Debat

Formand for Etisk Råd: Nye regler for fravalg af genoplivning er overordentligt velkomne

DEBAT: Det skal være muligt for ældre habile borgere at fravælge genoplivning ved hjertestop, hvis man er alment svækket og mæt af dage, skriver Anne-Marie Axø Gerdes.

Anne-Marie Axø Gerdes beskæftiger sig blandt andet med genetiske problemstillinger ud fra en sundhedsmæssig og etisk synsvinkel.
Anne-Marie Axø Gerdes beskæftiger sig blandt andet med genetiske problemstillinger ud fra en sundhedsmæssig og etisk synsvinkel.Foto: Det Etiske Råd
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En værdig afslutning på livet vil de fleste af os sætte pris på. Men det kan indebære en række valg, man skal træffe – og det ofte før situationen opstår, hvor man får brug for det.

Det er i dag muligt for patienter at fravælge behandling, og det er også muligt for borgere med kroniske sygdomme at fravælge genoplivning, hvis de får hjertestop. Det var tidligere også en mulighed for svækkede ældre borgere uden et aktuelt sygdomsforløb. Men det blev ændret i 2019 i forbindelse med udarbejdelse af en ny vejledning til området.

Der er et stort behov for en ændring af denne nye praksis, så det igen bliver muligt for ældre habile borgere at fravælge genoplivning ved hjertestop, hvis man er alment svækket og mæt af dage.

Dette er i overensstemmelse med borgerens selvbestemmelse og autonomi. Det er derfor overordentlig velkomment, at sundhedsministeren ser på disse muligheder, så ældre habile borgere igen sikres selvbestemmelse omkring fravalg af genoplivning ved hjertestop.

Jeg støtter sundhedsministerens initiativ til at sikre, at ældre habile borgere kan fravælge genoplivning ved hjertestop.

Anne-Marie Axø Gerdes
Formand for Etisk Råd

Læs også

Svækkelse er individuelt
Det Etiske Råd kom i 2015 med en udtalelse, der lagde vægt på, at borgere ikke skal genoplives ved hjertestop mod deres vilje.

Det handler rigtig meget om retten til vores eget liv og ikke mindst retten til at have indflydelse på afslutningen af livet. Det forudsætter, at borgeren er habil, når beslutningen tages og for eksempel ikke lider af alvorlig psykisk sygdom. Derfor er det vigtigt, at der er lægefaglig hjælp, når beslutningen træffes.

Det, vi taler om her, er primært ældre habile borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedspersonale.

Det svære er i den sammenhæng at definere ’almen alderdomssvækkelse’. Det kan jo være meget individuelt, hvordan vi opfatter svækkelse og livskvalitet. Nogle vil finde høj livskvalitet til trods for en svækkelse af kroppen, mens andre vil føle, at livet er uudholdeligt, når man ikke længere kan gå uden støtte eller klare daglige kropsfunktioner uden hjælp.

Holdning til livskvalitet kan ændre sig 
Andre spørgsmål presser sig også på og må afklares. Hvad med de ældre borgere, som ikke har daglig kontakt med relevante sundhedspersoner? Og hvordan sikrer man sig, at et menneske, der oplever hjertestop uden for (pleje)hjemmet, har fravalgt genoplivning?

Det er sin sag at undlade forsøg på genoplivning, hvis man ikke er helt sikker på, at den bevidstløse person foran én gerne vil have lov til at dø i fred. Selv om det er ønskeligt med klarhed og præcision, kan det blive svært meget tydeligt at angive, hvornår personalet har pligt til at handle, og hvornår borgerens ønske skal respekteres.

Endelig er der mennesker, som ændrer holdning til, hvad livskvalitet er, når de rammes af alderdomssvækkelse. En beslutning, der er truffet, mens man var frisk og rørig, vil ikke nødvendigvis være det rigtige, når man bliver ramt af svækkelsen.

Måske har man fundet andre livsværdier, som gør, at man nyder tilværelsen mere, end man selv troede var muligt?

Det kan for eksempel være nye sociale relationer, når man flytter på plejehjem. Så det er rigtig vigtigt, at man har nem adgang til at ændre sin beslutning om fravalg af genoplivning ved hjertestop, hvis man fortryder.

Mulighed for dialog med læge
Er man i et aktuelt sygdomsforløb - det kan være en indlæggelse på et hospital - vil der være en læge til stede, som kan informere patienten om konsekvenserne af en beslutning om ikke at ønske genoplivning og samtidig vurdere, om patienten er habil til at træffe den konkrete beslutning.

Det er en stor fordel, at patienten træffer en beslutning i selve situationen, og som på den måde er udtryk for hans eller hendes helt aktuelle vurdering.

Derfor skal der være mulighed for dialog med en læge om fravalget, så man sikrer sig, at borgeren er habil og fuldt informeret om konsekvenserne af dette valg.

Vi skal ikke risikere, at en borger fravælger genoplivning uden at vide, hvilke muligheder der er for genoplivning. For måske kunne borgerens motivationer for fravalget være et ønske om ikke at ligge andre til last? Eller manglende viden om, hvad chancerne er for genoplivning med værdigheden i behold, skulle et hjertestop opstå uventet?

Tage højde for dilemmaer
Jeg støtter sundhedsministerens initiativ til at sikre, at ældre habile borgere kan fravælge genoplivning ved hjertestop. Jeg ønsker dog også, at vi sikrer en implementering, der tager højde for så mange af de ovenfor nævnte dilemmaer som muligt.

Det er vigtigt med debatten i samfundet helt generelt, så vi ikke ender med en løsning, som ikke medtænker de mange komplekse forhold.

En vanskelighed ved dette emne er, at lovgivning jo skal tage sigte på alle mulige tilfælde og ikke blot de oplagte, altså de tilfælde hvor patienten troligt er mæt af dage, velinformeret om sin beslutning og nyder familiens opbakning

Dokumentation

Temadebat: Har svækkede ældre ret til en naturlig død?

Regeringen og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har inviteret Folketingets partier til forhandlinger om ældres ret til at dø i fred.

Ministeren mener, at ældre skal kunne sig nej tak til genoplivning, hvis de får hjertestop.

"Jeg mener, at vi som samfund har en pligt til at respektere, når ældre habile borgere træffer den dybt personlige etiske beslutning, hvis de mener, at sådanne genoplivningsforsøg for dem ikke er meningsfulde," siger Magnus Heunicke.

Konkret vil regeringen nu give habile, svækkede personer mulighed for at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det skal ske ved at oprette en digital database, hvor alle fra 18 år kan registrere sig, hvis man ikke ønsker genoplivningsforsøg.

Valget skal gælde for borgere, der bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedssektoren, for eksempel som modtagere af hjemmesygepleje.

Fravalget af genoplivningsforsøg skal ikke kræve samtale med en læge. Men beslutningen skal kunne ændres af personen, det drejer sig om.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Hvordan skal fremtidens regler for fravalg af genoplivningsforsøg se ud? Hvilke etiske og moralske aspekter skal politikerne huske på i forhandlingerne? Skal beslutningen kræve en samtale med en læge? Og bør retten udvides til patienter med andre livstruende sygdomme?

Panelet består af:

Jane Heitmann (V), ældreordfører

Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører og ordfører for Etisk Råd

Anna Wilroth, seniorkonsulent i Ældresagen

Camilla Noelle Rathcke, Lægeforeningen

Anne-Marie Axø Gerdes, formand for Etisk Råd

Christian Hassager, formand for Dansk Råd for Genoplivning

Marie Lenstrup, formand for Danske Pårørende

Grete Christensen, formand Dansk Sygeplejeråd

Mona Striib, formand i FOA

Irene Hesselberg, formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd

Ove Gaardboe, overlæge og ekstern konsulent i Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00