Ældreminister haster ældrelov i høring, selvom partier var enige om tid til at drøfte indhold

Allerede inden lovgivningen til ældreaftalen er blevet fremsat i Folketinget, er partier bag aftalen bekymret for en forhastet lovbehandling. Det har været ekstremt presset, lyder det fra SFs ældreordfører. Ældreministeren forstår kritikken*.
 

Flere møder er blevet aflyst både før og efter sommerferien og udkast til lovgivningen er blevet sendt ganske få dage før mødet. Sådan lyder kritikken fra SF og Ks ældreordfører. Ældreministeren forstår godt kritikken*.
Flere møder er blevet aflyst både før og efter sommerferien og udkast til lovgivningen er blevet sendt ganske få dage før mødet. Sådan lyder kritikken fra SF og Ks ældreordfører. Ældreministeren forstår godt kritikken*.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Samme uge som lovudkastene til ældreaftalen blev sendt i høring, havde aftalekredsen første og eneste møde om den nye lovgivning.   

Det var ellers ikke det, partierne var blevet stillet i udsigt, da de indgik ældrereformen tilbage i foråret. Der skulle være tid til at drøfte dele af aftalens indhold yderligere.   

Det får ældreordførerne fra SF og K til at rejse kritik af ældreminister, Mette Kierkgaard fra Moderaterne.   

 SF’s Kirsten Normann kalder processen “ekstremt presset”, mens Konservatives ældreordfører, Per Larsen, siger, at der allerede fra start “har været tidspres”. De kritiserer samtidig, at der inden lovteksten blev sendt i høring hos aktører kun har været afholdt et møde hos ministeren af teknisk karakter. 

Jeg har lyttet mig til, at der har været travlhed i ministeriet. 

Kirsten Normann
Ældreordfører, SF

Ifølge ordførerne er dele af ældreaftalen fra foråret nemlig kun overfladisk beskrevet og skulle inden aftalen blev til lovtekst præciseres i den politiske kreds bag aftalen. 

"Når man har aftalt at kigge på lovteksterne inden, er det jo ikke nok med en teknisk gennemgang. Så skal man jo have drøftet det tilbundsgående," siger Per Larsen. 

Kirsten Normann, der er SF’s ældreordfører, savner stadig en del præcisering, når hun læser lovteksten til ældreloven, der nu er sendt i høring. Hun mener, der også er områder, som lovgivningen helt mangler. 

“Der er stadigvæk områder, der ikke er færdigbehandlet. Her kan jeg nævne spørgsmålet om magtanvendelse, der ligger i Socialministeriet, og hjælpemidler og sundhed, som er placeret i sundhedsstrukturreformen,” siger Kirsten Normann.  

“Jeg har lyttet mig til, at der har været travlhed i ministeriet, som har kæmpet for at gøre alt lovgivning klar,“ siger hun og fortæller, at der var sat kryds i kalenderen til flere møder med ministeren både før og efter sommerferien, men de blev aflyst. 

Få dage til at læse 400 sider  

Kritikken kommer i rækken af flere lignende tilfælde, hvor oppositionspartier har kritiseret regeringen for at forhaste lovarbejdet i Folketinget, som Altinget har skrevet om. Tilbage i sommeren 2023 fik regeringen også rekorden for at haste flest love igennem.  

Ganske få dage inden mødet - der blev stående i kalenderen - fik Kirsten Normann og Per Larsen sendt lovteksten til ældreloven på 400 sider, lov om lokalplejehjem og lov om ældretilsynet.  

“Jeg må indrømme, at jeg ikke nåede at få læst alle tre lovgivninger inden mødet,” anerkender Kirsten Normann.  

Læs også
 

Konservatives ældreordfører deltog ikke selv i mødet, fordi mødeindkaldelsen var kommet med kort varsel.   

“Det er en typisk konsekvens, når møder bliver indkaldt med kort varsel. Der er mange ordførere, der har andet i kalenderen i forvejen. Der er stor risiko for mandefald og så bliver mødet typisk aflyst.“  

Ældreministeren "forstår godt kritikken," skriver hun til Altinget. 

"I den bedste af alle verdener, så ville jeg meget gerne have inviteret aftalekredsen til flere drøftelser, inden høringerne gik i gang. Men sandheden er, at vi har arbejdet lige til det allersidste med at udarbejde de nye hovedlove og øvrige lovforslag. Som det fremgår af den politiske aftale vil de alle blive drøftet godt igennem i aftalekredsen inden fremsættelsen til november. Det ser jeg frem til.”

Skarp deadline  

Både Konservative og SF har sammen med Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Liberal Alliance og regeringen sat deadline for, hvornår lovgivningen skal træde i kraft.   

Der står i ældreaftalen, at kommunerne skal kunne etablere lokalplejehjem fra januar 2025, mens ældreloven skal virke fra 1. juli 2025.  

SFs ældreordfører er også godt bevidst om, at de selv har været med til at sætte datoer, der spiller ind på processen.   

“Det er en ret konkret grund til at lovarbejdet skal blive klart, hvis det skal nå i høring og behandles i Folketingssalen,” forklarer hun.   

Men forsøger ældreministeren så ikke bare at leve op til de deadlines, I er blevet enige om i aftalekredsen?  

“Jeg tror, vi havde foretrukket at rykke en smule på de deadlines,” siger SFs ældreordfører.  

Der er høringsfrist for lovgivningen til ældreaftalen 19. september   

*Artiklen er blevet opdateret 12. september klokken 09.30 med en kommentar fra ældreminister Mette Kierkgaard. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

MF (SF), gruppenæstformand, formand for Social- og Ældreudvalget
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom

Mette Kierkgaard

Ældreminister, MF (M)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 1999), ph.d. (Aalborg Uni. 2002), master i offentlig ledelse (SDU og Aarhus Uni. 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024