Debat

Venstre: Dansk udviklingspolitik bør tage et opgør med Afghanistan og række ud mod Østeuropa

Den kommende udviklingspolitiske strategi skal sætte demokrati i højsædet og rette fokus mod Østeuropa. Derudover bør øget ungeinddragelse, kampen mod misinformation og et opgør med Afghanistan være på dagsordenen, skriver Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Vores udviklingsstrategi skal være fornuftpræget og afspejle, hvordan verden
har udviklet sig siden sidste udviklingsstrategi, skriver





Michael Aastrup Jensen.<br>
Vores udviklingsstrategi skal være fornuftpræget og afspejle, hvordan verden har udviklet sig siden sidste udviklingsstrategi, skriver Michael Aastrup Jensen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Michael Aastrup Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når vi om få år skal have en ny udviklingspolitisk strategi, så er det vigtigt, at vi sørger for at få fokus på områder, hvor vi i Danmark kan gøre en ekstraordinær indsats. Det er steder, som måske er overset af den almene dansker.

Som mangeårig udviklingsordfører for Venstre ved jeg, hvordan Danmark er usædvanlig dygtige til at gøre en forskel rundt om i verden, men også hvor regeringen kan gøre en endnu større forskel.

Vores udviklingsprogrammer gør en stor indsats med fattigdomsbekæmpelse i ulande. Derudover ligger der også et arbejde i at sikre demokrati og menneskerettigheder.

Temadebat

Den nuværende udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, har siden 2021 sat dagsordenen for Danmarks førte udviklingspolitik, men synger snart på sidste vers. Næste år starter forhandlingerne om den kommende strategi for 2025 og frem.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at give deres bud på, hvad den næste udviklingspolitiske strategi skal indeholde.

Du kan læse oplægget for debatten her.

Demokrati i højsædet

I den nuværende strategi er netop demokrati og menneskerettigheder beskrevet som fundamentet for dansk udviklingssamarbejde. Det er min og Venstres holdning, at dette arbejde skal styrkes.

Vi står i en verden, med voksende forskelle mellem demokratiske og autokratiske lande. Kløften bliver større, og den autokratiske verdens magt vokser – på trods af vestens overhånd i de sidste 30 år.

Vi skal derfor bruge flere penge på demokratiopbygning. En organisation som for eksempel Dansk Institut for Partier og Demokrati, eller DIPD, arbejder utrætteligt for at styrke demokratier og partier i udviklingslande.

Deres arbejde med at gøre partier mere inkluderende og styrke partiorganisationer i udviklingslande er vigtigt og gør en stor forskel for den demokratiske udvikling i lande, hvor den demokratiske samtale har trange kår.

Intensiveret fokus på Østeuropa

Yderligere bør vi også styrke vores fokus på Naboskabsprogrammet i Østeuropa. Det nuværende program har et fokus på at fremme demokrati, menneskerettigheder og grøn omstilling, men programmet skal have mere bund i form af flere penge.

Vi må ikke tage fejl af mulighederne i Østeuropa. Det er dygtige og arbejdsomme samfund, som gerne vil Europa og EU. Det skal vi ikke kimse ad i 2023

Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

Derudover mener jeg også at vi skal udbrede vores fokus fra Ukraine og Georgien til også at fokusere på lande som Moldova og andre lande i Sortehavsregionen.

Vi må ikke tage fejl af mulighederne i Østeuropa. Det er dygtige og arbejdsomme samfund, som gerne vil Europa og EU. Det skal vi ikke kimse ad i 2023.

Når vi nu snakker om Østeuropa, så skal vi holde fokus på vores indsats mod misinformation og desinformation.

Ruslands angreb på Ukraine har sat gang i en flodbølge af information fra alle sider.

Mange udnytter muligheden for at sprede falsk information. Derfor er kampen mod mis- og desinformation en vigtig kamp, som vi i Danmark skal blive ved med.

Unge, der hjælper unge

Videre skal vi også støtte civilsamfundets indsatser for at styrke udviklingslandene. Især Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, gør en fabelagtig indsats med ungeinddragelse.

De har mange indsatser målrettet unge ude i verden. For eksempel i Afrika, hvor de længe har været engageret i samfundsudvikling ved at hjælpe unge med at give dem de værktøjer, som skal til for at udvikle sig demokratisk. Og så skal det bifaldes, at det er unge mennesker, som hjælper unge mennesker.

Det giver udvikling både i udviklingslandet, men også blandt de unge mennesker fra Danmark, som gør en stor indsats for andre mennesker.

Læs også

Et opgør med Afghanistan

Et helt andet sted, hvor vi skal øge vores indsats, er imod forfulgte religiøse minoriteter ude i verden. Her er det især et problem for kristne rundt om i verden, hvor de er en minoritet.

Det er ikke noget, vi hører meget om på vores breddegrader, men den mest forfulgte religiøse minoritet i verden er de kristne.

Afghanistan er et af de lande, hvor forfølgelsen af kristne er størst. Og netop Afghanistan skal vi tage et opgør med i vores fremtidige udviklingspolitiske strategi

Michael Aastrup Jensen (V)
Udviklingsordfører

På verdensplan er mere end 360 millioner kristne forfulgt, og det skal vi gøre noget ved. Ingen skal forfølges og diskrimineres på baggrund af deres religion.

Afghanistan er et af de lande, hvor forfølgelsen af kristne er størst. Og netop Afghanistan skal vi tage et opgør med i vores fremtidige udviklingspolitiske strategi.

Jeg besøgte selv en pigeskole i Afghanistan for år siden. Jeg så med egne øjne, hvordan disse piger gik i skole, og jeg oplevede den glæde, som det gav ikke bare disse piger, men hele familier.

Derfor gør det mig usædvanligt trist, at landet nu er overtaget af en terrorbevægelse, og at de på kvindeområdet har rullet alt tilbage. Derfor skal og kan vi heller ikke samarbejde med den afghanske regering, for den står for det modsatte af os og er helt kontraproduktive i forhold til alle vores holdninger.

Vores udviklingsstrategi skal være fornuftpræget og afspejle, hvordan verden har udviklet sig siden sidst, vi lavede sådan en udviklingsstrategi. Det vil jeg og vi i Venstre arbejde for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00