Om  
Torben M. Andersen
Michael Svarer
Philipp Schröder

Økonomisk ekspertgruppe skal rådgive om genåbning af Danmark

Finansministeriet har bedt tre økonomiske eksperter om at vurdere tiltag mod coronaepidemien ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv. Vurderingen er klar allerede 6. maj.

Peter Bjørnbak Hansen

Folkeskolernes yngste elever er tilbage i skole, børnehaver er genåbnet, og såkaldt liberale erhverv som frisører, tatovører og skønhedsklinikker har også slået dørene op igen efter det, regeringen kalder fase et af genåbningen af Danmark.

Nu gælder det så fase to. Og her har regeringen og Folketinget brug for ekstra rådgivning i forhold til, hvad der bedst kan betale sig at genåbne af hensyn til økonomien, men samtidig forsvares af hensyn til smittefaren.

"Regeringen og Folketingets partier ønsker det bedst mulige beslutningsgrundlag for at træffe beslutninger om fase 2 af genåbningen af Danmark. Regeringen har derfor bedt tre økonomiske eksperter om at forholde sig til og vurdere aktuelle sundhedsmæssige initiativer mod coronaepidemien ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv," lyder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

De tre eksperter er:

  • Torben M. Andersen (formand), professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Det Økonomiske Råd (2001-2003)
  • Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Det Økonomiske Råd (2016-2020)
  • Philipp Schröder, professor i økonomi og centerleder ved Aarhus Universitet

Af ekspertgruppens kommissorium fremgår det, at den ikke blot skal vurdere tiltag, som allerede er enten sat i værk eller på forhandlingsbordet, men at den også har mulighed for at give bud på "alternative versioner af gældende restriktioner". Det vil være i tilfælde, hvor en fuldkommen ophævelse af nedlukningen ikke kan forsvares af hensyn til smittefaren.

Ekspertgruppens vurderinger vil allerede være klar 6. maj og vil med samme indgå i folketingsforhandlingerne om den yderligere genåbning af Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Philipp Schröder

Professor, centerleder, Research Centre for Firms and Industry Dynamics, Aarhus Universitet
BA i økonomi og politik (Uni. of Warwick, UK 1993), MSc (Econ) (Uni. of Warwick, UK 1994), ph.d. (Aarhus Uni. 1997)