Antallet af friplejeboliger er firedoblet siden 2011

FRIT VALG: Antallet af private ældreboliger stiger, viser ny analyse fra Dansk Industri, men udgør fortsat kun en lille andel af det samlede antal boliger til ældre. Branchedirektøren er bekymret for, at det kun er velstående danskere, som fremover vil få adgang til boligerne.

Antallet af friplejeboliger stiger på grund af behov og efterspørgslen på området, forklarer Dansk Industris branchedirektør, Jakob Scharff.
Antallet af friplejeboliger stiger på grund af behov og efterspørgslen på området, forklarer Dansk Industris branchedirektør, Jakob Scharff.Foto: Dansk Industri
Cecilie Toft

Vores velfærdssamfund hænger i en tynd tråd lige nu. Hvis ikke der bliver handlet snart, risikerer vi, at det kun er ældre med høje indtægter og lange uddannelser, som kender til og benytter sig af det frie valg, og bosætter sig i friplejeboliger. Vi ønsker i erhvervslivet ikke et A- og B-hold

Jakob Scharff
Branchedirektør hos Dansk Industri
Fakta
Om friplejeboliger:
Fonde, herunder selvejende institutioner og andre private leverandører har fra 2007 haft mulighed for at etablere og drive friplejeboliger i konkurrence med de kommunale plejehjem.

Hjælp og pleje tager udgangspunkt i kommunens serviceniveau. Friplejeboligleverandøren skal være certificeret af Sundhedsstyrelsen til at levere ydelser som personlig pleje, praktisk hjælp og madservice efter servicelovens regler. 

En friplejeboligleverandør kan indgå aftale med kommunalbestyrelsen om, at kommunen får anvisningsret til boligerne (dvs. at de bliver en del af den kommunale boligforsyning). I daglig tale kaldes friplejeboliger ofte for friplejehjem.

Kilde: Plejehjemsoversigten

Private plejeboliger er eftertragtede blandt ældre.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

I 2011 var der 400 friplejeboliger på landsplan, og i dag ligger tallet på 1.600.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00