Analyse af 
Signe Løntoft
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Venteliste-spøgelset er tilbage i dansk sundhedspolitik

Regeringen og Venstre konkurrerer om, hvem der mest stålsat vil bekæmpe ventelisterne efter corona og sygeplejerskestrejke. Milliardpakker til sundhedsvæsenet har vist sig at have bivirkninger, men regeringen har brug for at få løst problemet inden en valgkamp. 

Regeringen presses af et nyt forslag fra Venstre om endnu en hjælpepakke til sygehusene. Fredag morgen skal Magnus Heunicke (S) og Nicolai Wammen (S) forhandle pukkelafvikling med Danske Regioner.
Regeringen presses af et nyt forslag fra Venstre om endnu en hjælpepakke til sygehusene. Fredag morgen skal Magnus Heunicke (S) og Nicolai Wammen (S) forhandle pukkelafvikling med Danske Regioner.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftOle Nikolaj Møbjerg Toft

Hvad koster det at afvikle 100.000 udskudte operationer? Det spørgsmål er omdrejningspunktet, når regeringen og Danske Regioner skal blive enige om en plan for, hvordan man kan barbere sygehusenes ventelister ned.

Det er slet ikke let, og det bliver ikke lettere af, at Venstre torsdag gik ud med et forslag om at afsætte en milliard kroner i en ny hjælpepakke. Pengene skal ifølge Jakob Ellemann-Jensen (V) fordeles efter samme princip som den corona-vinterpakke, Folketingets partier blev enige om i december. 

Fakta

Ventelister

Mange ikke-akutte operationer er de seneste år blevet udskudt, fordi medarbejderne skulle bruges til at behandle akutte patienter under coronakrisen og sygeplejerskestrejken.

Sundhedsministeriet estimerer i et nyt notat, at behandlingsefterslæbet i sundhedsvæsenet udgør cirka 100.000 operationer. Heraf skønnes cirka 65 procent at vedrøre operationer inden for fordøjelsesorganer, hud og underhud og bevægelsesapperat.

Ventelisterne vokser stadig, da aktiviteten på sygehusene fortsat ligger under normalt niveau. Ifølge Sundhedsministeriet er aktiviteten i øjeblikket på 85 procent af 2020-niveau.

Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00