Konservative foreslår autorisationkrav for ansatte i ældreplejen

BESLUTNINGSFORSLAG: Konservative vil have sosu-hjælpere skrevet ind i autorisationsloven, så brodne kar kan få frataget deres autorisation. Forslaget møder opbakning fra flere partier.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Der bliver ikke gjort nok for at forhindre omsorgssvigt og nye skandaler på landets plejehjem.

Det mener Konservative, som nu vil fremsætte beslutningsforslag om, at sosu-hjælpere skal skrives ind i autorisationsloven.

Hvis en sosu-hjælper bryder loven, vil de kunne få frataget deres autorisation - og efterfølgende få svært ved at finde nyt job i ældreplejen. På den måde håber partiet at komme brodne kar i ældreplejen til livs.

Dokumentation

Om beslutningsforslaget:

Beslutningsforslaget fremsættes af Per Larsen (KF), Katarina Ammitzbøll (KF), Birgitte Bergman (KF) og Søren Pape Poulsen (KF).

Regeringen pålægges at fremsætte et lovforslag inden juli 2021, hvor social- og sundhedshjælpere omfattes af autorisationsloven på lige fod med social- og sundhedsassistenter. Dermed vil social- og sundhedshjælpere blive omfattet af autorisationsregisteret, hvorved at brodne kar i ældreplejen kan få frataget deres autorisation, således at det bliver mere gennemskueligt for kommunerne at se, hvem de ansætter i den kommunale ældrepleje. Ordningen skal gøres fleksibel, således at vikarer indenfor ældreplejen også kan omfattes.

Bemærkninger til forslaget

Formålet med dette beslutningsforslag er sikre imod, at der ansættes brodne kar i ældreplejen. Flere medier kunne for nyligt dokumentere, at en social- og sundhedshjælper havde behandlet en borger med demens groft og nedværdigende [”Sosu-hjælper filmede og delte video af demensramt kvinde: - Er du skør eller hvad?”, TV2, d. 13. 09. 2020]. Havde den vedkommende været social- og sundhedsassistent kunne vedkommende miste sin autorisation, og få udtalt offentlig kritik som kunne  ses i autorisationsregisteret.

Som reglerne er i dag kan den førnævnte person og andre brodne kar i ældreplejen frit blive ansat i en anden kommune. Kommunerne kan indhente straffeattest og referencer fra tidligere jobs, men det er ikke vurderet at være tilstrækkeligt for at sikre, at sådanne brodne kar aldrig kommer til at arbejde med ældre igen. Derfor vil dette beslutningsforslag gøre det nemmere for kommunerne at spotte brodne kar i ældreplejen, når de søger nye jobs indenfor ældreplejen i andre kommuner.

Med dette beslutningsforslag vil social- og sundhedshjælpere derfor blive omfatte af autorisationsloven på samme vilkår som social- og sundhedsassistenter, således at social- og sundhedshjælpere fremover indgår i autorisationsregisteret. Herunder at Styrelsen for Patientsikkerhed ligeledes kan føre tilsyn med social- og sundhedshjælpere, som de i dag kan med social- og sundhedsassistenterne.

Det vil ikke medføre øget bureaukrati for social- og sundhedshjælperne at blive omfattet af autorisationsloven, da der allerede i dag er krav om patientjournalisering m.v. for denne gruppe medarbejdere. Dog vil social- og sundhedshjælperne skulle betale et engangsgebyr på 313 kroner for at få oprettet deres autorisation ligesom social- og sundhedsassistenterne [”Social- og sundhedsassistent uddannet i Danmark”, stps.dk].

Kilde: Det Konservative Folkeparti


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00