To milliarder ekstra til ældreplejen fik kun få til at skifte deltid ud med fuldtid

Kommunerne har de sidste fire år fået i alt to milliarder ekstra til at få flere medarbejdere i ældreplejen fra deltid til fuldtid. Nu viser en ny evaluering, at andelen af fuldtidsansatte kun er steget med tre procentpoint i perioden.  

Både kommuner og politiske partier ønsker sig flere fuldtidsansatte i ældreplejen. Men en ny evaluering af en ældrepulje på to milliarder kroner fra 2018 viser, at andelen kun har rykket sig med tre procentpoint.
Både kommuner og politiske partier ønsker sig flere fuldtidsansatte i ældreplejen. Men en ny evaluering af en ældrepulje på to milliarder kroner fra 2018 viser, at andelen kun har rykket sig med tre procentpoint.Foto: Ritzau/Jonas Olufson
Rikke BrøndumKim Rosenkilde

Håbet om bedre bemanding i ældreplejen var stort, da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti med finansloven i 2018 besluttede at tilbyde kommunerne to milliarder ekstra over fire år at få flere på fuld tid. 

Nu viser en ny evaluering af pengepuljen, at andelen blot er steget fra 18 til 21 procent i perioden i gennemsnit og i nogle kommuner tilmed faldet. Det på trods af, at 61 kommuner i dag har en politik om at øge arbejdstiden på området, og at langt størstedelen af stillingsopslagene er fuldtidsstillinger. 

Danmark mangler hænder

Der mangler akut hænder på hospitaler, plejehjem, restauranter og i it-virksomheder, og det ser kun ud til at blive værre i fremtiden. Hvordan vil politikerne løse det problem?

Skal man lette topskatten? Hæve lønnen til ansatte i velfærdssektoren? Skubbe de unge tidligere ud i job? Åbne for flere udenlandske arbejdere? Slække på ambitioner og vækst?

Altinget undersøger op til valgkampen, hvordan politikerne vil prioritere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024