Debat

Faglige Seniorer: Hvis vi giver seniorer mere frihed, vil de blive længere på arbejdsmarkedet

En ny undersøgelse viser, at øget frihed er nøglen til at forlænge seniorers arbejdsliv. Lad os gribe denne mulighed og skabe et arbejdsmiljø, der inspirerer seniorerne til at blive længere, skriver Palle Smed. 

En u<span>ndersøgelse viser, at hele 40 procent af seniorerne, der planlægger at gå på pension tidligere, ville overveje at blive længere, hvis de fik flere feriedage, seniordage og mere fleksibel arbejdstid, skriver Palle Smed.<br></span>
En undersøgelse viser, at hele 40 procent af seniorerne, der planlægger at gå på pension tidligere, ville overveje at blive længere, hvis de fik flere feriedage, seniordage og mere fleksibel arbejdstid, skriver Palle Smed.
Foto: Søren Zeuth
Palle Smed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aldrig tidligere i Danmarkshistorien har der været så mange seniorer på arbejdsmarkedet som i disse år. Så er det virkelig muligt at øge antallet af seniorer i arbejde? Få dem til at forlænge arbejdslivet eller endda vende tilbage til arbejdsmarkedet selv efter, at de er gået på pension? 

Det er jeg slet ikke i tvivl om, når jeg læser seniorernes egne svar i en ny stor trivselsundersøgelse blandt 14.000 seniorer. Undersøgelsen afslører, at hele 40 procent af seniorerne, der planlægger at gå på pension tidligere, ville overveje at blive længere, hvis de fik flere feriedage, seniordage og mere fleksibel arbejdstid.

Ja, du læste rigtigt. Ved at give seniorer mere frihed og fleksibilitet kan vi faktisk forlænge deres engagement og bidrag i arbejdsstyrken, skabe incitamentet til at blive i arbejde og samtidig opretholde en god balance mellem arbejde og fritid. 

Seniorernes arbejdslyst

Trivselsundersøgelsen er gennemført af Institut for Lykkeforskning og er en del af projektet Seniorklar, der har Faglige Seniorer og Østifterne som faddere. Over de næste fem år investerer vi 22,5 millioner kroner i at udvikle værktøjer der skal sikre, at overgangen fra arbejdsmarkedet bliver tilrettelagt bedre end i dag. Både individuelt og i virksomhederne.

Så lad os give seniorerne den anerkendelse, de fortjener. Lad os lytte til deres ønsker om mere frihed og fleksibilitet.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Igennem hele perioden vil vi følge seniorernes trivsel for at dokumentere, at en investering i mennesker, også ældre mennesker, har en ganske stor værdi, både for samfundet, for virksomhederne og for den enkelte.

Undersøgelsen giver også interessante svar på, hvorfor så mange seniorer allerede i dag forlænger arbejdslivet, selv om de har mulighed for at trække sig tilbage.

De vigtigste årsager til at forlænge arbejdslivet er, at de elsker deres job (46 procent), det giver dem mening (42 procent), de vil holde sig i form (34 procent), det stærke sammenhold på arbejdspladsen (33 procent), og at de føler sig nyttige (32 procent).

Det er altså ikke bare et spørgsmål om at udfylde tiden, det handler om at føle sig engageret og værdifuld.

Så lad os give seniorerne den anerkendelse, de fortjener. Lad os lytte til deres ønsker om mere frihed og fleksibilitet. Lad os sikre, at de føler sig værdsat og hørt på arbejdspladsen. Lad os skabe et miljø, hvor seniorer kan skinne og fortsætte med at bidrage til samfundet på deres egne betingelser.

Bedre rammer for seniorer 

I Faglige Seniorer vil vi gerne være med til at sikre stærkere rammer om seniorernes arbejdsliv. Derfor er det afgørende at indføre seniorsamtaler eller lignende initiativer, hvor seniorerne får en aktiv rolle i diskussionen om deres fremtidige arbejdsliv.

Læs også

Virksomhederne skal overvinde deres berøringsangst og i god tid åbne dialogen med seniorerne for at finde løsninger, der er til gavn for både den enkelte medarbejde og virksomheden.

Lad os holde seniorerne i job. Lad os udnytte deres passion for deres arbejde og skabe en fremtid, hvor de kan fortsætte med at trives og blive inspireret. Det er på tide at bryde med stereotype opfattelser og åbne øjne og døre for de ældre medarbejdere, som har så meget mere at tilbyde. 

Og lad os ikke glemme, hvorfor seniorerne ønsker at forlænge arbejdslivet. Det handler om mere end bare at tjene penge – det handler om kærligheden til deres job og om at gøre en forskel. En åben kærlighedserklæring af uimodståelige slags. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00