Debat

Tania Dethlefsen og Torben Huss: Virksomheders investeringer i kvinder og sundhed ses på bundlinjen

DEBAT: Når der tales om investeringer i verdensmål, er det væsentligt at styrke kvinder på arbejdsmarkedet. Ligestilling, sundhed, gode arbejdsvilkår og en god bundlinje hænger nemlig sammen, skriver Sex & Samfunds Tania Dethlefsen og IFU’s Torben Huss fra konference i New Delhi.

INDIEN: Der er kun en kvinde for hver tredje mand på det indiske arbejdsmarked, og det bremser væksten, skriver Tania Dethlefsen og Torben Huss fra New Delhi.
INDIEN: Der er kun en kvinde for hver tredje mand på det indiske arbejdsmarked, og det bremser væksten, skriver Tania Dethlefsen og Torben Huss fra New Delhi.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tania Dethlefsen og Torben Huss
Hhv. vicegeneralsekretær i Sex & Samfund og vicedirektør IFU - Investeringfonden for udviklingslande

Sex & Samfund og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), IFU's engelske pendant CDC samt den danske ambassade i Indien samlede tirsdag 8. maj 2018 virksomheder, investorer, donorer og ngo’er til konference i New Dehli.

Formålet var at diskutere, hvordan virksomheder kan styrke ligestilling og sundhed for deres medarbejdere, samtidig med at de styrker virksomhedernes bundlinje og samfundsansvar.

Centralt for konferencen var sammenhænge på tværs af verdensmål 3 om sundhed, mål 5 om ligestilling, mål 8 om anstændigt arbejde og mål 17 om nye partnerskaber.

Ligestilling, sundhed, gode arbejdsvilkår og en god bundlinje hænger nemlig sammen og adresseres bedst i strategiske partnerskaber med flere forskellige aktører om bord.  

Tania Dethlefsen og Torben Huss
Vicegeneralsekretær i Sex & Samfund og vicedirektør IFU

Ligestilling, sundhed, gode arbejdsvilkår og en god bundlinje hænger nemlig sammen og adresseres bedst i strategiske partnerskaber med flere forskellige aktører om bord.

For få kvinder på arbejdsmarkedet
Og der er brug for nytænkning både globalt og specifikt i Indien. På verdensplan er der 26 procent færre kvinder ansat på det formelle arbejdsmarked end mænd.

I Indien er situationen særligt kritisk. Der er kun en kvinde på arbejdsmarkedet for hver tredje mænd.

Undersøgelser viser, at hvis Indien formår at bryde denne negative udvikling vil virksomheder i landet være i stand til skabe 68 millioner flere arbejdspladser frem mod 2025 og øge landets bruttonationalprodukt med op mod med 0.7 trillioner dollars.

Studier har vist, at virksomheder, der investerer i kvinders sundhed på arbejdspladsen typisk får tre dollars retur for hver dollar, de investerer i sundhedsforsikring, barsel eller adgang til sundhedsfaciliteter- og information.

Kvinders aktive deltagelse på arbejdsmarkedet spiller også en helt central rolle både for kvinder selv, deres familier og for de enkelte landes økonomiske udvikling.

Med relativt få greb kan virksomheder skabe rammerne for at øge andelen af kvinder i deres arbejdsstyrke samt en kultur for diversitet og ligestilling.

Investeringer i ligestilling styrker virksomheder
En virksomheds investeringer i ligestilling og i deres kvindelige medarbejderes sundhed sikrer dermed ikke blot basale menneskerettigheder, men kan skabe en økonomisk og social styrkeposition for virksomheden.

Det gælder ikke blot øget motivation blandt medarbejderne, men også øget effektivitet og produktivitet samt lavere fravær og personaleomsætning. Investeringerne i sundhed og trivsel bidrager dermed til at fastholde kvindelige medarbejdere og dermed til opnåelsen af verdensmålene for sundhed, ligestilling og anstændige jobs.

Investorer spiller en særlig rolle i at sætte disse sammenhænge på dagsordenen. Investorer kan gå forrest i dialogen med virksomheder – eksempelvis i bestyrelsesarbejdet og ved at bruge deres indflydelse til at fremme bæredygtig udvikling.

Investorer kan også række ud til andre strategiske partnere, der har kompetencer til at understøtte særlige tekniske områder såsom sundhed og ligestilling.

Tæt parløb mellem ngo og investor
Derfor har IFU og Sex & Samfund i to år haft et strategisk partnerskab for at fremme denne dagsorden og styrke indsatser på tværs af verdensmålene.

Vi har lavet undersøgelser, der kortlægger konkrete indsatser blandt danske virksomheder i udviklingslande – og vi har udviklet redskaber, der støtter og inspirerer virksomhederne til konkrete initiativer. Sidste år holdt vi en konference for virksomheder i Østafrika.

Konferencen i New Dehli i går er seneste skud på stammen. Og efter den fortsætter det vigtige arbejde med at inspirere og motivere virksomheder til at gøre mere – og til sammen med os at gå forrest for på tværs af aktører og sektorer at skabe nye og spændende partnerskaber.

Partnerskaber, der løfter inklusion, sundhed og ligestilling ind som centrale temaer for bæredygtig udvikling og forretning frem mod 2030, hvor status på de 17 verdensmål skal gøres op. 

Dokumentation

Debat om investeringer i verdensmål

Verdensmålene består af i alt 17 mål og 169 delmål, som sigter mod at løse klodens største problemer inden 2030.

I foråret debatterer vi på Altinget danske investeringer i verdensmål med fokus på mål 17 og delmål 17.5.

Mål 17: Partnerskaber for handling
Vi skal revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene.

Delmål 17.5: Invester i de mindst udviklede lande
Vi skal gennemføre tiltag, der fremmer investeringer i de mindst udviklede lande.

Kilde: Verdens Bedste Nyheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tania Dethlefsen

Direktør, Danske Hospitalsklovne
kandidat i psykologi og kommunikation (RUC)

0:000:00