FH og DA slår ring om arbejdsmarkedspensioner efter kritik fra Konkurrencerådet

PENSION: Det kniber med konkurrencen på det danske pensionsmarked – især for arbejdsmarkedspensionerne, konkluderer Konkurrencerådet i ny analyse. Arbejdsmarkedets parter advarer mod at rokke ved fundamentet for arbejdsmarkedspensionerne.

Økonomiprofessor og formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, præsenterede fredag rådets nye analyse om konkurrence på pensionsmarkedet. 
Økonomiprofessor og formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, præsenterede fredag rådets nye analyse om konkurrence på pensionsmarkedet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det danske pensionssystem er bundrobust, men det kniber med konkurrencen.

Det konkluderer Konkurrencerådet, som fredag præsenterede en ny analyse om konkurrencen på det danske pensionsmarked.

Den er især gal med arbejdsmarkedspensionerne, hvor hovedparten af pensionsselskaberne slet ikke er udsat for konkurrence.

Dokumentation

Det anbefaler Konkurrencerådet

Det danske pensionssystem er generelt velfungerende. Men konkurrencen kunne være bedre, viser Konkurrencerådets analyse "Konkurrencen på markedet for pension".

Analysen peger på en række konkrete områder, hvor konkurrencen er udfordret. Den indeholder desuden 22 anbefalinger, der har til formål at styrke konkurrencen på pensionsmarkedet.

Konkurrencerådet anbefaler blandt andet:

  • Arbejdsmarkedets parter opfordres til at introducere og kommentere evalueringen af pensionsselskaberne som fast punkt på dagsordenen i deres styrende organer.
  • På det private arbejdsmarked opfordres arbejdsmarkedets parter til i højere grad at tænke konkurrenceudsættelse af pensionsselskaber ind i overenskomstforhandlingerne.
  • Konkurrencen om forvaltning af pensionsordningerne på det offentlige arbejdsmarked styrkes.
  • Arbejdsmarkedspensionsselskabernes incitament til – og mulighed for – at konkurrere på det kommercielle marked styrkes.

Læs alle anbefalingerne her.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00