Corona udfordrer frivilligheden: 63 procent af de frivillige har været forhindret i at udføre deres arbejde

FRIVILLIGE: Danskerne har lavet mindre frivilligt arbejde under coronakrisen, og frivillige er bange for, at deres job ikke består postcorona. Til gengæld opleves der øget motivation for at være frivillig, viser ny rapport.

To tredjedele af de frivillige har været forhindret i at varetage deres frivillige job under coronakrisen. Det skyldes blandt andet forbuddet mod større forsamlinger og at passe på ældre i risikogruppen (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
To tredjedele af de frivillige har været forhindret i at varetage deres frivillige job under coronakrisen. Det skyldes blandt andet forbuddet mod større forsamlinger og at passe på ældre i risikogruppen (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Maria Neergaard Lorentsen

De adfærdsbegrænsninger, der er indført for os alle for at hæmme smittespredningen, kan gøre det svært at udføre visse former for frivilligt arbejde. Det betyder måske ikke, at det forsvinder, men man skal måske gentænke den måde, man udfører det på.

Anders Kragh Jensen
Partner og analytiker, Moos-Bjerre

Samfundssind blev hurtigt en allestedsnærværende frase efter Mette Frederiksens nedlukningstale 14. marts. Den omfattende brug af ordet genspejles dog ikke, når man ser på danskernes andel af frivilligt arbejde. Den er nemlig styrtdykket under corona.

Knap halvdelen af dem, der før corona lavede frivilligt arbejde en gang i måneden eller oftere, har ikke lavet frivilligt arbejde siden 11. marts.

Det viser en rapport lavet af Moos-Bjerre og Userneeds for Danske Bank.

Dokumentation

Om rapporten:

Undersøgelsen er gennemført for Danske Bank i forbindelse med konsulent- og analysevirksomheden Moos-Bjerre A/S og den nordiske dataleverandør Userneeds A/S målinger af danskernes oplevelse af coronakrisen (covid-19).

Frivilligt arbejde er defineret som organiseret frivilligt arbejde og til respondenterne beskrevet således: "Frivilligt ulønnet arbejde kan udføres på mange områder. Ofte er det for frivillige foreninger og organisationer, men det kan også finde sted for en offentlig og privat virksomhed. Frivilligt ulønnet arbejde kan bestå i mange forskellige ting: Man kan træne et fodboldhold, man kan også være museumsvagt, samle penge ind, sidde i bestyrelsen i grundejerforeningen, i skolebestyrelsen, være frivillig på et værested og meget andet. Frivilligt arbejde må ikke forveksles med den hjælp, du giver til familie og nære venner."

Det data, der ligger til grund for rapporten, er indsamlet i perioden fra 20. april til 24. april.

Undersøgelsen er lavet for Danske Bank i forbindelse med en undersøgelse af deres ordning Time to Give, hvor medarbejdere har en årlig betalt fridag til at udføre frivilligt arbejde.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00