Antallet af seniorbofællesskaber stiger markant

BOLIGER: Der er fuld fart på opførelsen af nye seniorbofællesskaber, og 2020 ser ud til at blive et rekordår. Udviklingen vækker glæde hos aktører og politikere, som dog alle er enige om, at man ikke er i mål.

Interessen for seniorbofællesskaber vokser. Nye tal viser, at antallet af bofællesskaber er i vækst, men der er fortsat et stort mismatch mellem udbud og efterspørgsel.
Interessen for seniorbofællesskaber vokser. Nye tal viser, at antallet af bofællesskaber er i vækst, men der er fortsat et stort mismatch mellem udbud og efterspørgsel.Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Martin MauricioSimon Egelund Hansen

50 nye seniorbofællesskaber med mere end 1700 nye boliger i løbet af fire år.

Sådan lyder tallene i en ny opgørelse, som Realdania fik foretaget af analysevirksomheden Methods kort inden, at coronakrisen ramte Danmark.

Området har ellers befundet sig i et dødvande siden 2010, men de seneste års fokus på, hvordan seniorbofællesskaber kan øge trivslen og mindske ensomheden blandt ældre, ser ud til at have vendt udviklingen.

Dokumentation

SENIORBOFÆLLESSKABER

Der findes ikke en entydig definition på et seniorbofællesskab, og det er ikke en selvstændig boligtype som eksempelvis familieboliger, ældreboliger og ungdomsboliger. 

Et seniorbofællesskab kan defineres som et antal boliger med et tilhørende fællesareal, hvor beboerne er 50 år eller derover ved indflytning. Det er en boligform, hvor den ældre får mulighed for at have sin egen bolig, men samtidig bor i og kan være en del af et fællesskab. 

I 2016 fik Realdania foretaget en undersøgelse af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - Vive (dengang SFI, red.), der viste, at cirka 35 procent af de adspurgte ældre, som ønsker at flytte inden for de næste fem år, har et ønske om at bo i seniorbofællesskab. Det svarer til cirka 80.000 ældre.

I 2016 stod cirka 8.400 personer stod på venteliste til de eksisterende seniorbofælleskaber, men både Ældre Sagen og Danske Seniorer oplyser, at de har oplevet en stigende efterspørgsel og interesse fra deres medlemmer i løbet af de seneste par år.

Kilde: Realdania samt Afrapportering fra det tværministerielle arbejde om seniorbofællesskaber

REALDANIAS KORTLÆGNING

Opgørelsen er udarbejdet af Methods for Realdania.

Opgørelsen tager afsæt i en gennemgang af medieomtaler i alle medier (trykte, digitale og æterbårne) fra 1987 og frem til i dag. Det anvendte søgeord er 'seniorbofællesskab'. Det betyder, at der kan forekomme flere seniorbofællesskaber, end kortlægningen viser, hvis disse ikke har været omtalt i medierne eller på hjemmesider.

Ud over de 265 seniorbofællesskaber, der fremgår af opgørelsen, findes der cirka 22 seniorbofællesskaber med omkring 414 boliger, hvor åbningsåret er ubekendt.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00