra IS.

Trods kritik og trusler fra Assad-regimet blev der 22. september i år afholdt kommunalvalg i den selverklærede Nordlige Føderation, hvor mere end 700.000 vælgere deltog. Til januar vil der blive afholdt parlamentsvalg for hele området.

Det er selvsagt ikke en let sag at opbygge demokratiske strukturer efter årtiers brutalt diktatur. Og det er slet ikke let, når huse og byer ligger i ruiner. Derfor er det afgørende med humanitær hjælp og bistand til opbygning af nye demokratiske institutioner.  

Hjælp skal forhindre ekstremisme
I den blodige syriske borgerkrig bliver humanitær hjælp brugt som et brutalt våben. De fleste af os har set billederne af de grønne busser, der fragter civile ud af belejrede oprørs-kontrollerede områder, der er blevet udsultet og udbombet af regimet. Denne behandling rammer lige nu de befriede områder omkring Raqqa.

Men det er ikke alene Assad, der vil de pro-demokratiske kræfter til livs. Også den tyrkiske præsident Erdogan har set sig sur på de vestligt støttede oprørere fra SDF, da de syriske kurdere spiller en vigtig rolle i alliancen. Dermed holdes grænsen også lukket fra NATO-landet Tyrkiet, så hverken humanitær hjælp eller genopbygningsmaterialer kan komme frem.

Det ramte eksempelvis det minerydningsudstyr, som den tidligere SR-regering besluttede at sende til den kurdiske by Kobanê i det nordlige Syrien, efter at den blev befriet fra belejringen fra IS.

Det lyder fuldstændig absurd, men det højt specialerede danske minerydningsudstyr fik lov at stå på den tyrkiske side af grænsen, mens børn og voksne omkom af de tusindvis af miner, ekstremisterne havde efterladt i ruinerne, da de trak sig tilbage.

Det er afgørende, vi fra dansk side sætter handling bag ordene om at hjælpe i nærområderne og siger fra over for politiseringen af nødhjælpen.

Vi skal aktivt bidrage til at komme de pro-demokratiske kræfter til hjælp, så de kan genopbygge Raqqa og andre ødelagte byer for dermed at fjerne grobunden for fornyet ekstremisme. Det vil uden tvivl blive mødt med kritik af både Assad-regimet og Erdogan, men har vi ikke modet til at handle nu, så vil vi uden tvivl fortryde det i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00