Velfærdslov og ny budgetlov må vente: Regeringen udskyder 39 lovforslag

FOLKETINGET: En lang række lovforslag må vente til næste folketingsår som følge af coronanedlukningen, mens Folketinget ellers så småt er på vej mod normale arbejdsgange. SF raser over udskudt velfærdslov.

Regeringen udskyder en række lovforslag til næste folketingsår herunder den planlagte velfærdslov.
Regeringen udskyder en række lovforslag til næste folketingsår herunder den planlagte velfærdslov.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Engell KjøllerMartine Seedorff Perregaard

Der bliver ingen ny velfærdslov eller ingen revision af budgetlov, men ny udligningsreform forventes klar i starten af maj.

Det er nogle af konsekvenserne af, at regeringen har valgt at udskyde 39 lovforslag til næste folketingsår, hvilket svarer til 4 ud af 10 planlagte lovforslag.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

57 lov- og beslutningsforslag forventes at blive færdigbehandlet før sommerferien. Det gælder 35 forslag, der allerede er fremsat for Folketinget, og 22 endnu ikke-fremsatte lovforslag.

Fakta

“I lyset af den alvorlige situation, som Danmark befinder sig i, har regeringen udskudt 39 lovforslag. Regeringen finder en yderligere udskydelse hensigtsmæssig og går gerne i dialog med Folketinget herom,” siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Regeringens støttepartier er dog meget kritiske over for, at regeringen vælger at udskyde netop velfærdsloven.

Jeg frygter, at det betyder, at man nu vil spare på pædagoger, lærere og social- og sundhedspersonalet.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

"Jeg frygter, at det betyder, at man nu vil spare på pædagoger, lærere og social- og sundhedspersonalet. Det er ikke løsningen på krisen at lade vores børn og ældre betale prisen," skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er også særdeles kritisk over for udskydelsen.

"Det er et voldsomt problematisk fravalg. Jeg kan næsten ikke komme på et lovforslag, der er vigtigere at få behandlet inden sommerferien," siger hun til Jyllands-Posten.

Læs også

Gradvis genåbning af Folketinget
Efter flere ugers nedlukning påbegynder Folketinget nu ellers en gradvis genåbning af de parlamentariske aktiviteter.

Folketingets udvalg for forretningsorden har efter et møde torsdag formiddag besluttet at forlænge folketingsåret til 1. juli.

Derudover vender statsministerens spørgetime tilbage i næste uge, tirsdag 21. april, oplyser Folketinget til Altinget.

Folketingets partier havde på dagens udvalgsmøde mulighed for at komme med ønsker til genåbningen, og de vil blive taget i betragtning i forbindelse med den mere præcise planlægning, der forventes at ligge klar næste uge.

Folketingets afslutningsdebat skulle efter planen have været afholdt onsdag 27. maj.

R og V vil i gang
Flere partier har kritiseret regeringen for ikke i tilstrækkelig grad at involvere Folketingets øvrige partier i arbejdet med at genåbne samfundet. Både hos Radikale og Venstre er der et ønske om at begynde at nærme sig normalen.

”Vi må og skal i gang med det parlamentariske arbejde. Vi må også være kreative og gøre det på andre måde, hvis der er nødvendigt,” siger Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

”I finansudvalget har vi en fælles efterspørgsel om, at vi bliver inddraget og orienteret og ikke bare sidder og godkender aktstykker og kun kan stille skriftlige spørgsmål.”

Troels Lund Poulsen mener også, at der kan åbnes mere for det parlamentariske arbejde.

”Vi bliver nødt til at vende tilbage til normalen så godt, som vi kan. Vi har ikke kunnet bruge så mange af de parlamentariske redskaber, og det har vi haft forståelse for i den akutte situation. Nu begynder vi at se en normalisering stille og roligt, og så er der ikke noget argument for, at Folketinget ikke også kommer op i gear,” siger Troels Lund Poulsen.

Sofie Carsten Nielsen har også forståelse for, at situationen har været anderledes, og at Folketingets partier til en vis grad har været konsulteret og inddraget, men ser frem til at komme tilbage til mere almindelige tilstande.

”Det kan heller ikke blive ved, lad mig sige det på den måde.”

Dokumentation

Et folketingsår begynder med Folketingets åbning den første tirsdag i oktober afsluttes samme tidspunkt det følgende år.

Reelt afsluttes folketingsåret i juni efter afslutningsdebatten, som i år skulle have været afholdt onsdag 27. maj.

Folketingets udvalg for forretningsorden har efter et møde torsdag formiddag besluttet at forlænge folketingsåret fra 1. juni til 1. juli.

Regeringen har valgt at udskyde 39 lovforslag til næste folketingsår svarende til 4 ud af 10 planlagte lovforslag, heraf 28 lovforslag, der allerede er fremsat for Folketinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00