Et ideologisk fyrtårn og ildhu som få: Læs alle mindeord om Søren Krarup

Altinget bringer her en oversigt over mindeord, der bliver skrevet om Søren Krarup, som onsdag eftermiddag gik bort i en alder af 85 år.

Tidligere præst, mangeårige redaktør af bladet Tidehverv og ikke mindst centrale skikkelse i Dansk Folkeparti, Søren Krarup, er død efter længere tids sygdom.
Tidligere præst, mangeårige redaktør af bladet Tidehverv og ikke mindst centrale skikkelse i Dansk Folkeparti, Søren Krarup, er død efter længere tids sygdom.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Johan Auken Alstrup

Opdateres løbende...

Læs også

Marie Krarup: "Vi sang familiens godnatsang"

Søren Krarups datter, tidligere DF'er og folketingsmedlem, Marie Krarup, skriver om den sammensøtning af to sange, som hendes familie har brugt som godnatsang i generationer.

Nu blev det Søren Krarups tur til at høre den for sidste gang.

"Den sang er for mig essensen af det kristne evangelium, og dermed mit fars virke. Det er det, jeg selv har troet på, og stadig tror på", skriver Marie Krarup.

Pia Kjærsgaard (DF): "En åndskæmpe er gået bort"

Tidligere formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard har fokus på Krarups betydning for Danmark, DF og hende selv.

"For Dansk Folkeparti, fordi han sammen med Jesper Langballe gav partiet en åndelig og intellektuel tyngde, som skabte respekt i brede kredse. For mig personligt, fordi han var en fantastisk god kammerat og partifælle. Også når vi måske ikke altid var enige om alle detaljer," skriver Kjærsgaard og afslutter:

"Ære være hans minde!"

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V): "En af vor tids mest indflydelsesrige præster og politikere"

"Jeg sad i Folketinget med Søren Krarup i 6 år og vil huske hans enorme indsigt og ildhu. Ære være hans minde," skriver kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm. Hun fremhæver samtidig Krarups store betydning.

Benny Engelbrecht (S): "Imødekommende og tilgængelig modstander"

MF og formand for Sydslesvigudvalget Benny Engelbrecht fortæller om Krarups betydning for mindretallet i Sydslesvig.

"Søren var generøs med at dele af sin viden om mindretallet og dets historie. Om man var politisk medspiller eller modstander var Søren altid imødekommende og tilgængelig. Man var aldrig i tvivl når han havde en anden holdning, men han gav plads til modsatrettede synspunkter i diskussioner," skriver Engelbrecht.

Morten Messerschmidt (DF): "Svært at pege på en person, der har betydet så meget i min politiske formning"

Formand i Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt understreger sit stærke personlige forhold til Krarup og hans store imødekommenhed.

"Det er svært at pege på een person, der har betydet så meget i min politiske formning som Søren Krarup. Selvom de seneste år på grund af sygdom betød, han trak sig, var han ofte i vores samtaler – og altid i vores hjerter," skriver Messerschmidt.

Peter Skaarup (DD): "Han kæmpede for fædrelandet lige til det sidste"

Langvarigt medlem af Dansk Folkeparties gruppe sammen med Krarup og nu MF for Danmarksdemokraterne Søren Skaarup mindes også den afdøde politiker.

"Jeg har kendt Søren i mange år, og han var en hædersmand. Jeg var en af dem, der opfordrede ham til at stille op til Folketinget i 2001, og det har jeg aldrig fortrudt. Han kæmpede for fædrelandet lige til det sidste. Mine tanker er hos familien," skriver Skaarup.

Rasmus Jarlov (K): " En mand, der 100 procent stod ved, hvad han vidste var rigtigt"

Folketingsmedlem for Konservative Rasmus Jarlov understreger særligt Krarup betydning for dansk udenrigspolitik, og hvordan han, trods til tider stor kritik, altid stod ved, hvad han mente.

Det største fyrtårn indenfor kristen og nationalkonservativ tænkning, Danmark har haft siden Harald Nielsen

Morten Messerschmidt
Formand, Dansk Folkeparti

"Søren Krarup var et af de ideologiske fyrtårne, som gjorde det muligt for Danmark med tiden at føre en stram udlændingepolitik og udskyde den skæbne, som allerede er overgået Sverige. Han er derved et af de mennesker, som har sat det største positive aftryk på sit fædreland," skriver Jarlov og fortsætter:

"Han var modig og uforfærdet som meget få. En mand, der 100% stod ved, hvad han vidste var rigtigt, selvom han kom under ekstremt hård beskydning fra datidens vildfarne herskere af den offentlige mening, og selvom han også nogle gange gav gode anledninger til det."

Mikkel Bjørn (DF): "Efterkrigstidens største borgerlige tænker"

Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Mikkel Bjørn skriver om Krarups betydning for det borgerlige Danmark og Bjørn selv.

"Danmark har dermed mistet efterkrigstidens største borgerlige tænker. Krarup har været og er til stadighed kompasset i mit daglige politiske virke – og vi skylder ham al ære og tak for hans intellektuelle bidrag i kampen for at bevare Danmark som danskernes fædreland," skriver Bjørn. 

Susie Jessen: "En hædersmand. Vidende. Ordentlig. Underholdende"

Politisk ordfører for Danmarksdemokraterne Susie Jessen mindes Krarups tid på Christiansborg.

"'Jamen er det ikke den lille frøken Espersen' sagde han tit, når jeg mødte ham på gangene på Christiansborg. Søren Krarup var en hædersmand. Vidende. Ordentlig. Underholdende. Vigtig for Danmark. Han vil ikke blive glemt. Hvil i fred," skriver hun.

Flemming Chr Nielsen: "Hvor var vi uenige om alt, men respekten var gensidig"

Forfatter og forhenværende kulturjournalist ved Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad Flemming Chr Nielsen mindes Krarup trods deres mange uenigheder.

"Søren Krarup er død, og han bliver et savn fra ens ungdom. Hold kæft, hvor var vi uenige om alt, men respekten var gensidig. Tak, Søren," skriver Nielsen og refererer til sin lykænskning på Krarups 85 års fødselsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Krarup

Fhv. MF (DF) og sognepræst, residerende kapellan ved Ribe Domkirke 1965-2005
cand.theol. (Københavns Uni. 1965)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024