Debat

Investeringsfond skaffer milliarder til verdensmål: "Danske investorer er godt med"

DEBAT: Danmark går foran med offentlig-private partnerskaber, og fonde samler milliardbeløb til investeringer i verdensmål. "Vi er godt med," mener Tommy Thomsen fra Investeringsfonden for Udviklingslande.

<b>INVESTERINGER</b>: Danske fondsinvesteringer har resulteret i vind- og solprojekter i lande som Kenya, Mali, Mongoliet og Maldiverne, skriver Tommy Thomsen fra IFA. <br>
INVESTERINGER: Danske fondsinvesteringer har resulteret i vind- og solprojekter i lande som Kenya, Mali, Mongoliet og Maldiverne, skriver Tommy Thomsen fra IFA.
Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tommy Thomsen
CEO, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)

Den gode nyhed er, at danske investorer er godt med, når det gælder FN's 17 verdensmål.

Igennem de senere år har danske pensionskasser og institutionelle investorer vist stigende interesse for verdensmålene, og inden for vedvarende energi er der investeret relativt store summer.

Lidt mindre appetit har der været på udviklingslande. Det skyldes både, at udviklingslande oftest opfattes som markeder med stor risiko, men også, at udbuddet af konkrete investeringsmuligheder er begrænset i en række udviklingslande.

Fakta
Bidrag til debatten om investeringer i verdensmål. Skriv til [email protected].

Fonde deler ud til sol- og vindprojekter
Det er dog alligevel lykkedes Danmark at gå foran og skabe nye innovative offentlig-private partnerskaber, der fokuserer på at investere i projekter i udviklingslande. Det gælder for eksempel de to fonde Danish Climate Investment Fund og Danish Agribusiness Fund, hvor IFU er fund manager.

I de to fonde er IFU med til skabe den nødvendige tryghed for investorerne, fordi vi har mere end 50 års erfaring fra kommercielle og bæredygtige investeringer i udviklingslande kombineret med statslig kapital og indskud fra IFU.

Da IFU normalt investerer sammen med andre investorer i de konkrete projekter i udviklingslandene, er det forventningen, at de nye fonde kan føre til samlede investeringer for omkring 30 milliarder kroner.

Tommy Thomsen
CEO, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)

Investorerne har skudt knap 1,3 milliarder kroner i de to fonde. Det svarer til godt 60 procent af det samlede kapitaltilsagn på 2,1 milliarder kroner.  

Fondene har investeret bredt i både Afrika, Asien og Latinamerika. Investeringerne har blandt andet resulteret i en række vind- og solprojekter i lande som Kenya, Mali, Mongoliet og Maldiverne og flere landbrugsrelaterede projekter i Kina, Chile, Indien og Sydafrika.

Næste skridt er to SDG-fonde
Men succesen stopper ikke her. Netop i disse måneder forhandler IFU om etableringen af en egentlig SDG equity fund. Fonden skal sætte yderligere skub i realiseringen af verdensmålene i nogle af de lande, der har de største udfordringer med at nå dem frem mod 2030.

I første omgang er ambitionen en equity fund med et samlet kapitalindskud på 4-5 milliarder kroner, hvor institutionelle investorer igen skal bidrage med 60 procent, mens de resterende 40 procent kommer fra IFU's egenkapital og statens genudlåndsordning (lån, der optages af finansministeren og derefter genudlånes til andre statsinstitutioner og statslige selskaber, red.).

Herefter er det planen at etablere en lånefond, så IFU's samlede SDG-initiativ når op på 5-6 milliarder kroner. Men da IFU normalt investerer sammen med andre investorer i de konkrete projekter i udviklingslandene, er det forventningen, at de nye fonde kan føre til samlede investeringer for omkring 30 milliarder kroner.

Danida og IFU sætter skub i investeringer
Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt, at Danmark også bidrager til udviklingen af projekter og de rammevilkår, som er forudsætningen for, at projekterne kan finansieres kommercielt.

Her har Danida og IFU etableret en såkaldt projektudviklingsfacilitet, der kan yde økonomisk støtte i den indledende fase til for eksempel forundersøgelser og udarbejdelse af en forretningsplan.

Derudover spiller Danida og andre aktører en væsentlig rolle i forhold til at etablere en lovgivning, der for eksempel gør det muligt for private aktører at sælge grøn strøm til et offentligt ejet distributionsnet.

Vi er allerede nået langt, og med de nye fonde sætter vi yderligere fart på investeringerne i udviklingslandene.

Dermed forbedrer vi også muligheden for, at danske pensionsopsparere og skatteydere kan bidrage direkte til at understøtte verdensmålene, samtidig med at de har udsigt til et fornuftigt afkast. Og det er vel egentlig ikke så ringe endda?

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I april debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tommy Thomsen

Adm. direktør, Lauritzen Fonden, Lauritzen Fonden Holding, bestyrelsesformand, J. Lauritzen, NanoNord, Den Danske Maritime Fond, C.W. Obel, næstformand, Lauritzen Bulkers
shipping (A.P. Møller 1980), International Senior Management Program (Harvard)

0:000:00