Debat

Mission Øst: Husk børnene i genopbygningen efter IS

DEBAT: Det er ikke kun byer, der skal genopbygges efter Islamisk Stats hærgen, det skal sindene hos befolkningen og især børnene også. Vi bør fokusere mere på psykosocial støtte til børn i Irak og Syrien, skriver Kim Hartzer.

Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Hartzner
Læge og generalsekretær for Mission Øst

Islamisk Stat er nedkæmpet i Syrien og Irak, men ofrene lider stadig. Ikke blot er bygninger, veje og forsyninger ødelagt, men børn, kvinder og mænd er voldsomt traumatiserede. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan krigen har mejslet sig ind i sindene hos den hærgede befolkning.

Børn skriger om natten, fordi de plages af mareridt. Kvinder kan stadig høre lyden af de skud, der dræbte deres mænd. Mænd svinger mellem raseri og apati, når de tænker på de seksuelle overgreb, kvinder i deres familie har været udsat for.

Det tager tid at læge alle disse sår. Meget længere tid, end det tager at genopbygge Mosul, Sinjar og de andre byer, som krigen mellem Islamisk Stat og befrielsestropperne har smadret til uigenkendelighed.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fra krig til hverdag
Mission Øst er i fuld gang med at genopbygge huse og forretninger i og omkring Mosul og Sinjar. Samtidig opmuntrer og vejleder vi befolkningen i at tjene et levebrød ved blandt andet at genopdyrke køkkenhaver og marker.

Men sindene skal også genopbygges, ligesom naturligvis hjemmene, skolerne og hospitalerne skal det. For det er sunde sind, der skal udfylde magttomrummet, indtage ansvarsposterne og sikre landenes fremtid. For sunde sind har mere overskud til at bevare freden og udvikle samfundet.

Der bør sættes massivt ind på at oprette sikre, børnevenlige zoner, hvor piger og drenge kan lege frit, genopfriske deres skolegang og – for dem, der er værst ramt – få hjælp til at overvinde de traumer, som plager dem dag og nat.

Kim Hartzner
Læge og generalsekretær for Mission Øst

Det er prisværdigt, at Danmark er helt fremme i skoene med hjælp til genopbygning. Vi er taknemmelige for alle midler, der kan skabe gode rammer for familier, der har mistet alt.

Der bør sættes lige så massivt ind på at oprette sikre, børnevenlige zoner, hvor piger og drenge kan lege frit, genopfriske deres skolegang og – for dem, der er værst ramt – få hjælp til at overvinde de traumer, som plager dem dag og nat.

Mission Øst driver seks sådanne centre i Irak. Her kan børn opleve en form for normalitet, hvor glade medarbejdere har overskud til at lytte og hjælpe dem med småt og stort. Her lærer de at læse og skrive arabisk og engelsk, de lærer matematik, og de større børn og unge lærer for eksempel computerteknik og syning  – alt sammen for, at de en dag kan forme deres egen fremtid.

Ligesom husene skal også sindene genopbygges
Vi er stadig i Mosul et år efter, befrielsesaktionen begyndte, og hjælper befolkningen med at overleve og genetablere sig i ruinerne. Vi er stadig på Sinjar-bjerget tre år efter, at yezidierne flygtede derop, mens Islamisk Stat henrettede deres fædre, brødre og onkler og bortførte deres søstre og hustruer som sexslaver.

Jo, vi sørger for mad, husly og mulighed for at holde varmen og bevare en god hygiejne. Men det vigtigste er børnecentrene, for børnene og de unge skal rustes til at tage fremtiden i besiddelse. De skal bevare håbet og modet og overskuddet til at møde udfordringerne, klare konflikterne og udvikle landene.

Det er nu, det gælder. Derfor skal byerne naturligvis genopbygges. Men lige så vigtigt er det at genoprette sindene. Det lader sig ikke gøre med et snuptag. Resultaterne kan ikke umiddelbart ses og vises frem på billeder. Men det er absolut nødvendigt at gøre, hvad vi kan. Og det kan kun gå for langsomt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00