Debat

V-borgmester og Senior Erhverv: Få flere ældre i arbejde ved at fritage dem fra papirarbejdet

Virksomhederne savner kvalificeret arbejdskraft på velfærdsområdet, og her er de mange erfarne ældre en enorm uudnyttet ressource. Lad os skabe arbejdsliv uden for normalen til de ældre medborgere, skriver Jens-Kristian Lütken (V) og Poul Elmegaard.

Kan vi skabe en ny jobtype, hvor for eksempel to, tre, fire eller fem erfarne pædagoger, deler en fuldtidsstilling? spørger Jens-Kristian Lütken og Poul Elmegaard i dette debatindlæg. 
Kan vi skabe en ny jobtype, hvor for eksempel to, tre, fire eller fem erfarne pædagoger, deler en fuldtidsstilling? spørger Jens-Kristian Lütken og Poul Elmegaard i dette debatindlæg.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft, og hvor det er svært at finde personale til velfærdsområderne, har vi brug for at tænke nyt. Og hvorfor ikke lade seniorer på arbejdsmarkedet være en afgørende del af løsningen?

I Danmark halter vi efter Sverige og Norge, når vi ser på, hvor mange i aldersgruppen plus 50, som er i arbejde. Det er spild af potentiale. Spild af ressourcer.

Derfor er der behov for, at den nye regering med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i spidsen, gør en aktiv indsats for, at dem der har mange lys i fødselsdagskagen, fortsat bidrager med deres kvalitet, erfaring og anciennitet.

Lad os få disse mennesker tilbage på andre præmisser, end hvad de kendte fra det ”normale” arbejdsliv

Jens-Kristian Lütken og Poul Elmegaard, hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester i København og Landskoordinator i Senior Erhverv

Her er to konkrete forslag til, hvordan det kunne foregå.

Daginstitutionerne har brug for stærke kræfter 

For at afhjælpe pædagogmanglen har vi brug for at gøre det tillokkende at vende tilbage fra andre fagområder eller fra en pensionisttilværelse.

Kan vi skabe en ny jobtype, hvor for eksempel to, tre, fire eller fem erfarne pædagoger, deler en fuldtidsstilling? Den enkelte person arbejder en eller to dage om ugen med samme børnegruppe.

Læs også

Alt hvad der hedder administrativt arbejde og andre former for dokumentation overlades til de øvrige medarbejdere, hvis der er behov. Tænk nu, hvis den erfarne pædagog på 64 år møder ind med sin faglighed, medmenneskelighed og ikke mindst livserfaring. Vil det ikke være et stærkt supplement til den øvrige faglighed, personalet besidder?

Ældre sundhedspersonale kan hjælpe

Vi har også et akut behov for at finde sundhedspersonale til et sundhedsvæsen, som er hårdt presset ovenpå coronahåndteringen.

Det er godt, at regionerne og kommunale arbejdsgivere ønsker at stimulere medarbejdere til at arbejde fuldtid. Men samtidig må vi også erkende, at det ikke er alle medarbejdere, der magter det.

Der findes et stort antal sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, der har trukket sig og ikke længere er arbejdsaktive. Lad os få disse mennesker tilbage på andre præmisser, end hvad de kendte fra det "normale" arbejdsliv. 

Vi er nødt til at forholde os langt mere konstruktivt til ældre medarbejdere, end hvad vi gør i dag

Jens-Kristian Lütken og Poul Elmegaard, hhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester i København og Landskoordinator i Senior Erhverv

Fjern alle administrative opgaver og lad fagligheden leve hos disse erfarne specialister blandt sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter – lad dem folde fagligheden ud. Naturligvis skal nødvendig dokumentation sikres, men lad "fuldtids-personalet" udføre disse funktioner.            

Samfundet har brug for den ældre arbejdskraft

Som samfund er vi nødt til at forholde os langt mere konstruktivt til ældre medarbejdere, end hvad vi gør i dag. Hvis flere medarbejdere kan trappe langsomt ud af arbejdsmarkedet, vil det være en stor gevinst for alle og en afgørende hjælp til, at vi kan opretholde velfærdssamfundet.  

Så måske ligger løsningen på rekrutteringsudfordringen lige for næsen af os? Vi glæder os til at se den nye regerings politik på området. Vi har brug for nytænkning og frem for alt konkrete løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, formand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)