Debat

WeShelter: Ældreudspillet giver ikke socialt udsatte ældre en værdig alderdom

Regeringens ældreudspil misser chancen for at øge værdigheden for socialt udsatte ældre. Udspillet mangler specialiserede plejehjem, styrket udsatte-faglighed i hjemmeplejen og en reel helhedspleje på tværs af social- og sundhedsområdet, skriver Ole Abildgaard Mikkelsen.

Ældreudspillet har et mål om at give vores ældre en tryg og værdig alderdom. Om nogen fortjener vores socialt udsatte ældre netop dette. Men det kræver ny politik, skriver Ole
Abildgaard Mikkelsen.
Ældreudspillet har et mål om at give vores ældre en tryg og værdig alderdom. Om nogen fortjener vores socialt udsatte ældre netop dette. Men det kræver ny politik, skriver Ole Abildgaard Mikkelsen.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Ole Abildgaard Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Desværre er socialt udsatte ældre ikke nævnt med et eneste ord i regeringens ældreudspil. Det gør mig trist, når jeg tænker på de socialt udsatte ældre, jeg kender.

Siden Vive’s første hjemløsetælling i 2009 er antallet af hjemløse på 60 år eller derover næsten fordoblet fra 235 personer til 451 personer i 2022. Ved siden af dem lever mange socialt udsatte ældre et liv i egen bolig med ensomhed, utryghed og helbredsproblemer.

Hvis socialt udsatte ældre også skal have et værdigt ældreliv, kræver det flere specialiserede plejehjem, øget udsatte-faglighed i hjemmeplejen og en reel helhedspleje, der går på tværs af social- og sundhedsområdet.

Læs også

Silotænkning, dødsangst og mistillid til systemet

I WeShelter møder vi de mest sårbare ældre i vores arbejde blandt hjemløse og udsatte.

På vores herberg bor en ældre hjemløs mand, der har ventet flere år på en bolig, som han kan betale. Da han får nøglerne til den nye bolig i hånden, kan de to kommunale forvaltninger, som står for hjemmeplejen og den sociale bostøtte, ikke blive enige om, hvem der skal gøre hvad.

Fælles for de socialt udsatte ældre er, at deres problemstillinger er komplekse og sammenvævede.

Ole Abildgaard Mikkelsen
Direktør, WeShelter

Det giver en vanskelig begyndelse på det nye liv i egen bolig.

I andre tilfælde venter den ældre hjemløse på en plejehjemsplads. Den ventetid er desværre også alt for lang.

På et af vores socialpsykiatriske væresteder kommer der en kræftsyg ældre, der lider af angst.

Hun har hverken familie, venner eller netværk udover brugere og ansatte på værestedet. Hun ved, at livets skjorte snart bliver for kort. Men angsten for at skulle dø alene fylder alt i det liv, der stadig skal leves. 

En af WeShelters frivillige besøgsvenner er ven med en ældre alkoholiker. Hans hofte er brækket, men han ønsker ikke besøg af hjemmesygeplejersken. Han har for længst mistet tillid til enhver, der bærer kommunens våbenskjold på sit tøj. Hans smerter er ubehandlede og helingen sker langsomt og med besvær.

Gamle før tid

Fælles for de socialt udsatte ældre er, at deres problemstillinger er komplekse og sammenvævede.

Nogle har levet et helt liv i udsathed. Andre har mistet fodfæstet senere i livet på grund af eksempelvis arbejdsløshed, sygdom, tab eller skilsmisse. De færreste har familie eller et stort netværk. Mange bor alene. De fleste lever af folkepension og intet andet.  

Socialt udsatte ældre er tit blevet gamle før tid.

Mange har allerede i 50’erne sygdomme, som ellers typisk ses senere i livet. En del har funktionsnedsættelser. De kan eksempelvis have svækket hukommelse på grund af mange års højt alkoholforbrug.

Behov for specialiserede plejeboliger

Der er behov for flere specialiserede plejeboliger for ældre med et aktivt rusmiddelforbrug, psykisk sygdom og svære psykosociale udfordringer.

Den grad af specialisering kan være vanskelig at etablere for den enkelte kommune.

Med reformen må politikerne skabe økonomiske rammer, der gør det let at oprette de nye specialiserede selvejende tilbud.

Ole Abildgaard Mikkelsen
Direktør, WeShelter

Derfor skal civilsamfundets organisationer have mulighed for at bringe deres specialviden og mangeårige erfaringer med skadesreduktion, sygdomsmestring og pleje i spil ved at oprette og drive de nye tilbud, der er brug for, på tværs af kommunegrænserne.

I dag spænder høje etableringsomkostninger ben for nye selvejende tilbud.

Med reformen må politikerne skabe økonomiske rammer, der gør det let at oprette de nye specialiserede selvejende tilbud. Driftsomkostningerne skal tænkes ind i afregningen, så de socialt udsatte ældre kan modtage den rigtige pleje baseret på faglighed, omsorg og kvalitet.

Udspillet beskriver en helhedspleje, som organiseres i faste teams, så den ældre ikke hele tiden skal møde nye ansigter. Det er positivt.

Læs også

Men når det gælder socialt udsatte ældre, skal der ikke blot være tale om faste teams, men om specialiserede teams med høj udsatte-faglighed og erfaring med målgruppen.  

Et særskilt fokus skal være på at sikre, at den nye helhedspleje også har kompetencer, vilje og ressourcer til at give selvbestemmelse til socialt udsatte ældre.

Alle fortjener en tryg alderdom

Det er positivt, at helhedsplejen skal være koordineret og tværfaglig. Men skal der reelt være tale om helhedspleje, skal den sikre, at de socialt udsatte ældre ikke bliver kastebolde mellem forvaltninger.

Socialt udsatte ældre skal kunne modtage en social helhedspleje, der kombinerer pleje og bostøtte og er entydigt forankret i en forvaltning.

Her er der god inspiration at hente i Den Sociale Hjemmepleje i København, der har værdifuld erfaring med specialiseret hjemmepleje for de 18 til 65-årige.

Ældreudspillet har et mål om at give vores ældre en tryg og værdig alderdom. Om nogen fortjener vores socialt udsatte ældre netop dette. Men det kræver ny politik, der nedbryder siloer og anerkender og tilgodeser socialt udsatte ældres særlige behov.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Abildgaard Mikkelsen

Direktør, WeShelter, Fonden Missionen blandt Hjemløse
Cand.scient.soc (RUC, 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024